Druhé tehotenstvo po operácii myómu - zvládne ho maternica?

Redakcia | 3. november 2016
Druhé tehotenstvo po operácii myómu - zvládne ho maternica?

Zvládne moja maternica po operácii myómu a cisárskom reze ďalšie tehotenstvo? Nehrozí mi ruptúra maternice?

Už niekoľko rokov sa liečim na zníženú funkciu štítnej žľazy. Pred tromi rokmi mi dokonca vyoperovali myóm, ktorý vyúsťoval do maternice. O rok nato som otehotnela a dcérku porodila cisárskym rezom. S manželom uvažujeme nad druhým dieťatkom, ale rada by som vedela, či moja maternica tretí zásah zvládne, aké mi hrozia riziká?  Uvažuje sa v prípade neplánovaného otehotnenia v takomto prípade aj o interrupcii?

Ruptúra maternice je síce nebezpečná, ale zriedkavá

Na vašu otázku odpovedá: Prof. MUDr. Karol Holomáň, CSc.: Podstúpili ste operáciu na maternici, pri ktorej vám vyoperovali myóm. Pôrod musel byť vedený cisárskym rezom, vzhľadom na predchádzajúcu operáciu. A teraz poďme k vašej otázke.

Plánujete tehotenstvo a zaujímate sa o riziká, ktoré môžu komplikovať priebeh gravidity. Tak ako uvádzate, napriek predchádzajúcej operácii na maternici pred prvou graviditou, všetko prebehlo v poriadku. Treba však povedať, že ruptúra (prasknutie) maternice stále patrí k najnebezpečnejším, aj keď pomerne zriedkavým pôrodným poraneniam (0,05 %).

Najčastejšími príčinami sú: stav po predchádzajúcom cisárskom reze, stav po odstránení myómu, alebo stav po korekcii vrodenej vývojovej chyby maternice. Je extrémne zriedkavé, aby došlo k ruptúre počas tehotnosti. Ak k takému stavu dôjde, vzniká počas pôrodného deja.

Pôrod po myóme intenzívne monitorujeme

Preto pôrod po vyššie spomenutých stavoch musí byť intenzívne monitorovaný, aby sme predišli zbytočným komplikáciám. Ak lekár zhodnotí, že riziko vedenia pôrodu vaginálnou cestou je príliš vysoké, zväčša sa rozhodne pre ukončenie tehotnosti plánovaným cisárskym rezom. Pri pravidelnom sledovaní v prenatálnej poradni nemôže dôjsť k prehliadnutiu varovných signálov, ktoré upozorňujú na „únavu materiálu“ v oblasti jazvy po predchádzajúcich operáciách.

Prečítajte si aj: Cysta a myóm – čo s nimi?

Ak jazva po operácii myómu počas prvej tehotnosti nezaznamenala žiadne zmeny, je predpoklad, že tak bude aj počas aktuálnej gravidity. Teda vaša úvaha nad interrupciou je absolútne neopodstatnená. Je však takmer isté, že pôrod bude aj v tejto tehotnosti vedený cisárskym rezom. Treba si uvedomiť, že veľmi závisí od lokalizácie myómu a následnej jazvy po operácii. Uviedli ste, že myóm sa nachádzal na ľavej hrane maternice, čo nepredstavuje extrémne riziko, pretože rez na maternici počas pôrodu cisárskym rezom sa vykonáva v dolnej časti maternice (tzv. dolný segment).

Mohlo by vás zaujímať aj: Čínsky kalendár na určenie pohlavia dieťatka

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: