Liečivé účinky jarnej zeleniny: mrkva, špargľa, šalát a reďkovka

Liečivé účinky jarnej zeleniny: mrkva, špargľa, šalát a reďkovka
8.2.2016 v kategórii Mama, autor Lenka Debnárová, foto: istockphoto.com

Máme tu jar a s ňou konečne jarnú zeleninku. Má veľmi blahodarné účinky na naše zdravie. Regeneruje a posilňuje organizmus vo všetkých smeroch.

Máme tu jar a s ňou konečne jarnú zeleninku. Má veľmi blahodarné účinky na naše zdravie. Regeneruje a posilňuje organizmus vo všetkých smeroch.

Mrkva:

Je doslovne zásobárňou cenných biolátok. K najcennejším patrí beta – karoten „predstupeň“ vitamínu A. Ďalej obsahuje vitamíny E, D, K, vlákninu, cukor, selén, lecitín, draslík, vápnik, vodík, horčík, železo, meď, fosfor, kobalt a jód. V semienkach sa nachádza predovšetkým silica – éterický olej, ktorý sa používa ako luxusný kozmetický preparát. Všetky tieto látky sú schopné zvyšovať odolnosť nášho organizmu predovšetkým proti infekciám.

Mrkvová šťava posilňuje celý náš organizmus. Je základom liečebných postupov so zeleninovými i ovocnými šťavami. Nemala by chýbať pri liečbe ischemickej choroby srdca, vrátane doliečovania následkov po prekonaní infarktu miokardu. Mrkva pôsobí veľmi močopudne a je tiež výborným prostriedkom pre harmonizáciu črevnej mikroflóry, obzvlášť po liečbe ATB. Šťava tiež obsahuje veľké množstvo vápnika, ktorý je užitočný pre naše kosti a zuby. Vcelku neznámou ostáva skutočnosť, že v mnohých prípadoch napomáha jej dlhodobé pitie úspešne proti neplodnosti. Táto zelenina taktiež zlepšuje zrak, je veľmi účinná pri šeroslepote, ktorá je charakteristická práve pri nedostatku vitamínu A. Mrkva je taktiež vhodnou potravinou pri jarnej diéte.

Špargľa:

Táto zelenina je bohatá na bielkoviny, tuky, polysacharidy, vápnik, železo, horčík, zinok, draslík, síru, fosfor, vitamín A, C, E a vitamíny skupiny B, alkaloid (látka v živých rastlinách, obsahuje aktívnu silu života rastliny, bez ktorej nemôže rásť ani ostať nažive), glykosid coniferin a vanilín.

Vyniká svojimi močopudnými účinkami, pomáha vylučovať vodu a harmonizovať ľadviny. Ďalej detoxikuje organizmus, urýchľuje látkovú výmenu, celkovo posilňuje imunitu, má i protinádorové účinky. Šťavu zo špargle je vhodné kombinovať so šťavou z mrkvy, nakoľko samostatne je pre ľadviny veľmi silná.

Keďže detoxikuje organizmus, veľmi priaznivo pôsobí na kožné problémy. Pri ekzémoch, alergiách, lupienke a či ďalších chronických neduhoch si môžeme pomôcť popíjaním tohto nápoja.

Vedecké výskumy potvrdili, že táto zelenina má široké protirakovinové pôsobenie. S úspechom ju teda môžeme používať ako prevenciu, či doplnkovú liečbu tohto závažného ochorenia.

Taktiež vďaka komplexu cenných látok výrazne spomaľuje starnutie organizmu. Dopriavať by sme si ju mali po celú dobu jej sezóny.

Šalát:

Zelený hlávkový šalát je zásobárňou horčíka, draslíka, fosforu, sodíka, železa, vápnika, zinku, jódu, kobaltu a medi, vitamínu A, C, E a skupiny B.

Hlávkový šalát posilňuje imunitný systém, srdce a svaly a nervový systém. Pre svoju nízku energetickú hodnotu je vhodný do redukčných diét. Poskytuje väčšie množstvo vlákniny, ktorá podporuje pohyb čriev a odvádza z tela toxíny. Hlávkový šalát patrí k veľmi cenným zeleninám. Každý človek by ho mal ročne skonzumovať okolo 2,5 kilogramu.

Reďkovka:

Reďkovky obsahujú horčičné oleje, ktoré veľmi dobre likvidujú baktérie a plesne. Už 6 reďkoviek denne nám pomôže vyčistiť organizmus od choroboplodných zárodkov. Pri chrumkaní reďkoviek sa uvolňujú liečivé oleje, ktoré dezinfikujú sliznice úst, nosa a vedľajších dutín a tiež pomáha rozpúšťať hlieny.

Táto zelenina je bohatá na vlákninu, ktorá podporuje črevnú peristaltiku (sťahovanie), a tým sa organizmus zbavuje toxínov. Alternatívna medicína reďkovky oddávna používala ako prevenciu tvorby ľadvinových, močových a žlčníkových kameňov. Sú nízkokalorickou zeleninou, teda ich môžeme odporučiť pri redukcii váhy.

A ešte pre zaujímavosť:

Špargľový ľadvinový šejk – 2dcl mrkvovej šťavy, 1dcl špargľovej šťavy. Šejk popíjame po dúškoch po dobu 3 týždňov.

Špargľový očistný nápoj – 2dcl mrkvovej šťavy, 1 dcl špargľovej šťavy, 1dcl šťavy z repy, 1PL šťavy z pŕhľavy, 1 PL citrónovej šťavy. Popíjame po dúškoch po dobu 20 dní. A ak po dobu 5 týždňov prejdeme na vegánsku stravu, potom je úspech zaručený.

Špargľový protinádorový nápoj – 1 dcl špargľovej šťavy (tú používame výlučne v sezóne tejto zeleniny, potom ju, bohužiaľ, musíme vynechať), 1 dcl šťavy zo zemiakov, 1 dcl šťavy z repy, 1 dcl šťavy z mrkvy, 1 dcl zelerovej šťavy, 1 PL rakytníkovej šťavy, 1 PL citrónovej šťavy, 1 PL tekvicového oleja. Hotová nápoj popíjame po dúškoch 3x denne po dobu 3 mesiacov., potom si dáme 14 dní prestávku a môžeme popíjať znovu.

Mrkvový nápoj na očistu žlčníka a pečene – 2 dcl mrkvovej šťavy, 2 dcl šťavy z repy, 1 dcl šťavy z rakytníka, 1 dcl šťavy z arónie, 1 dcl citrónovej šťavy. Popíjame denne po dobu 6 týždňov.

Mrkvovo medová šťava na imunitu – 0,15 l mrkvovej šťavy, 1 ČL kvalitného medu. Ako prevencia: 2x denne uvedené množstvo. V rámci liečby chrípky a iných viróz: 3x denne uvedené množstvo.

Mrkvová očistná diéta – Táto kúra by nemala trvať viac ako 1 – 2 dni. Pol kila očistenej mrkvy nakrájame nadrobno a troške vody podusíme domäkka. Podávame v niekoľkých porciách v priebehu dňa. K nej je potrebné vypiť 2,5 litra vody. Táto diéta detoxikuje organizmus. Je výborná aj pri hnačkách, aj u detí.

Sezóna tejto zeleniny nám začala, tak rýchlo do záhradky, či na nákupy!

www.casopisfistyl.sk