RYŽA na detskom tanieri: RECEPTY
Ryža patrí k najobľúbenejším prílohám, a to nielen u detí. Najmenším papkáčom ju môžeme zaradiť do jedálnička už po 6. mesiaci. Podávame ju nielen ako prílohu k mäsu, so zeleninou, ale aj pripravenú na sladko s ovocím, ochutenú škoricou... Neolúpané ryžové zrnko obsahuje vodu, bielkoviny, tuk, škrob, celulózu a celú škálu vitamínov skupiny B.
Prečítajte si: Dojčenské recepty - inšpirácie pre mamičky a detičky
Polievka pre najmenších
Polievočka ako pre mamičku a ocka, vhodná už od ukončeného 6.mesiaca.
Brokolicovo-mrkvové pyré s ryžou
Zdravý obed pre najmenších od 6.mesiaca.
Ryžová kaša s broskyňou
Sladká desiata vhodná od 6.mesiaca.
Hovädzie mäso s ryžou natural
Príkrm vhodný od ukončeného prvého roka.
Marhuľovo ryžový BIO puding
Doprajte vášmu dieťaťu puding v biokvalite! Vhodný od ukončeného 6. mesiaca.
Prečítajte si aj: Slivky prinášajú krásu: RECEPT a zaujímavosti, ktoré sa oplatí vedieť!
Zaujímavosti o ryži
- Viete, že existuje vyše 10 000 kultivarov ryže siatej?
- Podľa farby poznáme nelúpanú ryžu hnedú, červenú, fialovú, dokonca aj čiernu.
- Podľa miesta pestovania obyčajne býva ryža s dlhšími zrnami pestovaná v nížinách, tá guľatá zase býva častejšie pestovaná vo vyšších polohách.
- V závislosti od úpravy ju rozlišujeme na nelúpanú, prírodnú a leštenú.
- Ryžu je možné pestovať až do výšky 2 700 m n.m. na terasovitých políčkach, v tejto nadmorskej výške však nedosahuje vysoké výnosy, zato takáto ryža je vraj oveľa chutnejšia.
- Najvyššie výnosy prináša barinné pestovanie, to však vyžaduje aj vysoký podiel ľudskej práce, pretože kultivary ryže sa spravidla sadia ručne.
- Až okolo 90 % ryže sa vypestuje v Ázii, existujú kultivary obzvlášť bohaté na škrob a cukor, taká ryža sa pri varení rozvarí na kašu, no z toho druhu ryže sa vyrába aj pálenka saké a japonské ryžové koláčiky.
- Z ryže sa vyrába aj múka, škrob a klíčkový olej.
- Na Slovensku boli zaznamenané prvé pokusy o pestovanie ryže v 18. storočí za čias Márie Terézie, potom až v prvej polovici 20. storočia, no ukázalo sa, že Slovensko nemá vhodné podnebie pre pestovanie ryže.
- Ryža okrem vitamínov skupiny B obsahuje aj vitamín E, minerály: draslík, sodík, kremík, zinok, selén, fosfor, horčík, vápnik a samozrejme vlákninu.
- Patrí k vďačným potravinám, ktoré sa za pomoci enzýmov naviažu so škodlivými látkami, ktoré následne organizmus vylúči a telo sa ich zbaví, pre túto vlastnosť sa zaraďuje aj do očistných kúr a diét.
Viac receptov nájdete TU .