Vyskúšané a overené: VYCHYTÁVKY pre mamy

Eliška Fričovská | 28. január 2019
Vyskúšané a overené:  VYCHYTÁVKY pre mamy

Dobrá rada nad zlato platí vždy a všade, oveľa viac, keď si nevieme rady s našimi najmenšími. Vtedy by sme boli ochotní vyskúšať čokoľvek. Inšpirujte sa overenými vychytávkami našich čitateliek!

Odskúšané mamičkovské vychytávky

„Aplikácia v telefóne nahradila baby monitor.“

Michaela Klamová, obrazová editorka, mama Šarlotky nedá dopustiť na „appky pre matky“

Keďže bývame v malom byte, nepotrebovala som baby vysielačky. No keď sme išli na návštevu k svokrovcom, ktorí bývajú vo veľkom dome, bola to trochu komplikácia a keď dcérka spala, naťahovala som po celú dobu uši, či už náhodou nie je hore. Potom som objavila detský monitor ako aplikáciu na telefón.

Je ich mnoho, niektoré sú platené, iné zadarmo. Zapnete aplikáciu a telefón necháte v miestnosti, kde dieťa spí. Keď aplikácia zachytí akékoľvek zvuky, vytočí vami zvolené telefónne číslo, v mojom prípade partnerovo.

„Chladenie zúbkov s výživou.“ 

Silvia, naša dlhoročná čitateľka a mama 3 pokladov vo veku 5, 3 a 1 rok, prišla na túto vychytávku celkom náhodou:

Keď sa dcérke prerezávali zúbky, chcela som jej podľa klasických rád pomôcť vychladeným hryzadlom alebo mokrou plienkou z mrazničky. Nič z toho ju však neoslovilo a moja romantická predstava, ako si ochotne chladí ďasienka zmrznutou látkovou plienkou sa rozplynula. Potom som vyskúšala dať na plienku trochu detskej jablkovej výživy, zrolovať, nechať chvíľočku v mrazničke a už sa ďasienka chladili jedna radosť.

„Obliekanie bábätiek bez sĺz.“

Lívia, mama 15-ročnej Simony a 6-mesačnej Ester:  

Detské „bodyčká“ obliekam bábätkám vždy odspodu – ako keď si obliekate jednodielne plavky. Nemusíte im ich obliekať cez hlavu, väčšina detí to neznáša a zbytočne ich to stresuje.

„Móda-nemóda, ponožky na nôžky na rúčky!“ 

Ajka z Košíc, mama 12-mesačnej Anetky, zistila, že je fajn nájsť alternatívne varianty oblečenia: 

Naša dcérka nechcela za nič na svete nosiť rukavičky. Na horách, pri mínusových teplotách, však bolo nemysliteľné, aby mala holé rúčky. Keď sme opäť raz spolu „bojovali“, tak som vo vrecku náhodou našla jej ponožtičky. Vytiahla som ich, malá bola prekvapená, čo tom mám (ponožky sú krásne zdobené), tak som jej ich dala na rúčky. A, čuduj sa svete, ostali tam! Tak sme boli na lyžovačke asi jediní, ktorí mali dieťa s ponožkami na rukách. 

„Krém nielen na zadoček!“

Lea, mama 14-mesačného Šimona sa natrápila s citlivou pokožkou syna, až kým nenašla vlastný recept: 

Syn mával často zaparený zadoček a vôbec, má citlivejšiu pokožku. Už som o sebe pochybovala, nevedela som, čo som robila zle... Zadoček sa mu zaparil pomerne rýchlo a riťka sa dlho hojila. Raz mi napadlo, že na mu skúsim dať „preventívne“ krémik proti zapareninám na plienku – natrela som na ňu jemnú vrstvu krému, po väčšej ploche. Celkom to pomohlo, epizód zapareného zadočka skutočne ubudlo.  

„Deti späť do periniek!“

Petra, mama 4-ročného Stanka a 2-ročného Michala, si len potvrdila, že čo odmietal prvý syn, druhý môže vyžadovať.

Keď sa mi narodil prvý syn, stará mama ma hrozne tlačila, aby som zavinula malého do perinky. Bola krásna, dnes vlastne starožitný kúsok, ale mne sa to nepáčilo. Práve „fičali“ deti bez zavinovačiek (aspoň v mojom okolí ma každá matka odrádzala) a aj malému sa tam evidentne nepáčilo.

Hmýril sa, plakal, evidentne sa chcel dostať von. Keď k nám zavítal druhý syn, bol hrozne nespokojné bábätko. Utíšil sa len v mojom náručí, bol spokojný, keď som si ho prikryla dekou. Zaspinkal a ja som ho vložila do postieľky. O chvíľu však opäť veľmi plakal. Vtom som si spomenula na starú mamu a jej perinku. Skúsila som a dom bol ako „reklama na ticho“. Perinky, zavinovačky a podobne – nedám na ne dopustiť! 

„Teplý olejček a telové mlieko na telíčko.“

Mirka, mama 6-mesačnej Liliany „premakala“ masáž svojej dcérky a tak sa môže cítiť ako vo wellness centre každý večer:

Moja dcérka miluje masáž telíčka. Obe sme si zvykli, že je to náš rituál, ktorým si nielen užívame jedna druhú, ale dcérka zároveň vie, že sa deň chýli ku koncu. Vždy som mala trošku problém, keď som jej aplikovala telové mliečko či olejček, pretože na vykúpané telíčko boli chladivejšie, hoci som si ich najskôr dala na ruky.

Preto ich počas kúpania vložím do malej misky s teplou vodou a keď sa ideme „masážkovať“, vytiahnem. Olejček alebo telové mliečko sú príjemne teplé a relaxačný účinok len zosilnia. 

„Trik, ako obuť malé nôžky.“ 

Monika, mama 3-ročnej Izabelky a 10-mesačného Matúška, využila detskú stoličku ako efektívneho pomôcníka: 

Náš Maty sa nerád obúva či oblieka si ponožky, pretože je vo fáze skúmania svojich malých „labiek“. To je však celkom problém, keď chcete ísť von. Preto ho vždy, keď ideme von, posadím do jeho kresielka, odkiaľ na nôžky nedovidí, prípadne ho zabavím nejakou hračkou a kým je on zamestnaný niečím iným, ja dám na nôžky ponožky i topánočky. Šťastie je, že potom už nerieši, čo má na nôžkach a prispôsobí sa (väčšinou).

Odskúšané mamičkovské vychytávky

„Tento cumlík vždy nájdete!“ 

Zuzana, mama 16-mesačnej Alice zistila, aké fajn je, keď máte „vychytávkový“ cumlík.

Dcérka počas noci vypľúva cumlík, takže máme vždy v zálohe aspoň dva-tri. Ja sa z postele len načiahnem a vsuniem jej ďalší do pusinky bez toho, že by sme sa obe úplne prebudili. Niekedy som však v tej tme šmátrala, šmátrala, a NIČ. Musela som zasvietiť, čím som sa prebudila (nezriedka aj dcérku či manžela) a bolo po pokojnej noci.

Pred časom som natrafila na fosforeskujúci cumeľ a nedám naň dopustiť. V tme ho vždy vidím.  

„Podmienený reflex funguje!“ 

Leona myslela na zaspávanie a režim svojho dieťatka už počas tehotenstva a skúsila na tom popracovať. Ako prax ukazuje, jej „pokus“ sa asi vydaril: 

počas tehotenstva som si rada púšťala upokojujúce a relaxačné melódie, najmä pri zaspávaní. Keďže išlo o mimoriadne nežné a príjemné melódie, začala som ich púšťať aj dcérke, najmä pri večernom ukladaní na spánok. A zdá sa, že si ich „pamätá“, pretože zatiaľ (4 týždne) pri nich vždy krásne zaspinká. 

„Kreatívna stolička.“ 

Soňa je pracujúcou mamičkou a keď potrebuje vybaviť niečo veľmi súrne a zároveň zabaviť drobca, povolá do služby stoličku pre dojčatá:

Počas rodičovskej dovolenky musím pracovať a pokiaľ sa mi nepodarí vybaviť prácu v čase, keď drobec spí, alebo je niečo urgentné, využijem jeho dojčenskú stoličku. Neviem ako iné deti, ale on v nej celkom rád sedí – podľa mňa aj preto, lebo má dobrý výhľad. To som sa raz rozhodla využiť (a odvtedy už niekoľkokrát) a dala som mu na podložku trošku jogurtu – fascinoval ho a krásne si ním „kreslil“, a ja som si viac-menej v pokoji dokončila akútnu prácu.

Moja rada rozhodne nie je pre mamičky, ktoré šalejú zo špinavého dieťatka (tiež neskáčem dva metre), ale občas jednoducho musí ísť pohodlie bokom a víťazí efektívnosť.  

„Oprať (očistiť) sa dá čokoľvek!“ 

Bibiana využíva na čistenie aj práčku, a dá do nej skutočne čokoľvek, aj stavebnicu:

Nedávno u nás boli sestrine deti – choré. A, samozrejme, veľa hračiek dochytali, ožužlali... Nevadí, sú to deti, ale mala som strach, čo môj syn, keď sa vráti zo škôlky, v ktorej bol len týždeň po dvojtýždňových soplíkoch a kašli. Tak som všetky hračky zobrala a dala ich do práčky. Neboli tam len plyšáky či autíčko, ale aj stavebnica. Tú som dala do vrecúška na bielizeň a zapla dlhší prací program. Aby som si bola istá, že sa hračky dobre očistia, dala som do posledného pláchania aj ocot. 

„Nezabúdajte na SEBA!“

Eva, mama 3 detí má pre vás radu, ktorou zároveň túto tému (pre dnešok) uzatvárame.

Mamičky, nezabúdajte na seba! Deti i materstvo sú dôležité a nádherné, ale vždy si nechajte niečo, čo bude patriť iba vám. Bez detí, bez manžela. Psychohygiena, možnosť vypnúť, zrelaxovať sú na nezaplatenie a, napokon, spokojnú mamu ocení a potrebuje celá rodina!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: