Je pečenie na olivovom oleji škodlivé?

Redakcia | 12. december 2022
Olivový olej

Je olivový olej vhodný na tepelné spracovanie?

Olivový olej sa teší veľkej popularite a je často prezentovaný ako súčasť zdravej stravy. Určite sa nachádza aj vo vašej kuchyni a dopĺňa šaláty či dresingy.

Je olivový olej vhodný na tepelné spracovanie?

Rastlinné oleje sú počas zohrievania náchylnejšie k produkcii toxických chemikálií – aldehydov. Ich konzumácia sa spája so vznikom cukrovky a srdcových ochorení.

Pri porovnávaní slnečnicového, sezamového a olivového oleja, ktoré boli ohrievané na 190 °C, mal olivový olej nižší obsah škodlivých aldehydov ako zvyšné dva. Aj keď smaženie nie je najvhodnejší spôsob prípravy jedla, olivový olej v tomto prípade nie je zlou voľbou. Nezabúdajte však, že akýkoľvek olej, ktorý sa prepáli, je zdraviu škodlivý.

Siahnite po extra virgin kvalite, takýto olivový olej môžeme používať na dennej báze a aj pri varení a pri telených úpravách do 180 ºC. Je vhodný aj pre najmenšie deti. 

Pozor na skladovanie olivového oleja

Aj v prípade panenských olejov v sklenených fľašiach, dochádza k ich znehodnoteniu do týždňa či dvoch, pri bežnom užívaní. Aj preto uprednostňujeme kúpu oleja v menších fľašiach, skladujeme ich v tme a dbáme na riadne uzavretie vrchnáka. Radšej kúpme jeden olej, ktorý môžeme do dvoch týždňov minúť, ako mať doma otvorených niekoľko druhov počas dlhšieho obdobia – ich účinok a kvalita sa časom stráca.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: