Zmena pohlavia v siedmych rokoch? TOTO dievčatko je iné, ako ostatné

Marika Koscelníková | 21. august 2018
Zmena pohlavia v siedmych rokoch? TOTO dievčatko je iné, ako ostatné
foto: Adrienne Anzelmo, cafemom

Ako rodičia sme vystavení pri svojich deťoch rôznym význam. Niekedy nám nezostáva nič iné, len prizerať sa a držať dieťa za ruku. Bojovať spolu s ním a byť mu oporou. Tento príbeh vyvoláva rozporuplné pocity, ale každý rodič sa snaží robiť to, čo je najlepšie pre jeho dieťa.

Adrienne Anzelmo si ako matka prešla obrovským sklamaním, zmätkom, nátlakom a napokon sa zmierila s tým, že jej dieťa, je INÉ.

Môj syn bol od malička INÝ

Už keď bol Matty maličký, rodiča videli, že sa správa inak, ako jeho súrodenec.

"Nehral sa s rovnakými hračkami ako jeho starší brat, nezaujímali ho. Vyberal si veci, ktoré „patria“ skôr dievčatkám. Všetko ružové, lesklé, zbožňoval nosiť čelenky, sponky, obliekal si dievčenské oblečenie, keď sme boli na návšteve u sesternice. Miloval jej izbičku. Jediné, čo bol ochotný sledovať, boli rozprávky s Disney princeznami.“ Najprv, ako hovorí mama Adrienne, to brali ako synovu výstrednosť, ako obdobie.

Problémy sa však objavili veľmi rýchlo, keď chlapček „vystrojený“ do dievčenských šiat chcel takto ísť do škôlky či na ihrisko. „Mal asi tri a pol roka, keď sa ma opýtal, kedy mu konečne odpadne penis“, hovorí Adrienne.

Môj 4-ročný syn hovoril o sebe v ženskom rode

Matty sa aj v škôlke hrával s dievčatkami, hovoril o sebe v ženskom rode a úplne odmietal akúkoľvek identifikáciu s chlapcom.  „Vždy sme ho jemne napomenuli, si chlapec, Matty, nie dievčatko“, hovorí Adrienne. „Zakaždým spustil krik a začal byť agresívny, keď sme mu to pripomínali. Bol nešťastný, keď sme mu zakazovali chodiť v dievčenských šatách. Viete si predstaviť štvorročné dieťa, ako neustále narieka a kričí, lebo nechce byť tým, kým je?"

transgender

Adrienne spomína, ako opovržlivo sa ľudia dívali na ňu a jej syna v čelenke. Ako nechápali, prečo mu dovolili nosiť sponku vo vlasoch a na karneval sa obliecť za princeznú:

Keby moje dieťa povedalo, že je mačka, čo teraz? Mal by som ho kŕmiť z misky na podlahe  a nechať behať po ulici? Vylizovať si zadok a mňaučať po ľuďoch?"

„Ponúkni mu 5 dolárov za to, že si oblečenie modré tričko namiesto ružovej košele...“ Adrienne dostávala aj takéto rady od známych. Tie ju zraňovali ako matku ešte viac.

Lekári nám otvorili oči. Náš Matty sa cíti ako dievča

Rozhodli sa vyhľadať pomoc. S  Mattym navštívili špecializované oddelenie  Poruchy vývoja pohlavia a služby riadenia rodovej rovnosti v Bostonovej detskej nemocnici. To bolo zlomovým bodom v ich trápení. Adrienne si až vtedy  uvedomila, čo sa deje s jej synom.

"Spomínam si, že som počula slová : "1 z 2 detí je vystavené riziku spáchania alebo pokusu o samovraždu, ak nie je v súlade so svojím rodovým vnímaním. Matty sa cíti ako dievča, ste ochotní to rešpektovať?“  Pamätám sa, ako sa môj manžel obrátil ku mne a povedal, že je to pre nášho syna rozsudok smrti, ak budeme takto pokračovať ďalej.“

Z Mattyho sa stala Madison

Matty sa stal Madison krátko pred tým, ako nastúpila do školy.  Adrienne sa rozhodla, že o tejto zmene nepovie spolužiakom Mattyho, ale informovala učiteľov a administrátorov školy o zmene jej pohlavie. A tak sa z Mattyho stala Maddie. Reakcie jej spolužiakov? Pozitívne. Nehodnotiace. Sedemročné deti prijali Madison takú, aká je.

"Maddie má šťastie, že vyrastá v dnešnom svete, ktorý je otvorenejší a tolerantnejší“, hovorí mama Adrienne. "Viem, že sa bude boriť v budúcnosti s obrovskými problémami, ale verím, že to spolu zvládneme. Madison je teraz šťastná. Zmizli jej výbuchy hnevu a smútky, aké vie prežívať len dieťa. Stojím za ním, nech je akékoľvek.“

Zdroj: www.cafemom.com

Fotogaléria

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: