Rada by som sa dojčením pochválila, ale nemôžem...

Lenka | 8. august 2023
Rada by som sa dojčením pochválila, ale nemôžem...

Príbeh jednej z vás o tom, že nie vždy všetko ide podľa príručiek, kníh či predstáv... A dojčenie nie je niekedy také jednoduché ako sa navonok zdá.

Aj ja by som sa rada pochválila, ako v 8-mich mesiacoch pekne dojčíme, ale žiaľ, nemôžem... Preto mi pri čítaní článkov o dojčení toľkokrát vyhŕknu slzy z očí. Nie je to také ľahké...
Katka sa narodila ako zdravé, 51 cm dlhé a 3 820 g vážiace dievčatko v jeden krásny štvrtkový večer. Počas celého tehotenstva som obiehala nemocnice, pretože som vtedy "naše bábätko" ťažko znášala. Všade som si poležala pár týždňov, takže času na čítanie odbornej literatúry som mala dostatok. O tom, že budem úspešne dojčiť, som teda nepochybovala.

Malá spinkala, nebola hladná

Keď sa Katka narodila, bola spinkajúcou princeznou, čo nezaplakala a najsmutnejšie - ani sa neprisala. Navštívila nás aj novorodenecká žltačka, takže sa spinkalo ešte lepšie. Počas pobytu v nemocnici nebola Katka ani raz hore, ani hladná. Mliečko som dostala na tretí deň, no len vďaka odsávaniu. Katka spinkala. S radami, že ju mám budiť štípaním a šťuchaním, som nepochodila ani po príchode domov. A tak som jej mliečko liala do pusinky striekačkou, ale takmer som si ju zadusila.

Keď sme už ako-tak dojčili, trvalo to viac ako hodinu a pol a Katka stále spinkala. Mliečko som i odsávala, aby sa mi opäť tvorilo a nenalievali sa prsia. Odsaté som jej dávala, keď už pri prsníku zaspávala, no pila málo. A tak sme dojčili a odsávali. V poradni nás po 4. týždni dali na váhu. "Odvážiť vždy pred dojčením a po dojčení a o týždeň príďte aj so štatistikou," lúčila sa s nami pani doktorka a my sme ju poslúchli. Do tabuľky sme zaznačili, že Katka vypila 15 ml mlieka z prsníka a 60 ml odsatého. Bola som spokojná, že sa nakoniec naučila piť z fľaše a prsník jej nechýba.

Najhoršie pre mňa bolo, že ma nechce vlastné dieťa

Vždy vypila iba predné mliečko a obratom som musela odsávať a dokŕmiť ju. Hádajte, ako dlho som to takto zvládala? Deň - noc, deň - noc, aj 15x denne odsávať aj dojčiť celých 6 mesiacov. Najhoršie neboli noci, najhoršie bolo, že vás nechce vaše vlastné dieťa. A preto nečudo, že sa mlieko pomaly strácalo. Odsávanie veru nie je prirodzené. Keď som mlieko kupovala v lekárni, cítila som sa strašne.
Dnes som na prechádzke stretla známu s kočíkom, v ktorom ležalo jej dvojtýždňové bábätko. Pri rozhovore padla i otázka ohľadom dojčenia a viete čo? Nedojčí. Vraj ju to bolí a cmúľanie jej zničí prsia. Je unavená a nechce sa jej mať bábätko stále na prsníku a bla bla bla...
Tak som na seba pyšná!!!
Teším sa na druhé bábätko, ktoré už budem istotne dojčiť. A ak by sa to náhodou nepodarilo, urobím všetko preto, aby tú vzácnu tekutinu dostávalo čo najdlhšie. Myslím, že je to právo každého dieťaťa, ak sa to mamičke podarí...

 

Kedy mám skončiť s dojčením?
Prečítajte si tiež:

Kedy mám skončiť s dojčením?

A čo odkazujeme Lenke my?

Milá Lenka, spravili ste - ako každá milujúca mama - maximum pre svoje dieťa. Všetko, čo bolo vo vašich silách, odsávanie, dojčenie, celý ten kolotoč ste zvládli bravúrne... a my vám želáme, aby ste si dojčenie pri druhom dieťatku užili podľa predstáv, ale hlavne - aby boli vaše deti zdravé a spokojné. Veď o to nám, mamám, ide predovšetkým!
Milé mamičky, aké to bolo s dojčením u vás? Aj vás postretli problémy, alebo šlo dojčenie hladko? Napíšte nám, aby ste tak pomohli a dodali silu a vieru iným mamičkám, ktoré dojčiť chcú a z nejakého dôvodu sa to nedarí tak, ako by chceli...

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: