Syndróm nepokojných nôh v tehotenstve

Redakcia | 2. február 2023
syndrom nepokojnych noh

Nohy sú počas tehotenstva vystavené vysokej záťaži – a občas o tom dávajú poriadne vedieť.

Hlavne v poslednej tretine tehotenstva sa môžu objaviť bolesti nôh, niekedy až pálenie, mravčenie či opuchy. Veľmi nepríjemné je, keď sa objavia večer a budúcej mamičke nedovoľujú zaspať.

Čo pomôže na "nepokojné nohy"

Úľavu zvyčajne prinesie pohyb – krčenie prstov na nohách, krúženie členkami či celými nohami. Niekedy je však zmena iba krátkodobá a nepríjemné príznaky sa zakrátko objavia opäť, dokonca môžu ženu prebudiť zo spánku a „cvičenie“ môže začať nanovo. Práve pre nutkanie neustále pohybovať nohami kvôli pocitu úľavy sa tento stav nazýva syndróm nepokojných nôh. V niektorých prípadoch sú však postihnuté nielen chodidlá a nohy, ale i ďalšie časti tela.

(Nielen)nohy tehotnej trpia

Jednoznačná príčina ťažkostí nie je známa – dáva sa do súvislosti s hormonálnymi zmenami v čase gravidity a nedostatkom železa či iných vitamínov.

Syndróm môže zhoršovať i  vyššia hmotnosť. Pomáha doplnenie železa, vitamínov skupiny B, kyseliny listovej a taktiež magnézia – po konzultácii s lekárom. Príjemne pôsobí aj kúpeľ nôh v teplej (nie horúcej) vode, prípadne striedanie teplej a chladnejšej vody (nie studenej).

Pozitívne pôsobí pravidelný primeraný pohyb, napr. večerná vychádzka či cvičenie.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: