Magické vianočné dekorácie

Andrea Mániková | 18. december 2017
Magické vianočné dekorácie

Skôr ako zazvoní magický zvonček a deti sa k stromčeku radostne rozbehnú, celý interiér treba zaodiať do trblietavej nádhery. Adventné vence, svietniky či ostatné vianočné dekorácie patria k atmosfére Adventu i Vianoc.

Preto rok čo rok dekoračným osvetlením a doplnkami vytvárame neopakovateľné čaro, ktorému necháme podľahnúť nielen deti, ale aj dospelých. Či necháte výzdobu na svoje šikovné ruky a vlastnú fantáziu, alebo doplnky kúpite už hotové, je len na vás. Inšpirujte sa.

Vianočná hviezda

Tak ako patrí k Vianociam vianočný stromček, nemali by ste zabudnúť ani na vianočnú hviezdu. Bez tejto rastlinky s kontrastnými lístkami si Vianoce nevieme snáď ani predstaviť. Vybrať si môžete z rôznych veľkostí, tvarov a farebných odtieňov – ohnivočervené, lososovo ružové, smotanovo biele.

Ako vianočný kvet sa začal pestovať až začiatkom 20. storočia a jej domovom je stredná Amerika a Mexiko, preto je táto rastlina citlivá na nízku teplotu.

Ak si ju kupujete v zimnom období, nechajte si ju v obchode zabaliť do papiera a jej pobyt na mrazivom vzduchu minimalizujte na čo najkratší čas. Rovnako ako mráz neznáša priame slnečné žiarenie a prievan. Zalievať by ste ju mali len mierne, v miske nesmie stáť prebytočná voda, inak vám rastlinka zhnije.

Ak je vystavená priveľkému svetlu (aj umelému osvetleniu), listy sa jej zafarbia do zelena. Preto ak ju chcete mať s farebnými listami, po 10 hodinách svetla ju dajte do tmavej miestnosti, alebo nepriehľadnej fólie.

Kvitne od novembra do februára a predáva sa najmä ako črepníková kvetina. Jej dekoračné listy sú často používané aj do adventných vencov (zasunuté do aranžovacej hmoty, aby dlhšie vydržali čerstvé), či ako ozdoba vianočných svietnikov.

Spolu so šiškami a vetvičkami z ihličnatých stromov (napr. z jedličky, smreka, či borovice), vianočnými guľami a kúskami škorice i vysušeného ovocia nakrájaného na plátky sa radí k jedným z  najdekoratívnejších prvkov vianočných dekorácií. 

V domácnosti s malými deťmi vianočnú hviezdu nikdy nedávajte do dosahu detských rúk. Mliečna šťava, ktorá vyteká po odlomení alebo odstrihnutí listu, je totiž prudko jedovatá! Ronenie mliečnej šťavy zastavíte ponorením do teplej vody a pri práci s touto rastlinou by ste mali požívať ochranné rukavice.

Vianočný stromček

Stromček, bez ktorého by Vianoce ani neboli Vianocami. Na Štedrý večer si ľudia pod ním rozdávajú darčeky a vychutnávajú prítomnosť najbližších. Tradícia ozdobovania stromčekov tak, ako ich poznáme dnes, pochádza z Nemecka.

Jedna z prvých správ o vianočnom stromčeku sa nachádza v brémskej kronike z roku 1570. V niektorých krajinách sa zavesoval nad štedrovečerný stôl špičkou nadol. Ale už od pohanských čias, kedy v čase zimného slnovratu Kelti vetvičkami či stromčekmi uctievali boha Slnka a jeho večný život, ľudia verili v jeho ochrannú funkciu.

Sklenené ozdoby

Okrem rôznych priemerov gulí, ktoré sa ručne maľujú, striebria, namáčajú do farieb a ich odtieňov  pomocou najrozmanitejších metód a zdobia rôznymi materiálmi, sa zo sklenených píšťal fúkajú aj zvončeky, špice, šišky, srdiečka, vtáčiky a iné tvary rôzneho priemeru.

Trend posledných rokov smeruje k vianočným ozdobám väčšieho priemeru so zasneženými motívmi krajiniek. Každý takto vyrobený kus je originál a nedá sa nahradiť lacnými ozdobami z východu.

FEJTÓN: Tie najkrajšie VIANOCE
Prečítajte si tiež:

FEJTÓN: Tie najkrajšie VIANOCE

Čarovné svetielka

Tradícia Betlehemského svetla pochádza ešte z čias križiackych výprav. Legenda hovorí o malom chlapcovi, ktorý sa z vďaky za prežitie zaviazal priniesť späť do svojho rodného mesta plamienok večného svetla z betlehemskej baziliky. O niekoľko rokov sa mu to podarilo, presne na Vianoce.

Dnes túto tradíciu udržiavajú skauti a pravidelne niekoľko dní pred Vianocami rozvážajú svetlo zapálené v rodisku Ježiša Krista – v Betleheme.

Záujemcovia si poň môžu prísť podľa miestnych podmienok na faru, obecný úrad či do skautských klubovní. Bežne si však atmosféru Vianoc dotvárame svetlom horiacich sviečok.

Najstaršie sviečky boli vyrábané z včelieho vosku a vyrábajú sa dodnes, hoci už nejde o hromadnú výrobu, ako to bolo kedysi, skôr ide o výrobu niekoľkých kusov, ktoré nie sú práve najlacnejšie, zato vynikajú charakteristickou vôňou.

Ako zladiť výzdobu s interiérom

Ak chcete mať interiér dokonale zladený, vyberajte sviečky a ozdoby vhodné priamo do svojho interiéru. Môžete si nechať podľa vzoru látky alebo tapety, či podľa fotografie miestnosti vyhotoviť dekorácie priamo na mieru.

Pri tomto spôsobe je vhodné naplánovať si zhotovenie o čosi skôr ako začiatkom decembra a mali by ste počítať s tým, že táto exkluzivita je o čosi viac finančne náročná ako za klasické ozdoby kúpené v obchodoch.

Stavte na klasiku

Farby zelená, zlatá a červená patria k tradičným vianočným farbám. Ak zvolíte výber neutrálnej kolekcie, nič tým nepokazíte a navyše sa vám ani po rokoch nezunuje. 

Do skrášľovania zapojte celú rodinu

Dekoračné drobnosti si môžete zhotoviť aj sami. Stačí trocha fantázie a naaranžujete si dekoráciu podľa vlastných prianí. Každý svojpomocne zhotovený dekoračný predmet ponesie v sebe kúsok umenia a vo sviatočný čas vám pripomenie chvíle spoločných príprav. Čo je vhodné na vlastnoručné tvorenie? Adventné vence, svietniky, voňavé potpourri, plávajúce sviečky na loďkách z orechových škrupín...

TIP na výrobu voňavého potpourri

Zmes sušených plodov šípok či ovocia (pomaranče, citróny, jablká, mandarínky...), škorice, klinčeky ale aj lupienkov kvetov či malé kúsky vetvičiek z ihličnanov naaranžujte do širokej misy.

Aby sa vôňa rozliehala do celého bytu, celé aranžmán pokvapkajte niekoľkými kvapkami vonného oleja, napr. kombinácie 100 %-nej škorice a mandarínky, alebo tradičným vonným olejom z ihličnatého stromu, aký plánujete tieto Vianoce ozdobiť.

Sviatočné stolovanie

Pri vytváraní sviatočných chvíľ sa nebojte popustiť uzdu svojej fantázii. Len raz do roka máte možnosť pri stolovaní použiť vianočné dekorácie a doplnky tak, aby sa všetkým blízkym nad vaším čarovaním zatajil dych. Na takomto stole by nemali chýbať ani dekorácie zo stromčeka, ktoré farebne ladia s obrusom.

Darčeky pod stromčekom

Rozžiarený stromček s balíčkami najrozmanitejších veľkostí, radosť v očiach malých i veľkých. Aby bolo všetko tip-top, nezabudnite darčeky vhodne zabaliť.

Praktickým balením nič nepokazíte. Na balenie darčeka pri tomto type použite strieborný papier, ktorý je veľmi dekoratívny. Na záver balíček previňte stuhou, ktorú na konci nožničkami skrúťte. Nezabudnite na menovku, určite poteší aj vlastnoručne vyrobená.

Klasické balenie spočíva v použití baliaceho papiera s dekoráciou snehových vločiek, zasneženej krajiny, ale aj jabĺčok, vetvičiek či šišiek. Súlad bielej, červenej a zelenej je dokonalý.

Pri klasickom balení by ste balíček mali na záver previazať stuhou uhlopriečne, tzn. z rohu do rohu a na záver ozdobiť mašličkou.

Luxusné balenie obdarovanému napovie, že darček ukrýva niečo výnimočné a je určený pre milovanú osobu. Na tento účel sa najlepšie hodí kombinácia metalickej zlatej a vami obľúbenej farby. Najprv balíček zabaľte do jednej vrstvy a potom použite kontrastnú vrstvu naprieč balíčkom. Menovka v podobe srdiečka veľa napovie.

Balenie len pre teba, alebo ak chcete dodať darčeku osobnejší štýl, vyberte papier, ktorý podčiarkne osobnosť obdarovaného. Stužkami, mašličkami ale aj  výstižnou básničkou či srdečným pozdravom dosiahnete potrebný efekt. Balíček môžete aj zapečatiť niekoľkými kvapkami včelieho vosku a urobiť vlastný odtlačok.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: