Nie sú piškóty ako piškóty!

Ing. Jozef Kerekréty, Potravinokonzult Bratislava | 5. máj 2008

PR článok: Slatinské piškóty detské sú iné ako bežné piškóty. V čom? Sú zložené len z vajec, múky, trochy cukru a čistého podpolianskeho vzduchu. Neobsahujú chemické prídavné látky ani kypriaci prášok. A už vôbec žiaden tuk!

Slatinské piškóty detské sú iné ako bežné piškóty. V čom?  Sú zložené len z vajec, múky, trochy cukru a čistého podpolianskeho vzduchu.  Neobsahujú chemické prídavné látky ani kypriaci prášok. A už vôbec žiaden tuk!
Výrobca venuje veľkú pozornosť tomu, aby splnil zákonné požiadavky na zloženie trvanlivého pečiva pre dojčatá od 6 mesiacov veku. Množstvo pridaného cukru nepresahuje 1,8 g/100 kJ  energie, aby sa nevytváral návyk detí na sladkú chuť.  Nie je to žiadna presladená, premúčená, lacná piškóta. V Slatinských piškótach je podstatne viac vajec, podstatne menej múky a cukru ako v bežných piškótach.  V tom je ich hodnota pre výživu malých detí.

Čerstvé vajcia sa tesne pred výrobou ručne rozbíjajú a ihneď šľahajú. To robí piškótu krehkejšou, ľahšie stráviteľnou a pre organizmus lepšie využiteľnou než piškóty vyrobené zo sušených vajec. 

Veľa sa dnes polemizuje o tom, kedy má dieťa začať konzumovať múku a vajce. Dávno je známe, že vaječný žĺtok obsahuje nenasýtené mastné kyseliny dôležité pre zdravý vývoj mozgu, zraku a nervovej sústavy malých detí. Od nepamäti mamičky dávajú dojčatám vaječný žĺtok ako jednu z prvých potravín pri prechode na bežnú stravu. 
Žĺtok obsahuje aj vitamín D nevyhnutný pre zdravý vývoj kostí. Ďalej vitamíny A, B, E a minerálne látky, z ktorých najvýznamnejšie je železo. Vaječné bielkoviny sú pre výživu ľudí plnohodnotné, takmer 100 %-ne stráviteľné aj po tepelnej úprave.

Konzumáciou piškót bohatých na vajcia dostávajú deti tie výživné látky, ktoré po materskom mlieku pre svoj zdravý vývin najviac potrebujú. Práve vajcia dodávajú Slatinským piškótam charakteristickú farbu, chuť a krehkosť. 

Slatinské detské piškóty sa vyrábajú v modernom závode postavenom na zelenej lúke v Stožku pri Detve.  Už pri koncipovaní technológie sa venovala veľká pozornosť tomu, aby sa splnili náročné požiadavky súčasných hygienických predpisov. Vychádzalo sa z dôkladnej analýzy potenciálnych rizík pre bezpečnosť potravín. Podľa zásad HACCP sa zariadili podmienky výroby tak, aby sa zo surovín ani náhodou nemohla preniesť mikrobiálna kontaminácia na piškóty. Veľká pozornosť sa venuje výberu surovín – múky a vajec. Overuje sa, či pri pečení nevznikajú škodlivé látky.    

Slatinské piškóty detské sú chutné, výživné, bezpečné a majú primeranú cenu.   Vyrábajú sa tradičnou technológiou bez použitia aditív. Svojim spôsobom sú unikátom. Vhodné pre deti od 6 mesiacov veku. Vyskúšajte!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: