Problémy pri dojčení môžu mať jednoduché riešenia

Mgr. Mária Kopčíková, laktačná poradkyňa | 29. jún 2016
Problémy pri dojčení môžu mať jednoduché riešenia

Začiatok dojčenia a to, či sa rozbehne bez problémov alebo naopak, žena bude musieť riešiť nejaké komplikácie, značne ovplyvňuje celkovú dĺžku výlučného dojčenia, ako aj prežívanie mamičky.

Za posledné štyri roky vnímam zlepšenie informovanosti žien v rámci prípravy na dojčenie, mamičky oveľa viac vedia, na čo si pri dojčení dávať pozor (včasné prisatie po pôrode, skutočné satie dieťaťa, neobmedzovanie intervalu dojčenia...). Napriek tomu sa stále isté situácie opakujú a v dnešnom príspevku si vám ich dovolíme ponúknuť aj s krátkym know – how, ako ich zvládnuť čo najlepšie.

Prisávanie bábätka a vhodná poloha na dojčenie

Mnoho mamičiek zažíva v prvých dňoch dojčenia nepríjemné situácie (popraskané bradavky, bolestivo naliate prsníky), a tieto zvyčajne súvisia s nesprávnym priložením bábätka a s polohou pri dojčení, ktorá je niekedy krkolomná. Zdravotnícky personál nie vždy prikladanie bábätka kontroluje a ženy dojčia vo vynútených polohách, pričom dieťa nemusí vždy efektívne sať. Pri každom dojčení je potrebné si uvedomiť, že pri ňom môžete stráviť pomerne dosť času (20 – 50 minút) a že ak by ste mali v nejakej krkolomnej polohe vydržať celú dobu, po niekoľkých dojčeniach by vaše telo bolo zrejme dosť unavené a ubolené.

Preto na začiatku vyskúšajte viacero polôh, kým zistíte, ktorá vám najviac vyhovuje a bábätko sa v nej dokáže dobre najesť. Môžete vyskúšať:

  • klasickú polohu posediačky – dieťa máte na predlaktí tej ruky, na ktorom prsníku dojčíte – ak z pravého prsníka, tak dieťa držíte na pravej ruke;
  • polohu v ľahu – je potrebné ľahnúť si nabok, zadok mierne vystrčiť dozadu a nohy pokrčiť. Poriadne si vypodložiť hlavu, aby ste ju mali len voľne opretú a nemali potrebu stále ju zdvíhať. Dieťa si k sebe treba tiež položiť na bok a privinúť spodnou rukou;
  • bočné futbalové držanie – dieťa držíte pri svojom boku, nožičkami vás akoby objíma okolo pása. Dobrou pomôckou pri tejto polohe je dojčiaci vankúš.

V poslednom čase sa čoraz viac upozorňuje na tzv. asymetrickú polohu, pri ktorej sa prisatie dieťaťa javí ako najefektívnejšie. Je preto dobré skúšať to v tejto polohe hneď od prvých dní. Jej presný opis nájdete cez internetové vyhľadávače, alebo aj na www.mamila.sk. Skrátene – ide o to, že dieťatko držíme na predlaktí opačnej ruky, než je prsník a prikladáme ho mierne zošikma. Dlaň máme pod líčkom dieťaťa a palec pri ušku. Keď dieťa otvorí ústa, prikladáme ho na prsník tak, že jeho hlavičku mierne zakloníme – mierne mu zatlačíme na ramienka. Dieťa uchopí väčšiu časť dvorca zospodu, brada sa dotýka prsníka, noštek nie. Pri takejto polohe bradavka smeruje šikmo hore na podnebie. Brada je prvá, ktorá sa pri priložení dotkne prsníka a počas celého dojčenia sa ho naďalej dotýka. Tým prsník jemne pomocou sacích pohybov masíruje a mlieko ľahšie tečie.

Pri akejkoľvek polohe myslite na:

  •  Oprite sa, nepredkláňajte sa, podložte dieťa vankúšom. Ak máte bolestivé pôrodné poranenie, možno sa vám uľaví sedením na nafúknutom plávacom kolese.
  • Dieťa prikladajte otočené bruškom k vám, aby ležalo na boku a nemuselo otáčať celú hlavu za prsníkom.
  • Neprikladajte plačúce dieťa, mohlo by zle uchopiť bradavku a jeho satie by tak mohlo byť neefektívne.
  • Najlepšie je dieťa dojčiť bez perinky a napomáha tiež kontakt koža na kožu – deti sa na nahej pokožke mamy dokážu upokojiť, aj keď sú hladné. Takže dieťa najprv upokojíme a potom prikladáme na prsník.
  • Dieťa prikladáme k prsníku, nie prsník k dieťaťu!!!

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: