Adam Ďurica: Svoju rodinu považujem za veľký dar

Marika Koscelníková | 20. február 2021
Adam Ďurica
foto: archív A. Ď. a Branislav Šimončík

Byť pri pôrode je podľa mňa veľmi dôležité. Ženu treba podporiť, stáť pri nej v takejto situácii. Myslím si, že to pomôže aj chlapovi lepšie pochopiť celú úlohu matky pri pôrode.

Keď vám Adamove piesne ráno zaznejú v ušiach, pospevujete si ich celý deň. Mandolína, Neľutujem, Holubička, Zatancuj si so mnou a mnohé ďalšie sú, ako sám rád priznáva,  inšpirované aj jeho manželkou Kristínkou.  Dnes sú už dvojnásobnými rodičmi a Adam si svoju rodinu stráži.

Vie, že v týchto časoch je práve rodinný pokoj šťastím a deti darom. S Kristínkou sú zohraná dvojica, okrem tepla v rodinnom krbe sa mu stará aj o zmluvy, lebo, ako sám hovorí, umelci nemajú praktickosť v krvi. 

Ako prežíva tieto ťažké časy pre umelcov a čo očakáva od nového roka? 

Rozhovor s ADAMOM ĎURICOM

Adam, svoje súkromie si strážite, preto sme radi, že nám trochu pootvoríte dvere do vašej domácnosti... Ste dvojnásobným ockom, je toto už úplná podoba vašej rodiny?

Tak toto vie len osud. Moja rodina mi robí obrovskú radosť, mám skvelú manželku a krásnych synov. To, čo v budúcnosti príde – ak príde, budeme prijímať ako dar. Tak to bolo aj doteraz. Rodinný život si užívame.

 Adam Ďurica

Vaši synovia majú krásne mená – Timotej a Benjamín. Podľa akého kľúča ste im ich vyberali? Odráža sa v nich aj rodinná história?

Mená pre našich chlapcov sme vybrali spoločne s manželkou. Timotej má meno po mojom dedkovi,  ktorého sme všetci veľmi ľúbili a toto meno je pre nás nádherné a originálne. Som rád, že som ho mohol dať synovi. Priznám sa, keď sme čakali druhého chlapca,  nevedeli sme si hneď vybrať meno. Nechávali sme to až na tú chvíľu, keď všetko dozreje a nejakým spôsobom k nám „príde“. A tak sa stalo. Keď bol Benjamín už skoro na svete,  tak sme narazili na toto meno, pozreli sme sa na seba s Kristínkou a vedeli sme, že takto sa bude volať  náš syn. Obe sa nám páčia. 

Vaša Kristínka je žena, s ktorou ste sa poznali dlho aj pred svadbou. Pomáha to vzťahu, že ste si vychytali „muchy“ ešte pred tým, ako ste si povedali ÁNO?

Myslím, že sme sa poznali naozaj dobre, ale s príchodom detí nastanú úplne nové situácie, ktoré človek nečaká.  A to sú momenty, pri  ktorých je úplne jedno, ako dlho sa s manželkou poznáte. (:  Jednoducho, buď  v kríze a problémoch zatiahnete za jeden povraz, alebo nie. A my sme v tomto jednoznačne za jedno. Ja mám skvelú manželku a to je pre mňa najviac.

Kristínka je úplne z iného fachu, je právnička. Dopĺňa jej praktickosť vašu dušu umelca?

Určite! Je veľmi  dôležitou súčasťou aj môjho pracovného života. Okrem toho, že je ako úžasná žena pre mňa v mnohých piesňach inšpiráciou, tak sa stará aj o všetky moje zmluvy a len vďaka nej mám v papieroch poriadok. Umelci tieto veci neriešia, som rád, že mi je aj v tomto oporou.  

Pamätáte si na okamih, keď ste sa dozvedeli, že čakáte dieťatko? 

Keď niekoho naozaj milujete a ste s ním pripravený zažiť všetko dobré aj zlé, ste pripravený na všetko. A takáto úžasná správa je to najkrajšie, čo sa vám môže v živote stať. Pretože je to to najlepšie z vás oboch a to najlepšie sa spojí do nového života. Čo viac môže byť?  Pre mňa tieto momenty zostanú navždy v pamäti ako výnimočné. To, že sa nám narodili krásne a zdravé deti, považujem za veľký dar. 

 Adam Ďurica

Váš prvorodený sa narodil v deň vašich narodenín. Boli ste pri tom? 

Áno, je to tak.  Vyšlo to magicky a my už budeme aj takto navždy spojení, čo je pre mňa ešte stále neuveriteľné.  Byť pri pôrode je podľa mňa veľmi dôležité. Ženu treba podporiť, stáť pri nej v takejto situácii. Myslím si, že to pomôže aj chlapovi lepšie pochopiť celú úlohu matky pri pôrode. A možno si ju potom bude aj viac vážiť.

Ste ocko, ktorý v noci vstáva a prebaľuje, alebo toto je doména Kristínky? 

Okrem dojčenia zvládam naozaj všetko. (smiech) Ale nie. Máme to podelené tak, že každý robí to, čo môže, respektíve keď má voľné ruky, každý robí to, čo je treba. Hlavne preto, že to chceme a nikto sa žiadnej činnosti nevyhýba.

Viete si urobiť s manželkou aj čas pre seba? 

Čas pre seba –  to je niečo, čo pri deťoch jednoducho nemáte. Ale myslím si, že je to normálne, že deti sú našou absolútnou prioritou a sme ochotní sa im obetovať úplne celí. Že seba dáte na rebríček dôležitosti podstatne nižšie. Je to skvelá skúsenosť. 

Dvojnásobným otcom ste sa stali počas prvej vlny pandémie, teda pri narodení Benjamína ste byť nemohli. K jednej z fotografií, na ktorej je váš druhorodený, ste napísali: „Keď sa naňho pozerám, verím, že všetko bude čoskoro dobré.“

Áno, prvá vlna bola dosť zvláštna v tom, že nikto nič nevedel, a preto boli ľudia oveľa viac ustráchaní ako neskôr, keď prišla ďalšia. Pri Benjamínovom pôrode som naozaj nemohol byť, čo mi je ľúto. No na druhej strane sme si s Timotejom vytvorili ešte silnejší vzťah počas tých pár dní, keď bola manželka s malým Benjim v pôrodnici, a bolo to skvelé.

Koronačasy veľmi zasiahli aj umelcov. Ako výpadok koncertov, spoločenských akcií, festivalov ovplyvnil váš pracovný a rodinný život?

Úplne. Na jednej strane moja rodina prišla o 90 % príjmov. Na strane druhej, môžem s ňou tráviť tak veľa času, koľko len chcem a to by pri mojom nabitom pracovnom tempe nebolo za iných okolností určite možné. A preto celú situáciu beriem s pokorou. Užívam si rodinu a čakám na moment, keď sa budem môcť opäť postaviť na pódium. Verím, že to už nie je ďaleko. 

 Adam Ďurica

Rok 2020 bol veľmi náročný, ale možno nás naučil vďačnosti za „obyčajné“ veci. Ak sa za ním obzriete, čo dobré vám priniesol? 

Ja sa snažím vo všetkom zlom nájsť niečo dobré,  pretože som presvedčený, že vždy tam niečo dobré je. Vždy nás nejaká negatívna skúsenosť môže naučiť vnímať veci inak a  pozrieť sa na ne z inej strany. A rok 2020 takým rozhodne bol,  len ešte musí prejsť veľa, veľa času, aby sme to tak začali vnímať. Myslím, že sme sa naučili mnohým novým veciam.

Ja osobne som si oveľa viac začal vážiť hudbu, koncerty a čas strávený s rodinou. Pretože po minulé roky bol môj kalendár taký plný, že koncertovanie sme považovali za úplne bežnú vec. Ale ono to nie je bežná vec, je to skôr výnimočný moment a už teraz sa teším na to, keď opäť zažijem svoje publikum. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: