Aký je rozdiel medzi vcestnou (praevia) placentou a placentou praevia marginalis?

Redakcia | 22. august 2023
Aký je rozdiel medzi vcestnou (praevia) placentou a placentou praevia marginalis?

Prof. MUDr. Jozef Záhumenský odpovedá na otázku našej čitateľky o vcestnej placente a placente praevia marginalis.

Aké sú rozdiely medzi placentou preaevia a marginalis?

Mohli by ste mi prosím priblížiť rozdiely v termínoch vcestná (praevia) placenta a placenta praevia marginalis? Je možné, aby sa placenta naliehajúca na krček posunula ešte hore? Čo by som nemala robiť a čo by, naopak, mohlo pomôcť?

Prof. MUDr. Jozef Záhumenský: Vo svojej otázke žiadate vysvetliť patologický stav uloženia placenty. Vo všeobecnosti hovoríme o vcestnom lôžku (vcestnej placente) vtedy, keď plodové vajce niduje („uhniezďuje sa“) hlboko v dolnom segmente maternice. Podľa toho ako hlboko placenta zasahuje do oblasti krčka maternice (pôrodníci používajú termín „vnútorná bránka“), rozoznávame: 

  1.  hlboké nasadanie placenty, kedy placenta dosahuje dolný segment maternice, ale nedosahuje „vnútornú bránku“, 
  2. placenta praevia marginalis, kedy placenta svojím okrajom zasahuje „vnútornú bránku“, 
  3. placenta praevia partialis, kedy placenta svojím okrajom čiastočne prekrýva „vnútornú bránku“ a napokon 
  4. placenta praevia totalis, kedy placenta úplne prekrýva „vnútornú bránku.“  

Aké sú príčiny patologického uloženia placenty?

Príčiny patologického uloženia placenty spočívajú pravdepodobne v zmenách v oblasti sliznice maternice, kedy na podklade hormonálnej nedostatočnosti nedochádza k dostatočnej transformácii sliznice v miestach, ktoré sú ideálne na uhniezdenie sa plodového vajca.

Uvedený stav môže vzniknúť aj ako následok nešetrného zákroku po spontánnom potrate alebo interrupcii, či prekonanom zápale.

V prípade, že vám lekár diagnostikoval patologické uloženie placenty, je dôležité len jedno: pravidelné ultrazvukové sledovanie pomerov medzi uložením placenty a dolným segmentom maternice, resp. vnútornou bránkou. Najčastejšou komplikáciou je krvácanie, ktoré môže viesť k predčasnému pôrodu. Preto odporúčame pokojný režim.

Dôležité je poznamenať, že aj keď môže byť obava z diagnózy placenty previa alebo marginalis, mnoho žien s týmito podmienkami prechádza tehotenstvom bez komplikácií. Je však kľúčové pravidelne konzultovať sa s lekárom a dodržiavať jeho odporúčania, aby sa zabezpečil bezpečný priebeh tehotenstva a pôrodu.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: