COVID-19 vs. tehotenstvo

Redakcia | 18. február 2021
Tehotenstvo a koronavírus

Je známe, že vírus COVID-19 sa nevyhýba ani tehotným ženám.

Štúdie, ktoré v tomto smere vznikajú, však prinášajú dobré správy.

„U tehotných žien, ktoré boli vírusom COVID-19 ( ext. zdroj COVID-19) infikované počas tretieho trimestra, je nepravdepodobné, že by sa infekcia preniesla na ich plody,“ konštatuje štúdia uverejnená v JAMA Network Open (ext. zdroj štúdia), ktorý vydáva Americká lekárska asociácia. Štúdia bola vykonaná od apríla do júna 2020 medzi ženami, ktoré prišli do jednej z troch bostonských nemocníc na ošetrenie kvôli COVID-19 alebo tam rodili.

Žiadny z novorodencov 127 tehotných žien, pričom u 64 z nich bol potvrdený vírus, nemal pozitívny test na prítomnosť koronavírusu. A hoci riziko prenosu tohto vírusu na novorodenca nie je nulové, podľa vedcov je nižšie ako v prípade iných vírusov, vrátane Ziky alebo cytomegalovírusu. 

Nástrojom na ukončenie pandémie je očkovanie

„Zatiaľ je však otázne, či materské protilátky z očkovania proti vírusu COVID-19 pomôžu chrániť dieťa tak, ako to vidíme napríklad pri chrípkovej vakcíne,“ uviedla Dr. Denise Jamiesonová, predsedníčka katedry gynekológie a pôrodníctva na Emory University School of Medicine v Atlante. Naráža tým na možnosť, ak sa ženy dajú zaočkovať proti koronavírusu a neskôr otehotnejú.

V tomto smere vedci ešte tápajú. „Teraz máme nástroje na ukončenie tejto pandémie, a tým je očkovanie. Ale bude to trvať nejaký čas a medzitým musia byť tehotné ženy ostražité a naďalej sa chrániť. Ale som veľmi optimistická,“ uviedla Jamiesonová.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: