Prečo sladiť jogurt medom?
Ak pre vás med nepredstavuje riziko alergie, máme pre vás dobrú správu. Namiesto jeho pridávania do horúceho čaju si ho radšej primiešajte do bieleho jogurtu. Vaše zdravie sa vám za to poďakuje.
Med do jogurtu je dobrý nápad
Med je známy svojimi antibakteriálnymi účinkami, no funguje aj ako probiotikum – látka, ktorá pomáha dobrým baktériám prežiť, rásť a množiť sa. Vedcov zaujímalo, či pridanie medu do bieleho jogurtu pomôže dobrým baktériám v jogurte prežiť prechod tráviacim traktom.
Je jogurt z chladničky vhodný na raňajky pre dieťa?
Vec sa má totiž tak, že cesta naším tráviacim systémom nie je práve hladká. Je plná najrôznejších enzýmov a kyselín, ktoré majú za úlohu štiepiť potravu, ale aj ničiť choroboplodné zárodky a baktérie. Tieto enzýmy však nedokážu rozlíšiť, ktoré baktérie sú pre nás dobré a ktoré nie. Preto nevieme odpovedať na otázku, koľko zdravých baktérií z potravy, ako je napríklad jogurt, fermentované potraviny alebo výživové doplnky, sa dostane do cieľa v tráviacom trakte.
V laboratórnych testoch, keď boli vzorky jogurtu s medom vystavené slinám a žalúdočnej kyseline, výsledky neboli priaznivé. No pri vystavení črevným tekutinám vedci zaznamenali istý ochranný účinok medu. Tento účinok sa potvrdil aj v testoch na ľuďoch, ktorí niekoľko týždňov konzumovali biely jogurt s medom. Vedci však upozorňujú, aby ľudia so sladením nepreháňali – jedna čajová lyžička medu do kvalitného bieleho jogurtu úplne postačí.