Bruško tvrdne – iba planý poplach?

Redakcia | 15. január 2023
Tvrdnutie bruška

Maternica sa na pôrod pripravuje už niekoľko týždňov vopred, čo tehotná žena môže zaregistrovať ako „tvrdnutie brucha“. Mnoho žien si to ani nevšimne, niektoré však vnímajú pocit napínania svalstva maternice. Brucho sa môže dokonca na chvíľu akoby vysunúť dopredu.

Maternica vysiela signály 

Budúca mamička by mala byť voči signálom, ktoré maternica vysiela, pozorná – ak sa sťahy maternice často opakujú, môže ísť o predzvesť blížiaceho sa predčasného pôrodu. V takom prípade treba ihneď navštíviť gynekológa alebo pohotovostnú službu na pôrodníckom oddelení. Lekár posúdi aktuálny stav tehotnej a určí, či je potrebné prijať opatrenia na oddialenie predčasného pôrodu.

Tvrdnutie brucha 

Ak sa tvrdnutie brucha objavuje častejšie v čase cca 2 – 3 týždne pred pôrodom, ide o normálny úkaz. Sťahy maternice v takom prípade:

  • trvajú len niekoľko minút,
  • nie sú veľmi silné,
  • intervaly medzi nimi sa neskracujú,
  • dohromady netrvajú dlhšie ako 2 až 3 hodiny. 

Je to v podstate akási predpôrodná „rozcvička“ maternice. Samozrejme, ak sťahy neustávajú a intervaly medzi nimi sa skracujú, pravdepodobne ide o rozbiehajúci sa pôrod. V takom prípade netreba čakať a pripraviť sa na cestu do pôrodnice. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: