Cvičenie podľa menštruačného cyklu

Michaela Klamová | 10. február 2023
Cvičenie podľa cyklu

Pravidelné aktivity počas celého mesiaca môžu byť pre mnohé ženy problematické. Na rozdiel od mužov, ženské telá, ich výkonnosť či schopnosť regenerácie do veľkej miery ovplyvňuje menštruačný cyklus.

Nový trend - cvičenie podľa menštruačného cyklu

Na sociálnych sieťach sa objavil nový trend cvičenia pre ženy, ktoré sa prispôsobuje ženskému cyklu (ext. zdroj ženský cyklus). I keď to znie na prvý pohľad logicky, veda v tejto oblasti zatiaľ nepriniesla presvedčivé výsledky. Mnoho žien si však tento systém veľmi pochvaľuje. 

Menštruačný cyklus sa dá rozdeliť do štyroch fáz: menštruačná, folikulárna, luteálna a predmenštruačná. Počas folikulárnej stúpa hladina estrogénu a v luteálnej zasa progesterón. Oba hormóny dosahujú vrcholné hladiny ku koncu luteálnej fázy a prechodom do predmenštruačnej prudko klesnú.

Namiesto toho, aby ste cvičili rovnaký typ cvičenia počas celého mesiaca, prispôsobte svoju aktivitu aktuálnej fáze vášho menštruačného cyklu.

  • Luteálna fáza: Začína sa hneď po ovulácii, teda po uvoľnení vajíčka z vaječníka, a trvá až do konca cyklu (teda do prvého dňa začiatku novej menštruačnej fázy).
  • Folikulárna fáza: Jej súčasťou je aj menštruačná fáza, začína prvým dňom menštruácie a končí tesne pred ovuláciou (zväčšia teda trvá od 1. do 13. dňa cyklu).
Ako sa meníme: 4 ženy v nás
Prečítajte si tiež:

Ako sa meníme: 4 ženy v nás

Cvičenie podľa menštruačného cyklu - ako funguje?

Vďaka vysokým hladinám hormónov je luteálna fáza podľa výskumov najvhodnejšia na silový tréning a budovanie svalovej hmoty, keďže v tomto období máme najviac sily a vytrvalosti. Počas tejto fázy cyklu cítime viac energie a motivácie k cvičeniu.
Podobne je na tom folikulárna fáza, no v menšej miere. Keď hormóny poklesnú, je vhodnejšie venovať sa ľahšiemu cvičeniu, ako napríklad joge. V tejto fáze sa cítime viac unavené v dôsledku menštruácie. 

Problémom ale je, že nie každá žena má pravidelný 28-dňový cyklus, a aj hladiny hormónov sa u jednotlivých žien rôznia. Vedenie si menštruačného kalendára a pozorovanie svojho tela vám ale dokáže dobre napovedať, ktorý typ cvičenia je pre vás aktuálne vhodný.

Zdroj: www.sciencealert.com

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: