Vianoce v pohode: 6 dní do VIANOC!

Martina Pašková | 18. december 2017
Vianoce v pohode: 6 dní do VIANOC!

Tu už naozaj prihára. Ale zostaňte pokojné, ak ste išli podľa nášho harmonogramu, zostáva už naozaj iba zopár maličkostí. Ak ste aj všetko nestihli, tiež nemusíte mať obavy. Vianoce prídu tak či tak.

Doplňte zásoby do komory

I keď nakupujete potraviny pravidelne, predsa len vianočné sviatky sú výnimočné i v tom, že si doprajeme to, čo počas roka nie.

Podľa pripraveného zoznamu počas posledných dní pred Vianocami zabezpečte všetko potrebné na Štedrovečernú večeru, na slávnostný obed počas ďalších dvoch sviatkov, pochutiny a jedlo na prípravu občerstvenia pre prípadné návštevy, alkohol ale i viac druhov ovocia, orechov a všetkého, čo nemá podľa vašich zvykov na slávnostnej tabuli chýbať.

Zabaľte darčeky

To urobte hneď na začiatku týždňa, aby vám zostali ešte nejaké rezervné dni, keby ste na niekoho zabudli. I keď na poslednú chvíľu, stále máte šancu darček dokúpiť.

Pripravte nepečené maškrty a kapra

Ak na Vianoce pripravujete aj nepečené cukrovinky, nachystajte ich jeden dva dni vopred. To isté platí i pre kapra. Nezabudnite ho aspoň jeden deň pred štedrým dňom namočiť do mlieka, ktoré pohltí charakteristický rybací zápach.

Kúpte imelo

Aby naozaj vydržalo dlho svieže a nezvädnuté, nechajte si kúpu imela na posledné dni pred Vianocami. Aby ste mali istotu, že sa vám naozaj ujde, objednajte si ho v kvetinárstve na konkrétny dátum. A potom už len stačí zavesiť na miesto, kde sa pohybuje najviac ľudí.

Posledné upratovanie

Jeden až dva dni pred Vianocami by sme ešte mali upratať kúpeľňu, vymeniť uteráky a posteľnú bielizeň. Pri je prezliekaní môžete dať periny na chvíľu vyvetrať, príp. ich vyprášte. Do upratanej spálne naaranžujte voňavé sviečky.  

Tipy na čistenie kúpeľne a WC:

I keď tieto dve miestnosti v byte či dome upratujeme pomerne často, pred Vianocami musíme i tu ísť do hĺbky. Začnite tým, že na miesta, kde sa ukladá vodný kameň a do odtokov nalejte prostriedok, aby dlhšie pôsobil.

Počas toho pretrieďte všetku kozmetiku. Prípravky, voňavky, dekoratívnu kozmetiku, ktorú nepoužívate, vyhoďte. Odstráňte všetky zbytočnosti z poličiek.

Vyčistite kefy a hrebene a uložte všetko do zásuviek a košíkov. I pri kúpeľni platí pravidlo zhora nadol. Najskôr svietidlá a obkladačky, až potom batérie, umývadlá a vaňa. Záver patrí podlahe.

Ozdobte vianočný stromček

Tento rok je Štedrý deň v nedeľu. Mnohí z nás budú ešte v piatok pracovať. Napriek tomu, ušetrite si čas a ozdobte si stromček spoločne s deťmi vopred.

Je to krásny zážitok a príjemné prežité spoločné chvíle. Ak vám pri tom hrajú vianočné koledy a rozvoniavajú koláčiky, je to tá pravá atmosféra. VIANOCE môžu začať.

Tip MAMA a ja

Ručne vyrobené vianočné ozdoby. Ak máte chvíľku čas, prežite ho s deťmi zmysluplne a vytvorte si jednoduché ale veľmi pekné papierové ozdoby. Potrebujete iba papier (najlepšie vizitkový), nožnice a lepidlo (alebo zošívačku).

Postup na výrobu papierových ozdôb

Nastrihajte si papier na 1 – 2 cm široké prúžky rôznej dĺžky. Jeden prúžok preložíme na polovicu, bude slúžiť ako uško na zavesenie. Ostatné prúžky spojíme lepidlom alebo zošívačkou s týmto uškom a tvarujeme z nich srdiečka. Spodnú časť znova spojíme zošívačkou.

Rady, ktoré pri príprave Vianoc oceníte

  • Všetko, čo vás v súvislosti s Vianocami napadne, si zapisujte. Kúpte si malý zápisníček, ktorý budete mať vždy po ruke a zapisujte si tipy na darčeky, výhodné akcie, nápady na dekorácie či program na akcie počas sviatkov.
  • Zapojte všetkých členov rodiny do práce. S jednotlivými úlohami, ktoré treba pred Vianocami zvládnuť, vám môžu pomôcť aj ostatní. Veľký nákup potravín prenechajte na manžela, do pečenia zapojte deti, s výzdobou a menším upratovaním vám tiež môžu pomôcť. Zabíjanie kapra a inštalovanie stromčeka by mohla zabezpečiť mužská časť domácnosti.
  • Začnite v predstihu. Ak si naozaj neviete Vianoce predstaviť bez vyleštenej kuchyne, začnite po troške upratovať ešte pred adventom. Každý večer, keď už budú deti v postieľkach, upracte niečo. Bude vám to trvať síce o niečo dlhšie, ale vyhnete sa stresu z nahromadenej práce.
  • Ak aj niečo nestihnete, nepokazte si tým Vianoce. Ubehnú veľmi rýchlo, tá pravá atmosféra sa rozplynie za tri dni. Tak prečo sa zbytočne trápiť pre neumyté dvierka na kuchynskej linke? Dôležitá je pohoda, chvíle strávené s rodinou a radosť v očiach detí, ktoré ešte veria na Ježiška. A možno aj vo vašich, keď vás tiež Ježiško niečím milo prekvapí.
Čo sú pre mňa Vianoce...
Prečítajte si tiež:

Čo sú pre mňa Vianoce...

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: