Roman Pomajbo: Byť otcom je...

Roman Pomajbo | 20. jún 2021
Roman Pomajbo: Byť otcom je...
foto: Daša Šimeková

V júni je Deň otcov aj Deň detí. To nie je náhoda! Veď nie nadarmo sa o nás mužoch hovorí, že sme ako malé deti. Možno práve preto, že sme takí hraví.

Všetci vieme, že otec je dôležitý, veď bez neho by nebolo ani mamy. (Uf, to je aká myšlienka!)

OCKO

Už niekoľko rokov chodím so svojou one man show OCKO po celom Česko-Slovensku a šírim myšlienku otcovstva. V divadelnom predstavení hrám ocka v rôznych situáciách, aby chlapi videli, že v tom nie sú sami a ako sa to dá s humorom zvládnuť. Ženy sa, naopak, na chvíľku dostanú do hlavy mužom a pochopia všetko doposiaľ nepochopené.

Všetci sa v mnohých situáciách nájdu a uvedomíme si, že byť otcom si vyžaduje veľa odvahy, odhodlania a zručnosti. Ako zaslúžilý otec štyroch detí viem, o čom hovorím.
Stalo sa mi napríklad, že divák – ocko, nahlas začal komentovať moje konanie na javisku: „Vidíš to? Dobre hovorí! Počúvaj! Presne takto to je.“ 
Alebo prišiel za mnou manželský pár po predstavení a žena spustila ako guľomet: „Prepáčte, pán Pomajbo, ja ho mám už plné zuby (ukazuje na svojho partnera, ktorý tam zúfalo, mlčky stojí). Ja už nevládzem! Ja som taká vyčerpaná! Ja už končím! Už som s ním nechcela ísť ani do divadla. Ale teraz, keď ste nám to pripomenuli, čo všetko sme už spolu prežili, ako náročné, ale zároveň krásne, je byť rodičmi, tak ja to s ním ešte skúsim.“ Neviem, či pán doteraz ľutuje alebo ďakuje, že bol na mojom predstavení. 

Budete ocko...

Jeden z najkrajších zážitkov bol, keď sa mi ozvala mladá tehotná mamička a požiadala ma, či by som na mojom predstavení neoznámil jej partnerovi, že sa stane ockom.

Priamo v predstavení je situácia, keď sa muž z tehotenského testu dozvie túto novinu, ale usúdili sme, že by už z predstavenia nič nemal a oznámime mu to až na konci. Po predstavení zvyčajne diskutujem ešte s divákmi, ale tentoraz som vytiahol obrázok z ultrazvuku, ktorý som dostal od nastávajúcej mamičky. Spýtal som sa, či je tu pán Novák.

V druhom rade sa postavil obrovský chlap s vyplašeným pohľadom. Požiadal som ho, aby prišiel ku mne na javisko. V ten deň som práve hral pod šírim nebom, tak mu podávam obrázok z ultrazvuku so slovami: „Nech sa páči, to je vaše. To mi poslali  anjelíčkovia z neba pre vás.“ Ten chlap v živote nevidel obrázok z ultrazvuku a tak len nechápavo na mňa pozeral a nechcel to prijať. Nevzdával som to a stále som mu ukazoval prstom na čiernobiely obrázok: „Pozrite sa. No, čo to je? To je vaše. To je darček z nebies. To je vaše!“

Pán sa neveriacky pozrel na svoju partnerku, ktorá prikývla hlavou. Bolo to veľmi dojemné. Ona plakala, on plakal, ja som plakal a ľudia tlieskali. Prekrásne. Vrchol mojej kariéry. Veď ja rozdávam deti! 
Vráťme sa ale ku Dňu otcov. Milé mamy, doprajte svojim mužom-ockom, aby z času na čas išli slobodne na pivo s kamarátmi, na futbal či možno aj na týždenné sústredenie. Je to pre zdravý manželský život veľmi potrebné a určite sa vám to dvojnásobne vráti. Pretože my, ockovia veľmi dobre vieme, aké ťažké je byť mamou. 

Spievajte a tancujte

V jednej básni, ktorú rád recitujem na svadbe, sa hovorí:
Spievajte a tancujte spolu a buďte veselí,
ale doprajte jeden druhému, aby bol sám,
tak ako struny lutny sú každá osve,
hoci sa všetky chvejú tou istou melódiou.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: