Môžeme v tehotenstve ovplyvniť DOJČENIE?

MUDr. Peter Brenišin | 11. júl 2019
Môžeme v tehotenstve ovplyvniť DOJČENIE?

V súčasnosti už asi nikto nespochybňuje význam materského mlieka pre dieťa. Preto sa mnohé ženy snažia (a majú snažiť) urobiť všetko pre to, aby svoje dieťa dojčili. Môže však žena ovplyvniť dojčenie už počas tehotenstva?

Produkcia mlieka je ovplyvnená tvorbou hormónu prolaktínu, ktorý sa spúšťa po pôrode. Samozrejme, organizmus ženy sa na túto dôležitú funkciu pripravuje už počas tehotenstva – prsia sa zväčšia a v poslednej tretine tehotenstva môže dochádzať k takmer nebadateľnej produkcii „mlieka“, čo sa prejavuje bielymi bodkami na bradavkách.

"Trénujte" svoje bradavky na dojčenie

Počas tehotenstva treba myslieť na to, že pri dojčení budú prsia, hlavne bradavky, vystavené vysokej záťaži, preto je dobré začať s ich „otužovaním“. Nemáme na mysli studenú vodu, ale skôr opakované jemné povytiahnutie a pootočenie bradaviek do strán, aby si „zvykli“ na záťaž, ktorú pre ne bude predstavovať každodenné opakované dojčenie. Tieto cviky nie je nutné nijako preháňať, pomáhajú však napríklad pri plochejších či mierne vpadnutých bradavkách.

O prsia sa treba starať počas tehotenstva aj inak – treba ich krémovať, aby jemná koža netrpela zväčšovaním sa a taktiež možno cvičiť cviky na posilňovanie prsného svalstva.

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: