Jarný detox? Nepotrebujete špeciálne prípravky

Michaela Klamová | 14. apríl 2022
Jarný detox

Žiadna bylinka z hĺbky dažďového pralesa či séria klystírov z vás čistú a detoxikovanú osobu nespravia. Jediné, čo sa vyčistí, je vaša peňaženka.

Ľudstvo sa pokúša očisťovať už od nepamäti. Rituálne sauny, púšťanie krvi, zakopávanie sa po krk do zeme vystriedali modernejšie tabletky, diéty, nápoje či náplasti. Kde ale končí marketing a začína skutočné očistenie organizmu?

Domáci detox

Detoxikácia organizmu je z medicínskeho hľadiska očistenie tela od toxínov, ako sú alkohol či návykové látky, a prebieha výhradne pod lekárskym dozorom. Domáci detox si ľudia predstavujú ako očistenie od toxínov,  ktoré dýchame v znečistenom vzduchu či prijímame v strave. Realita je však iná.

Žiadna bylinka z hĺbky dažďového pralesa či séria klystírov z vás čistú a detoxikovanú osobu nespravia. Jediné, čo sa vyčistí, je vaša peňaženka. 

Opäť raz si pripomeňte, že výživové doplnky musia klinicky preukázať iba svoju neškodnosť pre ľudský organizmus. Na rozdiel od liekov nepotrebujú dokázať, že skutočne fungujú. Nenechajte sa oklamať peknými reklamami a sľubmi výrobcov.

Ak chcete naozaj svoje telo ozdraviť, poraďte sa s odborníkom, ktorý bude vedieť individuálne posúdiť váš zdravotný stav a pomôcť vám nájsť tú správnu metódu a cestu. Náhle zaradenie extrémnej diéty či hladovky môže mať pre nepripravený organizmus veľmi nepriaznivé následky a výsledný efekt je tak úplne opačný. Neexistuje žiadny zázračný preparát či diéta, ktorá by vám bez námahy a v krátkom čase priniesla pevné zdravie a trvalo štíhlu postavu. Cesta za zdravím je predsa len trochu náročnejšia.

Začať s očistou tela však môžete hneď teraz aj doma:

  • vyraďte veci, ktoré sú pre vaše telo jasné zlo ako alkohol, cigarety, procesované potraviny či nadmerné množstvá kávy;
  • obmedzte príjem cukru, pochutín a zaraďte do jedálnička čo najviac čerstvej zeleniny, ovocia a čistej vody;
  • ak ste sa doteraz nevenovali žiadnemu športu, začnite každodennými dlhšími prechádzkami, ľahkými rozcvičkami a strečingom. 

Stačí zdravý rozum a trocha pevnej vôle a môžete si byť istí, že vytúžené výsledky sa postupne dostavia. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: