Dula vs. partner

Redakcia | 4. marec 2017
Dula vs. partner

Termín sa blíži a budúca mamička rieši jednu z „najvážnejších“ otázok – koho si zobrať so sebou k pôrodu. Nedočkavého otecka alebo radšej dulu?

Jednoznačná odpoveď neexistuje. Treba zvážiť celú paletu faktorov, prečo by ste uprednostnili či neuprednostnili svojho partnera pred dulou.

Kedy partnera k pôrodu radšej nevolajte

Ako nevhodný typ sa javí partner, ktorý reaguje na podnety prehnane, netrpezlivo, či sa dokonca na takúto vážnu príležitosť potrebuje potúžiť alkoholom. V takomto prípade pôrod radšej bez partnera – ako mu však jemne a citlivo vysvetliť, že rodiť budete radšej bez neho? Dobre si to premyslite, ale keďže ženy sú zvyčajne výborné diplomatky, určite nájdete tú najvhodnejšiu argumentáciu

Prečítajte si: Pôrod - ako začína, ako prebieha?

Dula pri pôrode môže byť dobrou voľbou

Ak však chcete mať pri sebe niekoho, kto vám bude oporou, mnohé nemocnice umožňujú mať pri sebe inú blízku osobu – matku, sestru, dobrú známu alebo dulu. Dula je profesionálka, ktorá vie, čo o pôrode vedieť má, pozná vaše želania (iste ste ich včas prediskutovali) a zároveň je dostatočne „nad vecou“, aby sa počas vášho pôrodu nesklátila na zem.

Bude vás držať za ruku, pomáhať s dýchaním a iste vás dokáže povzbudiť aj vhodnými slovami

Takže – dula či partner? To je otázka!

Prečítajte si: Ľahší a bezbolestnejší pôrod: ako sa naň pripraviť?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: