Neplodných párov pribúda: MUŽI majú menej spermií

Redakcia | 2. máj 2018
Neplodných párov pribúda: MUŽI majú menej spermií

Dnes už nie je hanbou priznať problém na strane muža. V pároch, ktoré po bábätku túžia, ale nedarí sa im, je to v súčastnosti skoro 50 na 50.

Počet párov, ktoré majú v našich končinách problém otehotnieť stúpa kvôli stúpajúcemu veku prvorodičiek, kvôli prekonaným sexuálne prenosným ochoreniam či iným zdravotným komplikáciám.

Počet spermií u mužov klesá

Andrológovia však posledných päťdesiat rokov hlásia dramatický pokles počtu spermií v ejakuláte, kvôli ktorému sa neustále mení, samozrejme, smerom nadol, definícia „normy“, čiže priemernej koncentrácie spermií na jeden mililiter, ktorá je aktuálne viac ako 20 miliónov.

Ženy na tom nie sú omnoho lepšie. Hormonálna nerovnováha, obezita, cysty či nádory, komplikácie s pravidelnosťou cyklu, potravinové alergie, intolerancia, opakujúce sa zápaly a infekcie..

Zo života snažiliek:

„Sedeli sme v ambulancii, manžel odovzdal vzorku a asi trištvrte hodinu sa nič nedialo,“ popisuje nám situáciu klientka centra asistovanej reprodukcie.

„Čo im tak dlho trvá, spýtal sa manžel a tak som sa zašla spýtať, kde to väzí. Už pol hodinu hľadáme druhú spermiu, oznámila mi embryologička, pretože v celej vzorke našli iba jednu. Napokon boli tri. Teda nie tri milióny, ale tri spermie, rozumiete?“ vysvetľuje.

„Manželovi som to nepovedala, nezniesol by to. Tak som si vymyslela, že sa im pokazil mikroskop.“

NEPLODNOSŤ: Zamerané na MUŽOV
Prečítajte si tiež:

NEPLODNOSŤ: Zamerané na MUŽOV

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: