13 vecí, ktoré pošepnú, že ste tehotná...

MUDr. Peter Brenišin | 13. jún 2017
13 vecí, ktoré pošepnú, že ste tehotná...

Už viem, že som v tom! Čo vám pošepká, že treba myslieť na kočík?

Informácie mávajú cenu zlata a informácia o tom, či je žena tehotná alebo nie, patrí k tým najvzácnejším. Ako to však zistiť? (Hlavne ak to má byť váš prvý potomok a neviete, čo by mohlo signalizovať, že ste konečne v tom.)

Aké sú najčastejšie príznaky tehotenstva?

Existuje celý súbor príznakov tehotenstva, niektoré zaručené viac, iné menej. Mnohé vám napovie vaše telo, s ktorým ste predsa len „najlepšia kamarátka“. Celkovo príznaky gravidity delíme na neisté a isté.

Najskôr vám ponúkame zoznam prvých trinásť príznakov, ktoré označujeme ako neisté príznaky gravidity, pretože sa môžu objaviť aj v období mimo gravidity. Tu ich máme.

Najčastejšie "neisté" príznaky tehotenstva

Žalúdočná nevoľnosť, ranné zvracanie na začiatku tehotenstva

Pokiaľ ste inak zdravá, náhly pocit pokazeného žalúdka vás môže zaskočiť hlavne vtedy, ak ešte s tehotenstvom nepočítate.

V prípade, že nevoľnosti neustupujú, prekontrolujte si menštruačný kalendár. U mnohých žien sa tento príznak objaví hneď vtedy, ako vynechá menštruácia alebo krátko na to.

Samozrejme, pocit nevoľnosti okolo žalúdka či zvracanie nemusia byť samé osebe vôbec príznakom nevoľnosti – môžu sa vyskytnúť aj za úplne iných okolností.

Slinenie, zvláštna chuť v ústach

Hormóny v počiatočnom štádiu tehotenstva spôsobujú, že žene sa v ústach tvorí väčšie množstvo slín. Slinenie sa však vyskytuje aj pri žalúdočnej nevoľnosti mimo gravidity.  Podobne je to aj so zvláštnou chuťou v ústach.

Prečítajte si: Priveľa slín v tehotenstve? Toto pomôže!

Nechuť do jedenia alebo chuť na určité jedlá

Nechuť jesť môže byť slabším bratom žalúdočnej nevoľnosti, prípadne ju sprevádza, hlavne v prípadoch, keď už len pomyslenie na jedlo vám rozkolíše žalúdok.

Na druhej strane sa môže objaviť chuť len na určité, niekedy až zvláštne jedlá, ktoré ste doteraz nejedávali. Ženy sa občas „priznávajú“ k mimoriadne bizarným chutiam, napr. k chuti na zubnú pastu, na omietku a podobne. Pri vyváženej strave (ak ju dokážete prijímať) však bývajú chute na zvláštne jedlá len minimálne alebo sa vôbec nevyskytnú.

Chuť na zvláštne jedlo je často spojená so snahou vyriešiť žalúdočnú nevoľnosť, pričom máte pocit, že práve „X“ by vám mohlo  pomôcť – za „X“ si dosaďte čokoľvek, čo musíte „okamžite a ihneď“ mať, či už sú to uhorky, zavináče alebo vločková kaša s mliekom a škoricou.

Prečítajte si: Náladička a chute? Na vine sú... hormóny!

Vône a zápachy vníma tehuľka inak

Precitlivenosť na určité vône sa môže objaviť kedykoľvek počas života, zvyčajne v spojitosti so žalúdočnými ťažkosťami.

Málokedy je však táto precitlivenosť taká výrazná ako počas tehotenstva, keď sa obľúbené vône stávajú vaším nepriateľom, čo vám doteraz voňalo, náhle začalo smrdieť a naopak, môže sa stať, že to, čo ste doteraz považovali za smrad, vám zrazu zavonia.

Zvyčajne však v tehotenstve platí, že čím menej vôní, tým lepšie.

Tehotenstvo môže signalizovať aj časté močenie

Ak si potrebujete odbehnúť na toaletu častejšie než doteraz, pričom nemáte príznaky zápalu močových ciest, môže ísť o jeden z tzv. neistých príznakov tehotenstva.

Na príčine je zvýšené prekrvenie malej panvy, ktoré robí váš mechúr citlivejším, čím sa dostavuje častejšie nutkanie na močenie. Spravidla po prvej tretine tehotenstva časté močenie ustane, vrátiť sa môže v závere gravidity, keď plod viac tlačí na močový mechúr.

Zápcha počas tehotenstva

Akoby častejšie močenie bolo vyvážené v inom smere – zápchou. Črevá totiž v tomto období trochu „zlenivejú“, pomalšie posúvajú potravu smerom k „východu“, čoho logickým dôsledkom je zápcha. Samotná zápcha sa však za príznak tehotenstva nedá považovať, hlavne nie u žien, ktoré s ňou majú problém dlhodobo.

Závraty, niekedy až mdloby

Občas sa vám zakrúti hlava, občas máte pocit, že sa vám chce omdlieť, a niekedy sa vám to aj „podarí“. Na príčine býva znížený krvný tlak. Situáciu zhoršuje aj prípadný boj so žalúdočnými nevoľnosťami – je známe, že ak má žalúdok nejaký problém, spotrebováva viac kyslíka, ktorý potom chýba mozgu.

Únava, spavosť ako príznak tehotenstva

Organizmus, ktorý sa v ranom štádiu gravidity trochu „prelaďuje“, akoby potreboval viac síl, čo dáva najavo zvýšenou únavou a potrebou spánku. Samozrejme, niečo podobné sa môže objaviť aj v iných exponovanejších obdobiach života.

Smútok až depresívna nálada v začiatkoch gravidity

Ak je žena v tomto období smutnejšia či depresívnejšia, je to spôsobené súhrou viacerých faktorov. Stačí, ak ju potrápia niektoré z vyššie uvedených príznakov.

Pocit, že niečo s vaším telom (a teda zdravím) nie je v poriadku, veru nikomu na dobrej nálade nepridá. Nepomôže ani to, keď už zaručene viete, že ste tehotná – mnohé príznaky sú natoľko nepríjemné, že žena sa len sotva dokáže tešiť zo začínajúceho tehotenstva.

Ak vás však žiaden z týchto príznakov netrápi, ešte stále sú tu hormonálne zmeny, ktoré prebiehajú vo vašom organizme. Práve tie majú na svedomí zvýšenú precitlivenosť, plačlivosť, obavy, smútok, depresívnu náladu. (Dobrým liekom je primeraná fyzická aktivita, napr. prechádzka.)

Prečítajte si: Za všetko môžu... HORMÓNY!

Vynechanie menštruácie je najčastejším signálom tehotenstva

Zvyčajne sa považuje za „zaručený“ príznak tehotenstva, ale nie je to tak. Je síce pravda, že u absolútnej väčšiny žien menštruácia po otehotnení vynechá, stať sa tak môže aj z iných dôvodov – vážnejšie ochorenie, stres a podobne.

Na druhej strane sa môže krvácanie objaviť aj počas tehotenstva, spravidla v dňoch, keď mala prísť menštruácia. Toto krvácanie však býva zvyčajne slabšie, pretože pochádza z krčka maternice.

Objavuje sa asi u štyroch percent tehotných žien, ale iba u jedného percenta je toto krvácanie také silné, že pripomína menštruáciu.

Nepravidelné krvácanie, zvyčajne v období šesť až osem týždňov od poslednej menštruácie, môže signalizovať mimomaternicovú graviditu. Akékoľvek krvácanie v čase tehotenstva môže byť signálom hroziaceho potratu alebo vo vyššom štádiu predčasného pôrodu.

Prečítajte si: Implantačné špinenie

Zväčšenie prsníkov

Mnohé ženy tomuto príznaku ani nevenujú pozornosť, pretože sa s ním stretávajú každý mesiac v období pred začiatkom menštruácie.

V tehotenstve však býva tento príznak o čosi výraznejší (ale nemusí), niekedy môže byť spojený aj so zvýšenou citlivosťou až bolestivosťou prsníkov. Samozrejme, s postupujúcou graviditou sa budú prsníky ešte ďalej zväčšovať v rámci prípravy na budúce dojčenie v období po pôrode, postupne sa môže objaviť aj vylučovanie bielej tekutiny nazývanej mledzivo (kolostrum).

Zavádzajúci môže byť tento príznak u žien, ktorým zvykne kolísať hmotnosť, napr. v rámci jo-jo efektu pri diétach.

Zväčšenie obvodu brucha v druhom trimestri tehotenstva

Tohto príznaku sa nedočkáte hneď, zvyčajne sa objaví až vo štvrtom-piatom mesiaci. Samotné zväčšenie brucha je preto v ranom období gravidity veľmi nespoľahlivé, pretože naň ešte neexistuje dôvod.

Zvyčajne sa objavuje u žien, ktoré mávajú problémy s udržaním ideálnej hmotnosti, ale aj u žien, ktoré si tehotenstvo dlhodobo veľmi želajú.

Kožné zmeny

Ženám v tehotenstve sa občas na tvári i na iných častiach tela objavujú pigmentové škvrny, stmavne farba bradaviek a vulvy (vonkajších genitálií), zvyšuje sa pigmentácia na čiare medzi pupkom a lonovou kosťou.

Pre potvrdenie tehotenstva absolvujte gynekologické vyšetrenie

Jednotlivé príznaky sa však môžu objaviť aj mimo gravidity, napríklad pri ochorení pečene, po slnení a podobne.

Spomínané príznaky patria medzi neisté príznaky gravidity, hlavne ak sa objaví iba jeden či dva z nich. Ak sa však objavia viaceré súčasne, dávajú žene najavo, že pravdepodobne v jej tele klíči nový život.

Pokiaľ si však chce byť žena svojou graviditou istá, mala by absolvovať gynekologické vyšetrenie, ktoré jej tehotenstvo jednoznačne potvrdí alebo vyvráti.

Do zoznamu príznakov gravidity  sme zaradili len tie typické. Nespomínali sme ďalšie príznaky gravidity, ktoré sú veľmi netypické alebo kde by bolo vysvetlenie pre laikov príliš komplikované.

Prečítajte si: 20 príznakov tehotenstva

Tehotenstvo týždeň po týždni - toto musíte vyskúšať!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: