Nízky počet spermií a otehotnenie

MUDr. Radomír Hredzák, PhD. | 12. august 2018
Nízky počet spermií a otehotnenie

Nízky počet spermií býva dôvodom na obavy, čo sa týka splodenia dieťaťa. Je možné tento stav liečiť? Naozaj je pre takéto páry jedinou možnosťou iba asistovaná reprodukcia?

S príčinou neplodnosti páru zo strany muža sa stretávame čoraz častejšie a výskyt mužskej neplodnosti dokonca začína prevládať. Najčastejšou príčinou mužskej neplodnosti je nedostatočná tvorba normálnych pohyblivých spermií.

Spermiogram odhalí problém

Aby boli spermie schopné oplodnenia, musia vykazovať určité parametre, ako sú koncentrácia spermií v ejakuláte, počet pohyblivých spermií, kvalita ich pohybu a tvar. Aby spermie boli schopné oplodniť vajíčko musí ich byť v ejakuláte aspoň 20 miliónov na jeden mililiter.

Aspoň polovica z celkového počtu by sa mala hýbať, v opačnom prípade nie sú schopné prejsť cez hlien krčka maternice na miesto spojenia s vajíčkom – do vajíčkovodu.

Tvorbu spermií ovplyvňuje množstvo faktorov:

hormonálne poruchy, stres, škodlivé vplyvy životného prostredia, fajčenie, alkohol, pohlavné infekcie, vysoká teplota, vrodené vývojové chyby mužských pohlavných orgánov, kde patria napr. nezostúpené semenníky do mieška alebo genetické príčiny.

Tvorba spermií môže byť tiež znížená po prekonaní mumpsu, alebo ak sú prítomné rozšírené pletence žíl na povrchu mieška (varikokéla). Pri patologickom náleze je vhodné vyšetrenie spermiogramu zopakovať, ideálne by to malo byť o 3 mesiace, pretože tak dlho trvá proces vzniku a dozretia „novej várky“ spermií, v praxi postačuje aspoň trojtýždňový interval. Ak sa patologický nález potvrdí, je namieste podrobné andrologické vyšetrenie, ktoré môže odhaliť niektoré príčiny narušenej tvorby spermií.

Bohužiaľ, v prevažnej väčšine prípadov nevieme zistiť, čo je príčinou poruchy tvorby spermií u konkrétneho muža, a preto nepoznáme ani efektívnu liečbu nejakými tabletkami alebo injekciami. Objavili sa síce preparáty sľubujúce zlepšenie kvality spermií, ich účinok však doteraz nebol vedecky dokázaný. Pomôcť účinne vyriešiť tento problém vieme pomocou metód asistovanej reprodukcie.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: