Mama sa pýta: Ako to bude v septembri?

Z vašich listov, Mirka | 9. august 2021
Ako to bude v septembri so školami

Mám doma bábätko a budúceho prváka.

Syn sa do školy veľmi teší

Po šiestich rokoch čakania sa nám narodilo bábätko a syn dostal bračeka. Maťko pôjde v septembri do školy, na ktorú sa teší už od škôlky, lebo jeho krstná mama je učiteľka a občas si ho zobrala do družiny ako maličkého, keď sme u nich boli na návšteve, takže školské prostredie pozná.

Už máme nakúpené všetko, čo bude prvák potrebovať a celé leto chodíme okolo školy a rozprávame mu, aké to bude a čo ho čaká.

Mám však zo septembra obavy

Ak sa stane, to, čo minulý rok a školy zatvoria, neviem si predstaviť, ako ho doma naučím to, čo ich naučí učiteľka v škole. Ešte aj s malým, ktorý potrebuje 24 hodinovú starostlivosť. Už teraz je to pomerne náročné zladiť ich program, ale cez prázdniny sa to dá.

Viem z rozprávania mamičiek, ktoré mali minulý rok prvákov, aké náročné bolo vysvetliť im a naučiť ich správne písať a čítať, najmä, ak mali smolu na učiteľku, ktorá počas zatvorenej školy nerobila nič. Poslala rodičom návod, ako sa učiť s deťmi a to bolo všetko.

Nie každý rodič mal na to schopnosti a čas, keďže sa práca presunula na doma. Prvý ročník je taký dôležitý aj čo sa týka učenia aj návyku chodiť do školy.    

Úprimne, sledujem situáciu a držím si palce, aby sme to nejako vydržali a dali tak, aby školy nezatvárali.  A to už nehovorím o chúďatách starších deťoch, ktorým chýbali kamaráti a učivo už asi nedobehnú poriadne nikdy, ak škola kašlala na to, aby to zvládli ako-tak online.

Možno sa bojím zatvorených škôl zbytočne

Mám z toho normálne úzkosť. Mladší Radko má koliky a dobre nespáva, chodíme aj na vyšetrenia kvôli srdiečku, neviem, ako rozdelím svoju pozornosť a čas tak, aby som zvládla aj učiť Maťka aj aby bol Radko spokojný. Možno sa bojím zbytočne, ale už som taká vystresovaná z celej tej situácie, že sa toho neviem zbaviť a tešiť sa. 

Bývame v okrese, kde nie je málo ľudí zaočkovaných a ak nám školy zatvoria, budeme mať čo robiť. Dúfam, že sa tak nestane a všetky deti pôjdu do školy medzi kamarátov, kde ich budú učiť kvalifikované učiteľky a nie vystresovaní rodičia.    

 - Mirka-

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: