Opaľovací krém z minulého roka? Nemusí byť účinný

Michaela Klamová | 17. júl 2024
Opaľovací krém z minulého roka? Nemusí byť účinný

Zakúpiť opaľovacie krémy pre celú rodinu môže byť celkom nákladná záležitosť. Kvalitné krémy, najmä tie pre ľudí s atopickou pokožkou či alergiou na slnko stoja zvyčajne o čosi viac. Je ale bezpečné v rámci šetrenia použiť neminuté opaľovacie krémy, ktoré nám zostali z minulého roka?

Starý opaľovací krém nie je účinný

Expirovaný opaľovací krém pokožke zrejme neublíži, ale ju ani neochráni pred slnkom tak, ako by mal. Krém po záruke tak môže byť hotový recept na spálenú pokožku.

Pri rozhodovaní, či minuloročný krém hodíte do koša alebo nie, sa orientujte podľa dvoch údajov:

  • Jedným z nich je dátum expirácie uvedený na obale.
  • Druhým je čas použitia od prvého otvorenia. Ten býva väčšinou označený ikonou otvorenej dózy a číslicou. Tá hovorí o tom, koľko mesiacov od otvorenia môžete produkt bezpečne používať.

Aby ste sa nemuseli spoliehať na svoju pamäť, môžete si dátum otvorenia poznačiť na obal nezmývateľnou fixkou. Ak má krém zvláštnu textúru, má inú, nepríjemnú vôňu alebo bol skladovaný v nevhodných podmienkach, môžete sa s ním rovno rozlúčiť. 

Pozor na priamo slnko! 

Ak chcete svojich drobcov bezpečne ochrániť pred slnkom, netreba sa spoliehať iba na opaľovacie krémy. Nezabudnite na klobúky, slnečné okuliare, dlhšie rukávy a plánované pobyty v tieni. Dĺžku pobytu na slnku prispôsobte aj veku detí. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: