Čo sú pre mňa Vianoce

Mgr. Martina Pašková | 23. december 2017

Vianoce slávia všetci. Evanjelici, katolíci i ľudia bez vierovyznania. I keď oslavujeme narodenie Krista, podstata sviatkov lásky a pokoja si nás získala bez ohľadu na to, do ktorej skupiny sa radíme. Teraz to nie je o viere, ale o tom, ako si Vianoce vychutnať naplno. Ako si vy predstavujete Vianoce? Ja takto...

Vianoce sú spomienkou na detstvo

Pre mňa má toto slovo zvláštne čaro. Priniesla som si z detstva, od svojej rodiny spomienky, ktoré mám hlboko uložené a teraz, keď som už i ja mama, vždy ich v predvianočnom čase oprášim a snažím sa ich vniesť aj do kruhu svojej rodiny.

Sú to spomienky na voňavé ihličie, na mamin slávnostne prestretý stôl, na oplátky potreté medom, na zvonček, ktorý oznamoval, že „Ježiško“ už u nás bol. Doteraz neviem, ako a kedy dala mama tie darčeky pod stromček.

Darčeky u nás nosí pod vianočný stromček Ježiško

A musím vám prezradiť ešte niečo, potom možno lepšie pochopíte, čo pre mňa Vianoce znamenajú. Ja stále verím v to, že darčeky nosí „Ježiško“.

Nezdá sa mi to ani čudné, ani smiešne. Ja proste verím, že niekde je niečo alebo niekto, kto mi dáva silu, aby som mohla darčeky zabezpečiť, aby som ich mohla pod ten stromček, teraz po niekoľkých rokoch, dať ja ako mama a manželka a vyčariť tak úsmev na tvárach svojich najbližších.

 

Podstatou Vianoc je viera...v dobro, lásku, tradície

A to je predsa podstata Vianoc. To, že niečomu peknému veríme, že sa na niečo tešíme,  že dodržiavame tradície. 

Počas Vianoc vždy čisto a voňavo

Celý december je predzvesťou toho, že sa chystá niečo výnimočné. Ten pocit, keď si vyupratujeme aj tajné zákutia našich domovov, keď všetko vonia čistotou, nemáte hneď lepší pocit?

Deti vám s radosťou postráži niektorá z babičiek, prípadne kamarátka. A ak naozaj nemáte čas alebo ho len proste nechcete strácať upratovaním, využite službu upratovacej spoločnosti, ktorá vám pomôže so všetkými prácami, vrátane umytia okien, žehlenia a tepovania kobercov či sedačky.

Keď sa už bude všetko ligotať, zapáľte si v dome sviečky, vonné lampy s nejakou príjemnou vianočnou vôňou a oddávajte sa pocitu nekonečnej pohody. Aby ste nabrali sily na ďalšie úlohy, ktoré vás ešte čakajú.

Vianoce bez medovníčkov nie sú Vianoce

Koláčiky, medovníčky, medvedie labky, mačacie oči a všetky tie malé drobné pochúťky, ktoré nesmú na sviatočnom stole chýbať, si pripravte samy. Isto nás poteší, ak nám niekto pomôže, alebo nám mamy či svokry pošlú jednu, dve krabičky s vianočným pečivom, ale tá vôňa a radosť z prípravy je nenahraditeľná.

A keď máte deti vo veku, že už sú schopné a ochotné vám pomôcť, ide vám pečenie jedna radosť. Nevadí, že múka je všade. Medovníčky môžete spolu ozdobovať a pripraviť si z nich ozdoby na vianočný stromček.  

Vianočné medovníčky
Prečítajte si tiež:

Vianočné medovníčky

Vyzdobený príbytok dodá Vianociam správnu atmosféru

Keď už máte všetko vyupratované a koláčiky napečené, zoberte deti na prechádzku do lesa. Príroda i v zime ponúka rôzne dekorácie, ktorými svoj domov privediete do slávnostnej atmosféry. Deti budú šťastné, keď budú môcť zberať šišky, vy odlomte zopár konárikov s ihličím, možno ešte nájdete i nejaké, pod snehom skryté šípky, a ak budete mať veľa šťastia, prinesiete si domov aj imelo.

Magické vianočné dekorácie
Prečítajte si tiež:

Magické vianočné dekorácie

Deti sa počas Vianoc najviac tešia na darčeky

Nerobte z Vianoc súťaž v tom, aká veľká kopa škatúľ bude pod vianočným stromčekom. Nekupujte deťom všetko, o čom vám rozprávajú a čo vidia v nespočetnom množstve katalógov hračkárskych spoločností. Máme pre vás niekoľko tipov, ktorými nič nepokazíte.

Knihy

Kúpte knihu, ktorá vonia papierom, dieťa sa k nej môže kedykoľvek vrátiť. Čítajte im, ak to ešte sami nevedia, podporujete ich predstavivosť, rozširujete im slovnú zásobu, trávite s nimi čas, ktorý je pre ne veľmi vzácny.

Knihy rozprávkové, leporelá pre malé detičky, knihy o zvieratách, ľudskom tele, o prírode. Ponuka je naozaj široká. Klasické rozprávky, knižky s riekankami. Klasické rozprávky prežili desaťročia, rozprávajú sa deťom dodnes. 

Kreatívne potreby

Maľovanie, kreslenie, modelovanie, všetky pomôcky, prostredníctvom ktorých dokážu vaše deti niečo vytvoriť. Nie sú drahé, podporujú u detí zručnosť a predstavivosť a zabavia sa s nimi na dlhý čas. Kúpte lepidlo, papiere, nožnice a sami sa presvedčíte, ako to deti baví.

Tvoriť a lepiť, strihať a kresliť. Naučte ich správne držať ceruzku, kúpte vymaľovánky, vodové farby, ak sú už deti väčšie, ocenia aj farby na textil, na sklo. Ponuka je naozaj široká. Pomôžte im, usmernite ich a spolu vytvorte niečo, čo vám nielen spríjemní náladu ale i ozdobí domov.

Deti budú šťastné a vďačné. Plastelína je tiež vďačný darček. Deti sa naučia modelovať, poznávať jednotlivé farby, tvoriť zvieratká, vaľkať, vykrajovať.

Stavebnice, puzzle, kocky, spoločenské hry

To sú všetko darčeky, ktoré rozvíjajú myslenie, zručnosti a motoriku vašich detí. Investujte do dupla, lega, drevených kociek, z ktorých sa dajú skladať nielen krásne obrázky, ale i veže, domčeky, proste čokoľvek, čo dieťatko napadne.

Mimochodom, drevené hračky sú nezničiteľné, na trhu je ich množstvo a za prijateľné ceny. Stavebnice tiež vydržia niekoľko rokov, dajú sa dokupovať ďalšie diely a deti sa s nimi hrajú veľmi radi. Puzzle radi stavajú nielen deti ale i dospelí. Vyberte zaujímavý obrázok podľa veku vášho dieťatka a pomôžte mu pri skladaní. Zažijete spolu množstvo zábavy a hotový obraz môže zdobiť stenu v detskej izbe.

Darčeky pre malých športovcov

Podporte u detí cestu k športu a pohybu a kúpte im nejakú športovú výbavu. Začať môžete už pri tých najmenších drobcoch, ktorých môžete celú zimu (ak bude dostatok snehu), voziť na saniach. Tí starší sa na nich budú môcť sánkovať. Aj cesta do obchodu vám bude trvať kratšie, ak sa nebudete musieť brodiť snehom s kočíkom, ale uprednostníte sánky.

Skúste to s prvými lyžami alebo korčuľami. Povyzvedajte alebo odpozorujte, k čomu vaše dieťa viac inklinuje a podľa toho kúpte výbavu. Nemusí mať novú a značkovú. Výber je i na bazáre.

Oblečenie pod vianočným stromčekom poteší najmä dievčatá

Ak však už máte doma malú parádnicu alebo veľkého fešáka, ktorí sa na svoj výzor potrpia, môžete ísť aj touto cestou. Vyberte oblečenie kvalitné, vyrobené z bavlny, ktoré je príjemné na pokožku. Vyhnite sa lacným čínskym odevom, ktoré by deti naozaj nemali nosiť.

Doprajte deťom čarovnú atmosféru, doprajte im zvyky a tradície a doprajte im aj darčeky, ktoré ich nielen potešia, ale budú pre ne aj osožné. V jednoduchosti je krása. Darčeky pre svojich blízkych môžete vyrobiť aj samy. Tie budú mať najväčšiu hodnotu a určite budú jedinečné. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: