Mamy radia mamám: POMÓC, striháme nechtíky!

Andrea Mániková | 25. apríl 2019
Mamy radia mamám: POMÓC, striháme nechtíky!

Pomóc! Striháme vzpierajúcej sa „chobotničke“ nechtíky! Aj vy zažívate takéto situácie so svojim dieťaťom?

Zažívate podobnú situáciu ako Klaudia, mama 23-mesačného Martinka, ktorý všetkými možnými spôsobmi bojuje proti strihaniu nechtíkov? Keď je u nich na programe manikúra, ozýva sa krik a plač. Klaudia synčekovi dokáže nechty ostrihať počas spánku len na ručičkách, keď prídu na rad nechtíky na nôžkach, drobec je okamžite hore a opäť nastáva úporný boj. Nepomáha vyjednávanie, ba ani sladká odmena.

Ako presvedčiť vzpierajúce sa dieťa, že nechty sa MUSIA ostrihať?  

Takto ste Klaudii poradili:

„Zabrala trpezlivosť, dohováranie i vymýšľanie...“

Majka, Natálka (2,5 roka)  

Milá Klaudia, aj my sme mali tento problém, keď bola dcérka menšia. Plač, krik, agresivita. 

S manželom sme si už nevedeli rady. Keď mala približne rok a pol, od tety som počula, ako strihajú jej vnučke nechty. Najskôr „ostrihali“ nechtíky medvedíkovi a potom si aj ona nechala. Pri našej Natálke zabrala však trpezlivosť, dohováranie a vymýšľanie. Otecko odpútaval jej pozornosť a mama strihala nechty.

Kúpili sme jej aj vlastné detské klieštiky a nožničky, ktorými striháme dodnes, a už ani ocko nemusí asistovať. Aj keď je každé dieťatko iné, verím, že aj na vášho Martinka to zaberie. Prajem vám veľa síl a trpezlivosti!

„Našu dcéru upokojuje spev“

Zuzana, Barborka (2 roky)

Moja 2-ročná Barborka mala donedávna rovnaký problém. Keď som sa priblížila s klieštikmi k nôžkam, bol to samý krik, plač, kopance a podobne. S manželom sme rozmýšľali, čo robiť, a práve jemu napadlo, že Bašku upokojuje, keď jej spievam. Takže, dcérku som si posadila na kolená tak, aby videla, čo robím a vedela, že jej nejdem ubližovať.

Vysvetlila som jej, čo budem robiť a začala som spievať jej obľúbenú pesničku „Row your boat“, a bolo po probléme. Moja rada pre pani Klaudiu je, aby použila osvedčený spôsob, akým upokojuje Martinka, napríklad počas cesty autom, keď je nervózny a podobne, a to isté použila pri strihaní nechtíkov na nôžkach. Netreba to robiť počas spánku, je dobré, ak si dieťatko zvykne na takýto úkon, ktorý súvisí s hygienou. Tak to bude preňho v budúcnosti úplne prirodzená vec a verím, že si rýchlo odvykne od kriku a plaču. Držím palce.

„Využili sme plán B...“

Katka a synček Šimonko

So strihaním nechtíkov máme kopec zážitkov, ale nakoniec sa to podarilo. Večne som bojovala so synom, aby som mu ostrihala nechtíky na rúčkach aj nôžkach. Do takmer 11 mesiacov zaspával na rukách, lebo postieľku nemohol ani vidieť. Takže, keď som ho uspala, šup-šup, až počas spánku som mu  pekne ostrihala nechtíky.

Problém nastal, keď začal konečne zaspávať v postieľke. Takmer vždy zaspal na brušku, s rúčkami pod sebou, takže sme museli prejsť na plán B. Manžel sa na mne doteraz smeje, ako som malému vysvetľovala, že mu musím nechtíky ostrihať, lebo mu narastú až po zem. Jeho odpoveď bola jasné „nenenene!“.

Až raz, keď videl tatina, ako si strihá nechty na rukách a nohách, tak natrčil rúčky, že aj on ich chce ostrihať. Využila som jeho náhly záujem, rovnakú situáciu sme ešte 2 – 3-krát zopakovali a odvtedy viac-menej nemáme problém. Ak sú nejaké protesty a sme doma bez tatina, skúšame spolu akože strihať nechty Adamkovi (jediná bábika, ktorú má syn ešte po mne), a vtedy si akosi automaticky začne prezerať tie svoje, či mu ich netreba ostrihať. Dôležité je však vystihnúť správny čas, pretože aj tie naše deťúrence nemusia mať v daný moment náladu práve na strihanie nechtíkov. Držíme palce!

strihanie nechtov bábätkám

„Manikúru robí manžel“

Renáta, Jakubko (2,5 roka), Dorotka (2 mesiace)

Milá Klaudia, veľmi dobre poznám situáciu, keď treba ostrihať synovi nechty na nohách. Musím sa priznať, že ja som to už dávno vzdala a nechtíky našim deťom strihá manžel. Jakubko sa veľmi rád pozerá na svoje fotky a videá.

Pri strihaní mu dáme do ruky mobil alebo tablet, zatiaľ čo on sa pozerá, manžel strihá. Alebo mu zapne skype a malý je na „pokeci“ so starými rodičmi a medzitým mu manžel ostrihá nechtíky. Keďže máme obdobie, že syn chce robiť všetko sám, často ho manžel vyzve, aby mu chytil ruku (za zápästie) a budú strihať spolu, a tak strihajú. Na záver ti chcem povedať, že to nerobíme nasilu.

Ak Jakubko kope, plače, kričí, necháme ho tak a skúsime mu strihať nechty na druhý deň, keď má lepšiu náladu. Niekedy to trvá aj štyri dni, kým mu nechtíky ostriháme. Takže, chce to len trpezlivosť a vymyslieť niečo, čo ho zaujme. Dúfam, že naše skúsenosti ti aspoň trochu pomôžu.

„Vypozoruj čas, keď spí najtuhšie!“

Jana, Marek (22 mesiacov) 

Milá Klaudia, s naším 22-mesačným synčekom máme podobný problém. Nechtíky striháme len v spánku. Zo začiatku sa budil, len čo som sa dotkla nohy. Teraz to robím tak, že nôžku nechytám holou rukou, ale cez látkovú plienku, vďaka nej mu dotyk mojej ruky až tak nevadí. Tiež som odpozorovala, že po cca 15 minútach spánku je natoľko „tvrdý“, že sa môžem smelo pustiť do strihania.

Moja rada preto znie: vypozoruj čas, keď spí tvoj Martinko najtuhšie, a nôžky mu nechytaj priamo rukou. Ak tvrdí, že ho to bolí, skús mu nechtíky strihať po kúpaní, keď ich bude mať trošku zmäknuté. Teraz cez leto by to nemal byť problém ani počas obedňajšieho spánku. Držím palce! 

„Princezné, ani princovia, nesmú mať špinu za nechtami!“

Valika, Hanka (3 roky)

Naša dcéra Hanka nechá robiť so sebou takmer všetko, okrem strihania nechtíkov. Aspoň donedávna to tak bolo. Aj ona sa mykala, kričala, a doslova pred nožničkami utekala. Zlom však nastal približne pred pol rokom. Zapáčili sa jej rozprávky o princeznách, doslova im prepadla. Začala si podrobne všímať všetky „princeznovské“ detaily.

Nahrala mi aj rozprávková knižka, v ktorej mala princezná namaľované nechty. Samozrejme, aj moja Hanka zatúžila po takých, preto som jej vysvetlila, že maľovať sa môžu iba také, ktoré sú čisté a upravené. Odvtedy je akoby začarovaná čarovným prútikom a strihanie nechtíkov je neporovnateľné. Síce ju musím dlhšie presviedčať, aby si ich nechala ostrihať, ale nakoniec sedí a pozorne sleduje, ako to robím. Preto moja rada znie, aby si našla niečo, čo tvojho syna veľmi zaujíma a prispôsobila to danej situácii.

Mojej kamarátke pomohlo, keď synovi vysvetlila, že nechty musia preč, lebo dlhými nechtami by poškriabal svoje obľúbené autíčko, dcére inej kamarátky zase prekážala špina pod nechtíkmi, takže si nechala (na počudovanie, lebo je dosť tvrdohlavá) vysvetliť, že špina sa drží pod dlhými nechtami, a preto ich treba udržiavať krátke. Niekedy zostaneme dosť prekvapené, že zaberie obyčajný argument. Verím, že čoskoro zabudnete na peripetie, ktoré máte so strihaním nechtíkov.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: