Tehotenské problémy s dýchaním a močením

Redakcia | 15. máj 2017
tehotenske problemy dychanie

Počas tehotenstva sa okrem iných môžu vyskytnúť aj problémy s dýchaním, močenímči upchatým nosom.

Ako problémy s dýchaním sa môžu objaviť počas tehotenstva?

Dýchavičnosť

Charakteristika: Objavuje sa hlavne v treťom trimestri. Môžu u vás nastať momenty, kedy budete musieť takpovediac „lapať“ po dychu alebo namáhavo dýchať. Aj výstup po schodoch na prvé poschodie vás môže poriadne zadýchať.

Príčina: Tento stav je spôsobený niekoľkými príčinami. Prvá je zvýšená hmotnosť, vaše telo nosí naviac v priemere o 10 – 15 kg, ktoré nabralo za relatívne krátky čas. Ďalším  dôvodom je tiež fakt, že tehotné bruško tlačí na bránicu a pľúca, preto sa vám horšie dýcha.

Čo s tým? Dýchanie sa zvyčajne zlepšuje samo okolo 36. týždňa tehotenstva, kedy dieťatko klesá nižšie do panvy a pripravuje sa na pôrod.

V posledných mesiacoch sa nezaťažujte fyzicky náročnými aktivitami a šetrite si energiu. Predchádzať dýchavičnosti sa dá pomalšími pohybmi a správnym držaním tela.

Prečítajte si aj: 10 veľkých-malých trápení tehuliek

Upchatý nos

Charakteristika: Môže sa stať, že vám sliznica v nose opuchne a vy budete mať pocit upchatého nosa.

Príčina: Vaše telo vylučuje hormóny na zmäknutie tkanív, ktoré takto pripravuje na pôrodný proces. Tieto hormóny však pôsobia na všetky tkanivá, vrátane vášho nosa. Keďže sa zvyšuje aj objem cirkulujúcej krvi v tele, môže sa objaviť aj mierne krvácanie z nosa.

Čo s tým? Ani jeden z príznakov nie je nebezpečný a zmiznú po pôrode. Ak by ste si chceli kúpiť kvapky do nosa alebo iný prípravok, opýtajte sa svojho lekára, ktoré produkty sú vhodné počas tehotenstva.

Prečítajte si: Tehotenské problémy s trávením

Aké problémy s močením sa môžu objaviť v tehotenstve?

Časté močenie

Charakteristika: Pripravte sa na to, že v prvých troch mesiacoch budete navštevovať toaletu častejšie, než ste zvyknuté.

Častejšie močenie sa objavuje aj neskôr, asi 4 týždne pred pôrodom. Vtedy sa hlavička vášho bábätka vsunie do panvy a ešte viac zatlačí na močový mechúr.

Príčina: Opäť na tom majú podiel hormonálne zmeny a v poslednom trimestri aj zväčšujúca sa maternica, ktorá tlačí na močový mechúr a tým zmenšuje jeho kapacitu. Okrem toho maximálne zväčšená maternica vytvára zvýšený tlak na celé panvové dno.

Čo s tým? Jednoducho sa zmierte v 1. a 3. trimestri s častejšou návštevou toalety a vyhýbajte sa návštevám miest, kde to nie je možné...

Prečítajte si aj: Kvasinková infekcia v tehotenstve

Riziko infekcie močových ciest

Charakteristika: Pálenie počas močenia, bolesti v podbrušku, močenie na pokračovanie...

Príčina: Počas tehotenstva je zvýšené riziko infekcie močových ciest. Hormóny (relaxujú tkanivo močového mechúra) a zväčšujúca sa maternica spomaľujú vylučovanie moču z tela.

Čo s tým? Aby ste predišli vzniku infekcie, mali by ste piť dostatok tekutín (džús z lesných plodov, napr. čučoriedok, má priaznivé účinky), nepotláčať nutkanie na močenie a vždy vyprázdniť močový mechúr.

Ak moč ostáva dlho v močovom mechúre, vytvára tak živnú pôdu pre baktérie. Ak sa vzniknutá infekcia nelieči, môže sa rozšíriť až na obličky a poškodiť ich, preto je dôležité nepodceňovať bolesť či pálenie pri močení a ihneď navštíviť lekára.

Prečítajte si: Močenie v tehotenstve: priveľa či primálo?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: