Tá NAJLEPŠIA škôlka pre moje dieťa

Marika Koscelníková | 11. apríl 2018
Tá NAJLEPŠIA škôlka pre moje dieťa

Už máte za sebou zápis do materskej škôlky? Ste pripravené od septembra čeliť plaču, chorobám a  nezhodám – lebo vášmu miláčikovi sa v škôlke páčiť nebude...?

Prihlášky do materských škôl sú už na svojich miestach a teraz už len čakať na verdikt. Všetky mamy, ktorých deťúrence v septembri prvýkrát ochutnajú príchuť inštitucionálnej výchovy, majú vážne obavy.

Zvládne moje dieťa škôlku?

Zvládne to malý chrúst, ktorý zbožňuje byť na nás prilepený? Bude papať to, čo navaria v škôlke? Stihne sa vypýtať na záchod? Nájde si kamarátov? Ako zaspinká na malej postieľke, keď sa doma vyvaľuje na manželskej a aj to ho ťaháme v spánku za nohy, aby nepadol na hlavu?

V prípade prvorodeného a jediného dieťaťa sú rodičia ešte vyplašenejší. Čo ak majú pravdu tí, ktorí sú proti inštitucionálnej výchove najmenších a preferujú domácu starostlivosť? Podporovať individualitu dieťaťa a nie ho šupnúť do škôlky, kde sa viac-menej bude musieť zaradiť a stať sa členom skupiny bez ohľadu na jeho individuálne potreby?

skôlka

Aká je ideálna škôlka pre moje dieťa?

Ak už teda škôlka, tak aspoň taká, ktorá bude spĺňať všetky rodičovské kritériá.

Dostupnosť, priestory, strava, prípadne krúžky, zameranie aktivít v škôlke, personál, a čo je pri výbere tiež podstatné – povesť.

Čo o škôlke hovoria známi, rodičia, ktorých deti do nej chodia, prípadne čo sa o škôlke „šušká“. Sú predškolské zariadenia, ktoré sa stali práve vďaka svojej povesti elitné a je prestížou dieťa do nich umiestniť, a naopak.

Vypočula som si aj hrôzostrašné príhody o správaní sa učiteliek k deťom, o úbohej strave a pocikaných pančuškách. Podotýkam, väčšinou len sprostredkovane.

Pravda je, že čo vyhovuje či prekáža niekomu inému, nemusí vyhovovať alebo prekážať mne. Je však pravda aj to, že jednu materskú školu z okolia som úplne vylúčila zo zoznamu možných, lebo moja zubárka odtiaľ nešťastné dieťa zobrala.

Klasická alebo alternatívna škôlka?

Dnes sú v trende anglické škôlky a rodičia radi zainvestujú do vzdelania svojho dieťaťa v súkromnej škôlke. Tí, ktorí si to môžu dovoliť. Prípadne tí, ktorí nemajú inú možnosť, lebo dieťa im do štátnej materskej školy nevzali.

Na západe je bežné, že prihlášku do škôlky podávate v niektorých prípadoch už pri narodení dieťaťa, lebo poradovník je na niekoľko rokov. To sú tie elitné škôlky, ktoré majú dať dieťaťu najlepšie základy, prípadne rodičom dieťaťa vstupenku do hight society.
škôlka

Téma škôlka je medzi rodičmi obľúbená. Tiež sme  s kamarátkami riešili, diskutovali a vyberali tú, o ktorej si myslíme, že bude pre naše deti najlepšia.

S veľkými očakávaniami a malou dušičkou čakáme na deň, keď sa o osude nášho dieťaťa v tej či onej škôlke rozhodne. A od septembra sme pripravené čeliť plaču, chorobám a  nezhodám – lebo nášmu miláčikovi sa v škôlke páčiť nebude. (Ale dúfame, že ho to prejde).

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: