Lieky v prvom trimestri tehotenstva môžu byť rizikom

MUDr. Peter Brenišin | 10. december 2019
Lieky v prvom trimestri tehotenstva môžu byť rizikom

Stáva sa, že tehotná žena ochorie a potrebuje liečbu, prípadne otehotnie žena, ktorá trpí nejakým ochorením a užíva určité medikamenty.

Mimoriadne rizikový pre plod z hľadiska užívania liekov je prvý trimester, hoci aj v ďalších štádiách je najlepšie, ak nie je potrebné užívať žiadne lieky. Samozrejme, netreba zachádzať do krajnosti a svojvoľne vysadzovať lieky, ktoré lekár v odôvodnených prípadoch predpíše.

Čo škodí tehotenstvu?
Prečítajte si tiež:

Čo škodí tehotenstvu?

Prvý trimester tehotenstva radšej bez liekov

Na otázku, či je užívanie liekov v tehotenstve nebezpečné, nie je možné u všetkých liekov jednoznačne odpovedať, keďže s ohľadom na etické hľadisko sa výskum možných nežiaducich účinkov v čase tehotenstva nerobí.

K dispozícii sú iba štúdie zamerané na zistenie teratogénnych (t. j. vyvolávajúcich vrodenú poruchu u plodu) účinkov liekov na zvieracích zárodkoch a tiež poznatky z užívania liekov tehotnými ženami v  prípadoch, kde bolo nutné liečbu naordinovať. 

lieky v prvom trimestri tehotenstva

Každý lekár si je pri predpisovaní liekov vedomý rizika, ktoré ich užívanie môže pre plod predstavovať, no zároveň musí zobrať do úvahy aj neliečené ochorenie a jeho vplyv na plod a samotnú ženu. To isté platí aj pre výživové doplnky a opatrnosť je potrebná aj pri niektorých bylinkových čajoch.

Žena by si mala toto všetko uvedomiť a vždy lekára pravdivo informovať o prípadnom tehotenstve, a to aj vtedy, keď si ešte nie je svojím stavom istá. Lekár v takom prípade vyberá lieky, u ktorých nie sú dokázané nežiaduce účinky na plod.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: