Čas uteká a dieťa nikde? Prírodu neoklamete, ale šanca je tu vždy!

Petra Hladká | 2. september 2019
Čas uteká a dieťa nikde? Prírodu neoklamete, ale šanca je tu vždy!

Na našu plodnosť nevplýva len nesprávny životný štýl, stres v práci a všadeprítomné žiarenie. Odborníci sa zhodujú – v snahe o dieťa je naším najväčším nepriateľom vek. U žien o čosi viac ako u mužov.

Hoci matiek, aj prvorodičiek po štyridsiatke pribúda, a v tomto veku sú dnes ženy oveľa vitálnejšie, ako bývali štyridsiatničky kedysi, príroda sa stále riadi svojimi pravidlami. Vaše vaječníky môžu byť už v štyridsiatke také vyčerpané, že k splodeniu vlastného potomka vám nepomôže ani najlepší špecialista. 

Ak neužívate hormonálnu antikoncepciu, priemerný vek ukončenia plodného života ženy je tesne po 40. roku.

Aj keď ženy vstupujú do menopauzy okolo 45. – 60. roka života, ich plodnosť končí priemerne o desať rokov skôr. Pribúdajú cykly, v ktorých sa vajíčka neuvoľňujú (anovulačné cykly), prípadne sa uvoľňujú nekvalitné vajíčka s chybnou genetickou výbavou. 

Menštruácia a ovulácia   

Základným predpokladom na otehotnenie je ovulácia – teda uvoľnenie vajíčka. Vajíčko dozrieva v tekutine dutinky vo vaječníku, ktorá sa nazýva folikul. Keď folikul narastie do veľkosti asi 20 mm, uvoľní dozreté vajíčko. To „cestuje“ cez vajcovod a keď sa na svojej ceste stretne so spermiou, ktorá prenikne do jeho vnútra, dochádza k oplodneniu. Oplodnené vajíčko sa začína deliť a asi na piaty deň sa dostáva do maternice, kde sa uhniezďuje a ďalej sa delí. Ak k oplodneniu vajíčka nedôjde, výstelka maternice sa odlúči a nastáva menštruácia. 

Teória je však jedna vec. Realita býva komplikovanejšia. Čím je žena staršia, tým je otehotnenie ťažšie. Na oplodnenie vplývajú mnohé faktory. Aj v ideálnych podmienkach (ovulácia, vek, zdravie), je šanca, že žena otehotnie iba 20-percentná. Ak sa k tomu pridajú zdravotné problémy muža či ženy, táto „pätinová“ šanca na počatie potomka ešte viac klesá...

Navyše, vekom sa kvalita vajíčok zhoršuje, čo si väčšina žien uvedomí, až keď je už neskoro. Podľa lekárov z centier pre liečbu neplodnosti, rastie počet žien, u ktorých nastáva predčasná menopauza pred 40-tym rokom života.

Kedy je najlepšie otehotnieť?

Ideálna doba pre tehotenstvo je medzi 20. – 32. rokom. Po 32. roku života sa plodnosť žien začína znižovať a po 35. roku sa pravdepodobnosť otehotnenia (a donosenia zdravého bábätka) zmenšuje ešte rýchlejšie. 

Kým zdravá 30-ročná žena má šancu asi 20 %, že počas svojich plodných dní otehotnie, u jej 40-ročnej kamarátky ja táto šanca znížená na menej než 5 % v jednom cykle. Po 37. roku treba rátať aj so zvýšeným rizikom vzniku vrodených chýb u potomkov. 

liečba neplodnosti

Vajíčka majú svoje limity

Ich počet počas života ženy nerastie, práve naopak, už počas vnútromaternicového vývoja sa radikálne znižuje. Asi v polovici gravidity má nenarodené bábätko ženského pohlavia vo svojich vaječníkoch približne 6 – 7 miliónov folikulov s vajíčkami. Po narodení je ich už „len“ asi milión.

Kým začne dievča menštruovať, počet vajíčok klesne na 300 000. Šancu byť oplodnené má len zlomok z nich – v reprodukčnom veku ženy dôjde k uvoľneniu približne 300 vajíčok. Čím je žena staršia, tým je menej pravdepodobné, že otehotnie a viac pravdepodobné, že ak otehotnie, potratí. Lekári sa zhodujú, že k tomuto stavu dochádza už po 35. roku života ženy. A práve preto je vek najpresnejším ukazovateľom kvality vajíčok.

Okrem kvality vajíčok klesá vekom aj ich počet – znižuje sa množstvo folikulov, ktoré obsahujú vajíčka. Tento jav sa nazýva „strata ovariálnej rezervy“. S jej klesaním sa folikuly stávajú menej citlivé na stimuláciu hormónom FSH. Na to, aby vajíčka dozreli, potrebujú stále vyššiu dávku tohto hormónu.

U ženy sa to spočiatku prejaví skracovaním menštruačného cyklu (21 – 25 dní), no folikuly postupne stratia schopnosť reagovať na zvýšené dávky FSH, čo vedie k dlhým a nepravidelným cyklom. Znížená ovariálna rezerva sa však týka aj mladších žien. Dôvodom môže byť fajčenie, obezita, dedičnosť, predčasná menopauza, operácie na vaječníkoch. U niektorých žien k tomu dochádza bez zjavnej príčiny.

A čo muži  a plodnosť?

Zdá sa, že k nim  bola príroda v otázke plodnosti zhovievavejšia. Je to logické, na mužoch neleží bremeno tehotenstva, ktoré je pre telo nepochybne veľkou záťažou. Kým u ženy začínajú prvé problémy so splodením potomka po 35. roku, u chlapov to býva až po šesťdesiatke. Aj to nie až tak nápadne a radikálne. Vek si však u mužov berie daň v podobe mäkších a menších semenníkov. Zhoršuje sa pohyblivosť, kvalita a životnosť spermií, u ktorých je, navyše, vyššie riziko génových defektov. A samozrejme, ani s erekciou to už nie je také ako kedysi.

Aké sú možnosti liečby neplodnosti?

Pomôcť môžu špecialisti z centier asistovanej reprodukcie. Ak to s bábätkom myslíte vážne, jeho návštevu netreba odkladať. Vaša „vaječníková zásoba“ sa s pribúdajúcimi rokmi rýchlo znižuje a čas hrá jednoznačne proti vám. 

Kedy už navštíviť centrum pre liečbu neplodnosti?

- ak máte menej ako 35 rokov a o bábätko sa snažíte viac ako rok,

- ak máte 35 a viac a vaša snaha je neúspešná 6 mesiacov,

- ak máte nad 37 rokov

Test plodnosti pre ženy

Veda je úžasná a v súčasnej dobe nám už poskytuje aj možnosti zistenia stavu našej plodnosti. Nejde o žiadne radikálne vyšetrenie – lekár vám ho urobí z krvi. Tento hormonálny profil sa vykonáva na 3. – 5. deň menštruačného cyklu a zisťuje sa z neho hodnota hormónu FSH a estrogénov. Pre lepšie určenie vašej ovariálnej (vaječníkovej) rezervy sa vyšetruje aj anti-Mülleriánský hormón (AMH).

Vyšetrenie by malo zahŕňať aj gynekologické a imunologické vyšetrenie. Staršie ženy túžiace po bábätku by nemali obísť odborníka z oblasti genetiky.  

Vedeli ste, že vďaka metóde PGS (preimplantačný genetický skríning) dokážu embryológovia  embryá vyšetriť a zistiť, či sú v poriadku ešte pred vložením do tela ženy?

Darcovstvo vajíčok

Aj keď na prvé počutie to znie zarážajúco, pre mnohé páry sú darcovské pohlavné bunky (či dokonca embryá) jedinou cestou k (aspoň sčasti) vlastnému dieťatku. Darca ostáva anonymný a pár si vyberá len podľa opísaného vzhľadu, veku a vzdelania anonymného darcu. 

Adopcia dieťaťa

Hovorí sa, že nie je rodičom ten, kto dieťa porodí, ale ten, kto ho vychová a dá mu lásku. Adoptované dieťatko tak dostane šancu mať normálne detstvo a neskôr aj budúcnosť.

Zmrazenie vajíčok

Ak máte okolo tridsiatky a partner je stále v nedohľadne, porozmýšľajte nad zmrazením svojich vajíčok. Pravdepodobnosť otehotnenia ovplyvňuje vek, v ktorom sa vajíčka (alebo spermie) odoberali. A  aj keď to znie neuveriteľne, ako 35-ročná ľahšie otehotniete, keď sa použijú pohlavné bunky odobrané v dobe, keď ste mali 25 rokov... Nemajte strach, súčasné technológie sú na takej úrovni, že čas, ktorý boli vajíčka zamrazené, ich nijako neznehodnocuje. 

liečba neplodnosti

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: