Káva s mliekom proti zápalom
Vôňa rannej kávy dokáže mnohých postaviť na nohy ešte skôr, než si z nej odpijú. Pijete ju čiernu alebo s mliekom?
Trocha mlieka obsahujúceho bielkoviny vo vašom obľúbenom nápoji môže mať pre vaše zdravie veľký význam.
Voda spomaľuje starnutie
Káva s mliekom - dobrá kombinácia proti zápalom
Vedci z univerzity v Kodani skúmali, ako antioxidanty nazývané polyfenoly (ext. zdroj polyfenoly) interagujú s aminokyselinami, stavebnými kameňmi bielkovín, laicky povedané, čo sa stane, keď si nalejete mlieko do kávy. Zistili, že kombinácia polyfenolov a aminokyselín je dvojnásobne silnejšia v boji proti bunkovým zápalom ako iba samotné polyfenoly.
Tie nájdete nielen v káve, ale aj čaji, červenom víne či ovocí a zelenine. Rovnako ako iné antioxidanty môžu polyfenoly zabrániť alebo spomaliť oxidáciu zdravých chemikálií a chrániť naše telo pred chorobami. Štúdia úspešne potvrdila, že polyfenoly v káve sa viažu na bielkoviny z mlieka a môžu tak prinášať pre ľudí zdravotné výhody( ext. zdroj štúdia).