Vyčerpaná mama: TAKTO nás skolila chrípka

Alenka S. | 3. marec 2019
Vyčerpaná mama: TAKTO nás skolila chrípka

Keď sú deti choré, každú mamu to zloží viac, akoby makala týždeň v bani. U nás doma som sa k deťom pridala aj ja. Chrípka je sviňa!

Začalo sa to, keď som syna vyzdvihla v piatok zo škôlky a vyzeral zbedačený. Kruhy pod očami, líčka červené. Myslela som si, že je len unavený, lebo behali po ihrisku, ale už v MHD som mu priložila pery na čelo (takto sa dozviete, či má dieťa teplotu, pery sú citlivé) a on horel.

Prvý ochorel syn a potom reťazová reakcia...

Doma odpadol do postele a zaspal. Teplomer ukazoval 39,2. Lieky, vlažné obklady, čaj som mu podávala cez striekačku, lebo nechcel ani piť. Chúďa spal od pol štvrtej popoludní do ďalšieho rána. Strávila som pri ňom celú noc a prezliekala, napájala, hladkala, lebo takto zničeného som syna ešte nevidela. Ráno mu klesla pod 38, tak niečo zobol a opäť išiel...spať.

Dezinfikovala som kľučky, vetrala. Všetci sme si dali Céčko a s mužom sme uvažovali, že mladšiu dcérku by sme chceli pred chorobou uchrániť, má len rok a pol. Tak sme sa rozhodli, že pôjdu do hotela. Viem, že vám to možno príde prehnané, ale inak sme ju izolovať nevedeli, rodinu máme ďaleko. Nuž, nestihli sme. Večer začala byť aj Sárka unavená a mala zvýšenku. 

Na druhý deň ráno sa zobudila s horúčkou a plačom. Videli sme, ako nevie, čo so sebou, asi ju bolelo celé telo, bola nesmierne mrzutá. Lieky, ovlažovanie, čaj v striekačke...dookola okolo dvoch detí, ktoré fakt vyzerali biedne. Na pohotovosť som nešla, len by sme zbytočne čakali a čo vám povedia? Vírus. To nám bolo jasné. Počkáme do pondelka. Ani som sa v ten deň nevyzliekla z pyžama. Len som okolo detí behala a muž zháňal antipyretiká a vitamíny po lekárňach. Uvaril vývar, ale nikto sa ho ani nedotkol. Mne začínalo byť zle...

Chrípka a jej príznaky
Prečítajte si tiež:

Chrípka a jej príznaky

POMÓC, mama ochorela!

V noci triaška, teplomer pípol 39,5 a bola som vybavená. Tak ma boleli kosti, že som myslela, že sa zbláznim. Deti (v podobnom stave)som nechala mužovi a schovala sa pod perinu. Túžila som spať a ani sa nepohnúť. Aj sa tak stalo. 

Môj muž zafungoval 100%. Obskakoval, varil, sušil...zabával dcérku, lebo tá bola mrzutá riadne. Celý víkend bol šialený. V pondelok nám klesla horúčka, volala som s lekárkou, že nech nechodíme, že to bude asi chrípka. Veru bola a skolila nás tak, ako už dávno nie. Ja si ani nepamätám, kedy som bola chorá. A takto chorá, že mám odpálené telo asi nikdy.

Mame stisne srdce, keď sú deti choré...

Vidieť svoje deti, ako bojujú s vírusom a horúčkou je pre rodiča bolestivé. Neviete, ako pomôcť, môžete len zmierniť ich trápenie Tie horúce čielka a nemohúcnosť...telíčka vyčerpané horúčkou a pokus o úsmev, keď ich pritúlite...Aj som sa modlila: Bože, zober ich chorobu a daj ju mne. Dal veru, len nechal v tom aj deti :)

Po troch dňoch horúčky ustúpili a deti sa začali tmoliť po byte. Z nohy na nohu, vyčerpané. Nechceli ani jesť, ani piť. Len tak sa presúvali, chúďatká, nevediac, čo so sebou. Tak som im zapla rozrávky a pozerali, podriemkávali, oddychovali a my s mužom sme sa do nich snažili dostať kúsok ovocia a polievku. 

Ja viem, poviete si, že obyčajná chrípka a toľko rečí okolo, ale každá mama vie, že aj obyčajná chrípka vie zložiť celú rodinu. Chrípka je sviňa! 

Celý týždeň sme sa z nej dostávali. Obišla len môjho muža a som za to vďačná, lebo neviem, kto by nás opatroval. Nech je silný furt! Zafungoval skvele. 

Milé mamy, ktoré sa teraz s chríkou, alebo inými pliagami v domácnosti boríte, dúfam, že sa o vás má kto postarať. Lebo či chceme, alebo nie, aj mama je len človek a aj na nás raz "príde mráz" a odpadneme do postele vyčerpaním. Držte sa, mamy a veľa zdravia!

stála čitateľka Alenka S.   

Máte aj svoj príbeh? Chcete sa vyrozprávať, poradiť, či inšpirovať ostatné ženy? Napíšte nám. story@orbisin.sk

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: