STIMULÁCIA injekciami – zvládnem to?

Jana Janáková | 9. október 2019
STIMULÁCIA injekciami – zvládnem to?

Ak vás čaká umelé oplodnenie a hľadali ste si potrebné informácie, iste ste narazili na informáciu, že v procese umelého oplodnenia je potrebné, aby si žena sama pichala injekcie do podbruška. Ich cieľom je stimulácia rastu vajíčok.

Mnohé zo žien sa zhrozene pozastavia nad tým, že v dobe, kedy lietame do vesmíru či komunikujeme prostredníctvom internetu s celým svetom, ešte nikto nedokázal vymyslieť rovnako účinnú stimuláciu vo forme tabletiek?! Naozaj sú nutné injekcie? Bohužiaľ, je to tak... 

Injekcia do bruška 

Dobrou správou však je, že v centre asistovanej reprodukcie každú snažilku podstupujúcu umelé oplodnenie vyškolia v príprave a pichaní injekcií – teoreticky i prakticky. K dispozícii sú rôzne obrázky, ťaháky, či inštruktážne videá na internete. No je nám jasné, že tých otázok, ktoré vám v tejto súvislosti môžu napadnúť a chcete poznať odpovede je veľa.

Prečo je potrebné v procese IVF stimulovať vaječníky, keď som v poriadku a chyba je v manželových spermiách?

Bežne v prirodzenom cykle ženy (bez stimulačných liekov) dozrieva vo vaječníku iba jedno vajíčko. Aj to nemusí každý mesiac... Ak chceme v procese umelého oplodňovania zvýšiť šance na zisk kvalitného embrya, stimulujeme rast vajíčok injekciami, ktoré zvýšia ich počet.

Vajíčka sa odoberajú z tela ženy spravidla v celkovej anestézii (punkciou cez pošvu) a oplodnia sa v laboratórnych podmienkach spermiami muža. Nie každé vajíčko sa však aj reálne oplodní a začne sa z neho vyvíjať embryo. Preto lekári odporúčajú stimuláciu vaječníkov, aby sa zvýšila šanca na dosiahnutie vyššieho počtu kvalitných embryí – vyššej pravdepodobnosti otehotnenia.

Čo sú to za injekcie?

Centrá asistovanej reprodukcie majú svoje postupy, schémy/protokoly pichania injekcií. Používajú rôzne druhy injekcií, rôzne kombinácie, taktiež počet dní, kedy je potrebné si ich aplikovať, býva odlišný.

Injekčné preparáty môžu byť vo forme pera (rekombinantný folikulostimulačný hormón) alebo vo forme ampuliek s práškom a roztokom na riedenie (urinárny folikulostimulačný hormón). K zlepšeniu účinku injekcií FSH sa často súčasne aplikujú preparáty zo skupiny tzv. GnRH – analóg (agonistov alebo antagonistov) gonadoliberínu. V niektorých stimulačných postupoch sa stimulácia dopĺňa rekombinantným LH.

Ako dlho sa injekčne stimulujú vaječníky?

Injekcie FSH je potrebné aplikovať podkožne (v oblasti podbruška) pravidelne, ideálne o tej istej hodine každý deň. Začiatok stimulácie a približný počet dní stimulácie závisí od typu protokolu. Ako dlho si budete musieť pichať injekcie vám však upresnia až počas samotnej stimulácie. Rozhoduje o tom lekár na základe posúdenia výsledkov vašich krvných a ultrazvukových kontrol. Tieto kontrolné vyšetrenia sú taktiež nápomocné pri určovaní individuálnej stimulačnej dávky injekcií.

S akými nežiaducimi účinkami a obmedzeniami mám počítať?

Základný účinok FSH injekcií je stimulácia vaječníkov – rastu vajíčok. Ku koncu stimulácie sa preto môže u ženy vyskytovať bolesť podbruška, vaječníkov, v krížovej oblasti, pocit nafúknutia brucha... Ak je táto reakcia vaječníkov na stimuláciu nadmerná, môže to viesť k ochoreniu s názvom ovariálny hyperstimulačný syndróm (OHSS). Nastimulované vaječníky sú spravidla ťažké, mení sa ich uloženie v malej panve, nadmerná fyzická aktivita sa neodporúča aj pre riziko torzie (otočenia a „priškrtenia“) vaječníka. Hormonálna liečba zvyšuje riziko vzniku krvných zrazenín, obzvlášť ak máte nadváhu alebo máte zvýšenú náchylnosť k tvorbe krvných zrazenín (trombofília).

Medzi možné nežiaduce reakcie, ktoré sa môžu vyskytnúť, patrí aj alergická reakcia v mieste vpichu – začervenanie, vyrážka, svrbenie kože. Samozrejme, platí, že výskyt akejkoľvek nežiaducej reakcie hláste ihneď svojmu lekárovi, ktorý vám odporučí následný postup.

stimulacia vajecnikov

Je možné sa v procese IVF vyhnúť tomuto každodennému pichaniu injekcií?

Sú centrá, ktoré svojim klientkam ponúkajú okrem klasického IVF aj tzv. soft a natívne cykly IVF. SOFT cyklus IVF – na stimuláciu vaječníkov sa používajú veľmi nízke dávky FSH preparátov, stimulácia je kratšia, riziko OHSS je minimálne a žena nepociťuje taký diskomfort v oblasti brucha ako pri klasickom IVF.

Soft cyklus je lacnejší ako klasický IVF cyklus, ale má aj svoje negatívum: pri punkcii sa odoberie menej zrelých oocytov (vajíčok) ako pri bežnom cykle, čím klesá aj úspešnosť viac ako o polovicu. NATÍVNY cyklus IVF – prirodzený cyklus bez stimulácie liekmi. Lekár na základe krvných a ultrazvukových vyšetrení rozhodne o najvhodnejšom termíne pre odber vajíčok (spravidla nevyžaduje celkovú anestéziu pre krátkosť výkonu). Ako negatívum tohto cyklu možno považovať nízku úspešnosť otehotnenia v porovnaní s klasickým IVF cyklom.

Vedeli ste?

  • Na trhu už sú injekcie s depotným účinkom, ktoré sa podajú podkožne do bruška len raz a ich účinok trvá niekoľko dní.
  • Ovariálny hyperstimulačný syndróm je nebezpečný staOvariálny hyperstimulačný syndróm je nebezpečný stav, ktorému možno predchádzať pravidelnými kontrolami v priebehu stimulácie (ultrazvuková folikulometria a hormonálny profil z krvi), zvýšeným prísunom tekutín a bielkovín.
  • Stimulácia vaječníkov sa ukončuje podaním injekcie s obsahom HCG (ľudský choriový gonadotropín), jeho podanie vyvoláva uvoľnenie vajíčka/vajíčok.

Praktické rady, ako sa pripraviť na stimuláciu FSH injekciami:

  • Nebojte sa opýtať lekára/koordinátorky/sestričky na všetko, čo vás zaujíma o príprave a podkožnom pichaní injekcií. Na internete je množstvo informácií, postupov a inštruktážnych videí, vašim hlavným a najdôveryhodnejším informátorom by však mal byť zdravotnícky pracovník z centra.
  • Ak patríte k ženám, ktoré odpadávajú už len pri pohľade na striekačku, zabezpečte si osobu, ktorú poveríte prípravou a pichaním injekcií (manžel, suseda). Myslite na to, že táto vaša osobná sestrička vám musí byť k dispozícii každý deň o tej istej hodine (v priemere 12 dní).
  • Aké sú podmienky prepravy a skladovania FSH injekcií? Je potrebné odniesť ich z lekárne v termotaške? Musia byť doma uložené v chladničke? Aké pomôcky si musím zakúpiť na ich prípravu a aplikáciu? Potrebujem ihly a striekačky, či niečo na dezinfekciu kože?
  • Vyrobte si doma nádobu na skladovanie použitých striekačiek a ihiel. Určite chápete, že ich likvidácia s bežným komunálnym odpadom je nebezpečná. Ideálna nádoba na uskladnenie tohto použitého materiálu je prázdna fľaša z umelej hmoty, do ktorej môžete cez hrdlo fľaše hádzať všetky ihly, striekačky, ampulky. Po naplnení  fľašu jednoducho uzavriete vrchnákom a prinesiete do lekárne alebo do centra. Tam sa postarajú o jej odbornú likvidáciu.
  • Opýtajte sa v centre, na koho sa môžete telefonicky obrátiť v prípade ďalších otázok o aplikácii injekcií. Ak vám nie je čokoľvek jasné, pýtajte sa. Aj jedna zabudnutá či zle podaná injekcia môže zmariť celú stimuláciu.

Hoci môžete mať spočiatku obavy, ako to celé zvládnete, stačí pár dní a budete vedieť, ako postupovať. Ste na začiatku cesty, neostávajte však na nej sama. Podpora partnera i najbližších je viac než vítaná... Bojujete predsa za váš spoločný sen. Držíme vám na vašej ceste palce!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: