Roman Pomajbo: O mačiatku a iných domácich radostiach

Roman Pomajbo | 10. august 2021
Roman Pomajbo
foto: archív autora

Pamätám si, ako veľmi som túžil po psovi. V telke práve dávali seriál Štyria tankisti a pes, tak nebolo väčšej túžby, ako mať vlčiaka Šarika. Rodičia mi kúpili knihu o psoch, kde som sa dozvedel všetko o nemeckom ovčiakovi, a bolo „vymaľované“!

Boli sme typické sídliskové deti a tak nám rodičia dovolili iba akvárium a andulky. Ale bohato to stačilo! Museli sme sa o nich starať, čo nás naučilo láske, zodpovednosti a starostlivosti o zvieratká.

Ako rodič som mal tisíc dôvodov, prečo zvieratko NIE

Láska a zodpovednosť k zvieratkám pretrvala aj do dospelosti, preto keď moje deti zatúžili po akomkoľvek živom tvorovi, odpoveď bola: NIE! Bolo tisíc dôvodov, prečo to nejde. Napríklad: nebudem sa starať ešte aj o zviera, nemáme na to podmienky, neviete si urobiť poriadok ani v izbe, nie to ešte okolo zvieratka, často cestujeme, kde by to bolo? A len problémy a problémy...

Vedeli sme, že je pre deti veľmi dôležité, aby aj ony zažili lásku, zodpovednosť a starostlivosť o zvieratká, aby sa naučili pozorovať prírodu a jej kolobeh života. Ale stále sme to z pragmatických dôvodov odkladali. Lenže ono si vás to nájde! 

Raz som strážil všetky deti cez prázdniny, pretože maminka išla na pár dní na vzdelávací kurz. Sedím si na teraske v parku, pozorujem deti, ako sa krásne hrajú a zrazu mi pani čašníčka donesie nádherné, malinkaté, zatúlané mačiatko. Okamžite to prilákalo všetky deti a začalo pátranie, komu patrí. Asi po hodine neúspešného pátrania začal proces presviedčania, že je NAŠE.

Mačiatko

Vysvetlil som deťom, že to nie je možné a niekto by bol veľmi smutný, keby sme mu zobrali mačičku. Lenže keď sa nikto nehlásil, pani čašníčka zavolala do útulku, aby si pre malinké mačiatko prišli. Prišla mladá slečna, ktorá bola vybavená jedlom a prepravkou. Keď skontrolovala mačiatko a skonštatovala, že je životaschopné a prežije už aj bez mamičky, tlak zosilnel. K mojim dcéram sa pridala už aj slečna z útulku.

Mačiatko bolo naozaj roztomilé, ale moja zodpovednosť bola veľká a nechcel som rozhodnúť bez súhlasu maminky. Tak sme sa dohodli, že sa o malinké mačiatko postaráme iba na pár dní, pod podmienkou, že slečna zoženie budúceho majiteľa pre mačičku, keď sa maminka vráti.

No, čo myslíte? Ako to dopadlo? Presne, ako som povedal. O mačiatko sme sa starali, maminka sa vrátila, slečna zohnala budúcich majiteľov.  Keď však všetci videli, akí sme šťastní, mačiatko u nás zostalo. Našlo si svoju rodinu... 

Po istom čase bola zasa veľká dilema, či mať alebo nemať ďalšie malé mačičky. Opäť som bol veľmi presvedčivý, že NIE! Nie a hotovo. Kde by tu boli? Veď už sa sem nepomestíme! A idú prázdniny! Ja nebudem zháňať majiteľov pre budúce mačky! „Tatííí, iba raz. Nech má iba raz mačiatka. My ich dáme spolužiakom. Neboj sa, tatííí!“ A tak som opäť podľahol. 

V tom čase som sa vyše mesiaca chystal na svoju prvú, veľmi dôležitú online prednášku o komunikácii na verejnosti. Keďže mi veľmi záležalo na tom, aby všetko dobre dopadlo, tak som v ten deň „vyhnal“ celú rodinu z domu, aby ma nič nerušilo a mohol som sa naplno sústrediť. Na niečo som však zabudol...

Roman Pomajbo: Byť otcom je...
Prečítajte si tiež:

Roman Pomajbo: Byť otcom je...

Ako som rodil... mačiatka

V tom najlepšom okamihu, keď som už mal všetkých poslucháčov nalepených na okienkach počítača, sa rozhodla naša mačka rodiť. Nikdy som to nezažil! Viete si predstaviť, ako prednášam o komunikácii a zrazu mi skočí do lona mačka a začne rodiť?

Poslucháči neverili vlastným očiam! Ako toto mohol naplánovať?! Takže medzi tréningom komunikačných zručností a praktickými radami od poslucháčov, sme porodili štyri krásne mačiatka. Bol to vraj ich najlepší workshop, aký zažili.

Pretože sme už mali naplánovanú prázdninovú cestu s celou rodinou, poprosil som susedu, aby sa o naše mačičky postarala. Nakúpil som jedlo na celý týždeň a slávnostne sme odovzdali všetky mačky susede. Všetci naložený v aute, zamykám dvere a vidím, ako naša mama-mačka drží v puse mačiatko a jedno za druhým ich prenáša cez plot domov. Čo teraz?!

A tak sme cestovali všetci spolu. Rodičia, štyri deti, mačka a štyri malinké mačiatka. Hurá, prázdniny!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: