Užitočné rady pre dojčiace matky

Redakcia | 7. apríl 2018
Užitočné rady pre dojčiace matky

Mama má pri malom bábätku málo času sama na seba. Stáva sa, že zabúda na to, že hlavne ona má byť v pohode, aby bolo v pohode bábätko. Dojčiaca mama sa musí o seba starať aj preto, aby mliečko bolo také, aké má byť.

Dobré rady na každý deň pre dojčiacu matku

Jedlo si pripravte vopred

Varenie zaberie veľa času, pokiaľ sa mu treba venovať každý deň. Pripravte si teda jedlo na niekoľko dní dopredu. Alebo si môžete predpripraviť suroviny, z ktorých si vyskladáte každý deň niečo iné. Napríklad ryža alebo cestoviny môžu byť jeden deň prílohou a na druhý deň základom pre rýchly šalát či rizoto.

Snacky majte vždy poruke

Drobnosť na zahryznutie. Môže to byť tyčinka, drobné pečivo, cookies alebo ovocie. Dojčenie je energeticky náročné a nie vždy je dosť času pripraviť si niečo pod zub. 

Žiadne diéty pri dojčení

Asi každá mamička sa snaží čím skôr zhodiť popôrodné kilogramy. Počas dojčenia sa vyhnite akýmkoľvek diétam. Telo sa potrebuje zregenerovať a doplniť energiu. Práve pestrá strava je ideálnym prostriedkom na zdravú redukciu počas dojčenia. 

Relax a dostatok spánku

Prolaktín, hormón podporujúci tvorbu mlieka, je aktívny v noci a počas spánku. Počas dojčenia si zabezpečte pokojné prostredie bez rušivých podnetov.

Pokiaľ je to možné, doprajte si spánok spolu s dieťatkom. Aj toto sú totiž faktory, ktoré vplývajú na adekvátnu produkciu mlieka.

Žena doma: Všetko ide do mlieka
Prečítajte si tiež:

Žena doma: Všetko ide do mlieka

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: