Káva s mliekom proti zápalom

Michaela Klamová | 7. marec 2023
Káva s mliekom proti zápalom

Vôňa rannej kávy dokáže mnohých postaviť na nohy ešte skôr, než si z nej odpijú. Pijete ju čiernu, s rastlinným mliekom alebo, naopak, s klasickým?

Trocha mlieka obsahujúceho bielkoviny vo vašom obľúbenom nápoji môže mať pre vaše zdravie veľký význam.

Voda spomaľuje starnutie
Prečítajte si tiež:

Voda spomaľuje starnutie

Káva s mliekom - dobrá kombinácia proti zápalom

Vedci z univerzity v Kodani skúmali, ako antioxidanty nazývané polyfenoly (ext. zdroj polyfenoly) interagujú s aminokyselinami, stavebnými kameňmi bielkovín, laicky povedané, čo sa stane, keď si nalejete mlieko do kávy. Zistili, že kombinácia polyfenolov a aminokyselín je dvojnásobne silnejšia v boji proti bunkovým zápalom ako iba samotné polyfenoly.

Tie nájdete nielen v káve, ale aj čaji, červenom víne či ovocí a zelenine. Rovnako ako iné antioxidanty môžu polyfenoly zabrániť alebo spomaliť oxidáciu zdravých chemikálií a chrániť naše telo pred chorobami. Štúdia úspešne potvrdila, že polyfenoly v káve sa viažu na bielkoviny z mlieka a môžu tak prinášať pre ľudí zdravotné výhody( ext. zdroj štúdia). 

Zdroj: www.sciencealert.com

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: