Domovy plné zatvorených dverí: Ste doma všetci, ale nie spolu?

Redakcia | 15. marec 2024
Ste doma všetci, ale nie spolu?

Poznáte to, že si rodičia s deťmi píšu cez siete, aby sa zišli dole v kuchyni na večeri? Možno niečo podobné praktizujete doma, čo nie je zlé, lebo deťom sa ráta, ak "hovoríte" ich jazykom. Smutnejší je fakt, že často sú členovia rodiny doma síce všetci, ale nie spolu.

Samozrejme, v rámci víkendu či iných povinností, oddychu či relaxu, je normálne, ak je každý vo "svojom".  No nie je nič výnimočné, že členovia rodiny navzájom ani nevedia, že sú doma. Za zatvorenými dverami sa však vzťahy nepestujú.  Domovy, plné zatvorených dverí márnia príležitosti na  posilňovanie vzťahov. Miesto, kde rodina pravidelne trávi čas, je zdrojom súdržnosti, podpory a spomienok.

Je vo vašom dome mieste, kde trávite ako rodina najviac času?

Možno je to kuchyňa, kde sa stretávate pri spoločných večeriach, možno obývačka a pohodlná pohovka, na ktorej má každý člen už "svoje" miesto, možno altánok v záhrade, kde hráte každý piatok karty. Spoločný priestor v domácnosti — či už je to kuchyňa, obývacia izba, alebo altánok v záhrade — sa stáva viac než len fyzickým miestom. Stáva sa centrom rodinného života, kde sa prelínajú osobné príbehy, diskusie, hry a spoločné chvíle radosti aj smútku. Ktoré miesto v dome je tým vašim? 

Ste doma všetci, ale nie spolu?

"Obývačková" rodina

"Nedávno som sa pristihla pri tom, ako som deti zahriakla, aby išli do svojich izieb, pretože sa nemáme ako a kedy s manželom ani porozprávať," konštatuje mama troch detí Janka. 

"Vždy, keď otvoríme tému, skočia nám do reči, niečo potrebujú alebo sa len hlučne bláznia a mňa to v tom momente rozhodilo: ,Prečo sa nehráte vo svojich izbách, aby sme sa mohli porozprávať? Ja, keď som bola vo vašom veku, rada som bola aj mimo rodičov a trávila som vo svojej izbe viac času. Vy ste stále v obývačke.‘ V tom momente, ako som to vyslovila nahlas, som pochopila, aká je to hlúposť. Jedno z mojich detí mi to hneď aj potvrdilo: ,Mami, ale my chceme byť s vami, chceš, aby som sa zatvorila v izbe? Veď by sme sa ani nevideli, ‘ zahundrala pubertiačka a odišla.

Uvedomila som si jednu dôležitú vec, naše deti chcú byť pri nás a s nami, lebo sa tak cítia dobre. Je to môj problém, že som v ich veku bola radšej zatvorená v izbe, pretože som sa tam cítila lepšie. Moje deti to tak nemajú a chvalabohu za to. Ospravedlnila som sa za tento výbuch a najstaršej dcére vysvetlila, prečo som to povedala a ako som rada, že s nami chcú tráviť svoj čas. Že si s ockom nájdeme priestor, ako vyriešiť svoje veci a som šťastná za to, že sme radi spolu nakope a nie pozatváraní každý vo svojom. Trošku sa ešte durdila, ale urovnali sme to," uzatvára Janka.   

Ste aj vy obývačková rodina?

Pojem "obývačková rodina" sa týka rodinného usporiadania alebo dynamiky, kde obývačka slúži ako hlavné miesto pre stretnutie členov rodiny. V takomto usporiadaní rodina trávi väčšinu svojho času v obývacej izbe, či už pri konverzácii, sledovaní televízie, hraní hier, alebo pri iných spoločných aktivitách. Obývačka je teda centrom rodinného života, miestom, kde sa členovia rodiny stretávajú, delia sa o svoje príbehy, plány, radosti aj starosti.

Tento koncept poukazuje na význam spoločného priestoru v domácnosti, kde sa môžu rodinné vzťahy rozvíjať a posilňovať. Obývačková rodina hodnotí tento spoločný čas a prostredie ako dôležitý aspekt ich spoločného života, reflektujúc potrebu pre spojenie, komunikáciu a súdržnosť medzi rodinnými členmi. Naproti tomu, v rodinách, kde takéto spoločné stretávanie chýba, môže byť komunikácia a vzájomné puto oslabené.

Centrum rodinného života je miesto, kde sa každý z členov rodiny cíti dobre a nie je vynútené. Prirodzene sa na ňom všetci "zhromaždíte" a diskutujete, riešite, zabávate sa... Máte doma také? 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: