RYŽA na detskom tanieri: RECEPTY

prvý príkrm, ryža, brokolica, kaša
20.9.2017 v kategórii Mama, autor Redakcia, foto: istockphoto.com

Ryža patrí k najobľúbenejším prílohám, a to nielen u detí. Najmenším papkáčom ju môžeme zaradiť do jedálnička už po 6. mesiaci. Podávame ju nielen ako prílohu k mäsu, so zeleninou, ale aj pripravenú na sladko s ovocím, ochutenú škoricou... Neolúpané ryžové zrnko obsahuje vodu, bielkoviny, tuk, škrob, celulózu a celú škálu vitamínov skupiny B.

Prečítajte si: Dojčenské recepty - inšpirácie pre mamičky a detičky

Polievka pre najmenších

Polievočka ako pre mamičku a ocka, vhodná už od ukončeného 6.mesiaca.

ryža, mäso, polievka, prvý príkrm

Brokolicovo-mrkvové pyré s ryžou

Zdravý obed pre najmenších od 6.mesiaca.

brokolica, prvý príkrm, polievka, zelenina

Ryžová kaša s broskyňou

Sladká desiata vhodná od 6.mesiaca.

prvý príkrm, dojčenský príkrm, ryža, kaša

Hovädzie mäso s ryžou natural

Príkrm vhodný od ukončeného prvého roka.

prvý príkrm, ryža, brokolica, hovädzie mäso

Marhuľovo ryžový BIO puding

Doprajte vášmu dieťaťu puding v biokvalite! Vhodný od ukončeného 6. mesiaca.

ryža, kaša, puding, marhule, prvý príkrm

 Prečítajte si aj: Slivky prinášajú krásu: RECEPT a zaujímavosti, ktoré sa oplatí vedieť!

Zaujímavosti o ryži

  • Viete, že existuje vyše 10 000 kultivarov ryže siatej?
  • Podľa farby poznáme nelúpanú ryžu hnedú, červenú, fialovú, dokonca aj čiernu.
  • Podľa miesta pestovania obyčajne býva ryža s dlhšími zrnami pestovaná v nížinách, tá guľatá zase býva častejšie pestovaná vo vyšších polohách.
  • V závislosti od úpravy ju rozlišujeme na nelúpanú, prírodnú a leštenú.
  • Ryžu je možné pestovať až do výšky 2 700 m n.m. na terasovitých políčkach, v tejto nadmorskej výške však nedosahuje vysoké výnosy, zato takáto ryža je vraj oveľa chutnejšia.
  • Najvyššie výnosy prináša barinné pestovanie, to však vyžaduje aj vysoký podiel ľudskej práce, pretože kultivary ryže sa spravidla sadia ručne.
  • Až okolo 90 % ryže sa vypestuje v Ázii, existujú kultivary obzvlášť bohaté na škrob a cukor, taká ryža sa pri varení rozvarí na kašu, no z toho druhu ryže sa vyrába aj pálenka saké a japonské ryžové koláčiky.
  • Z ryže sa vyrába aj múka, škrob a klíčkový olej.
  • Na Slovensku boli zaznamenané prvé pokusy o pestovanie ryže v 18. storočí za čias Márie Terézie, potom až v prvej polovici 20. storočia, no ukázalo sa, že Slovensko nemá vhodné podnebie pre pestovanie ryže.
  • Ryža okrem vitamínov skupiny B obsahuje aj vitamín E, minerály: draslík, sodík, kremík, zinok, selén, fosfor, horčík, vápnik a samozrejme vlákninu.
  • Patrí k vďačným potravinám, ktoré sa za pomoci enzýmov naviažu so škodlivými látkami, ktoré následne organizmus vylúči a telo sa ich zbaví, pre túto vlastnosť sa zaraďuje aj do očistných kúr a diét.

Viac receptov nájdete  TU .