Odber plodovej vody – treba sa báť?

Redakcia | 15. jún 2016
Odber plodovej vody – treba sa báť?

Plodová voda plní v maternici niekoľko dôležitých úloh. Plod sa v nej voľne pohybuje, vytvára mu optimálne prostredie pre vývoj, tlmí nárazy a tak plod chráni.

Okrem toho sú v nej obsiahnuté niektoré odpadové produkty, ktoré plod začína asi od konca 3. mesiaca produkovať, vrátane buniek, ktoré z plodu odpadnú, podobne, ako sa olupuje koža dospelého človeka. Pri odbere plodovej vody (amniocentéze) sa dajú tieto bunky a látky získať a následne podrobiť laboratórnym vyšetreniam, ktoré sa vykonávajú napr. v rámci genetického vyšetrenia počas tehotenstva. Najvhodnejšie obdobie pre amniocentézu je od 14. do 24. týždňa tehotenstva (horná hranica je stanovená zákonom aj s ohľadom na možnosť ukončiť graviditu z dôvodu vážneho genetického poškodenia plodu).

Prečítajte si skúsenosti mamičiek: Amniocentéza - strašiak alebo potrebné vyšetrenie?

Odber sa vykonáva cez brušnú stenu. Pred výkonom sa miesto odberu na brušnej stene dezinfikuje a tiež lokálne umrtví, takže nejde o bolestivý zákrok. Celý priebeh vyšetrenia sa kontroluje ultrazvukom, rovnako aj plod v maternici. Preto je potrebné mať pred vyšetrením plný močový mechúr, jesť by ste však nemali asi 3 až 6 hodín pred odberom.

Vyšetrenie sa vykonáva pri podozrení na poškodenie plodu a u žien nad 35 rokov, kde existuje zvýšené riziko výskytu vrodených vývojových chýb plodu. Budúci rodičia majú právo toto vyšetrenie odmietnuť.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: