Ako nájsť dobré zamestnanie po materskej

Mgr. Oľga Stašová, PhD. | 9. júl 2017
Ako nájsť dobré zamestnanie po materskej

Ako presvedčiť zamestnávateľa, aby si vybral práve vás, a že vaše ratolesti nie sú nijakou obmedzujúcou prekážkou?

O ženskom vnímaní, keď pracuje a hovorí muž

Pred koncom rodičovskej dovolenky rieši nejedna mamička ťaživú otázku. Čo ďalej? Viaceré matky pracovali len brigádnicky alebo na dobu určitú, niektoré prešli plynulo zo štúdia na materskú, ďalšie dostali od kolegýň avízo, že sa ich miesto bude z organizačných dôvodov rušiť.

Iné mamičky sa nemôžu alebo nechcú  vrátiť na pôvodné miesto, hoci ich pracovný vzťah stále trvá. Príčiny sú rôzne. Niektoré pracovali na smeny a nemajú nikoho na dozor k deťom.

Iné mali diár zaprataný služobnými cestami a aj keď boli v domácej firme, len výnimočne opúšťali pracovisko pred večerom.

Prečítajte si: Ako sa pripraviť na pracovný pohovor?...alebo Návrat do práce do materskej

Prečo mama malých detí nie je atraktívna pre zamestnávateľa?

Mamičky malých detí patria do kategórie neobľúbených uchádzačov o prácu. Chorobnosť niektorých detí je veľmi vysoká a ich mamy trávia s nimi množstvo času na OČR.

Matky v porovnaní s bezdetnými kolegyňami majú podstatne menej času na relax a sú aj menej flexibilné. V určitých povolaniach sa uprednostňujú atraktívni zamestnanci. Tu opäť viac víťazia tie bez záväzkov. Môžu svojmu zovňajšku venovať viac času aj financií.

Prvé zdanie často klame a aj keď to tak nevyzerá, matka môže byť lepším pracovníkom ako slobodná. Nižšia flexibilita znamená aj to, že sa viac obáva straty zamestnania.

To sa zvykne spájať s vlastnosťami ako usilovnosť, spoľahlivosť, zodpovednosť a dobre odvedená práca. Stabilné miesto opúšťa len zriedkavo a má aj nižšie finančné nároky.

Naviac pravdepodobnosť, že bezdetná zamestnankyňa za rok, dva odíde na materskú je nepomerne vyššia ako u maminy malých detí, Ako však presvedčiť zamestnávateľa, aby si vybral práve vás a že vaše ratolesti nie sú nijakou obmedzujúcou prekážkou?

Pri hľadaní zamestnania si stanovte priority

Pod dobrým zamestnaním si každý predstavuje niečo iné. Pre niekoho sa tento pojem spája s nadštandardným príjmom, pre iného je to nenáročná práca v dobrom kolektíve, pre ďalšieho kreativita v súťaživom tíme.

Niekomu vyhovuje presne vymedzená pracovná doba bez nadčasov, iný uprednostňuje voľný pracovný čas. Ujasnite si, čo je pre vás dôležité a začnite hľadať.

Kde si hľadať po materskej zamestnanie?

Možností je veľa: pracovné portály, sprostredkovateľské agentúry, pracovná inzercia v médiách,... Využite aj informatívne žiadosti.

Pošlite ich do firiem, v ktorých by ste radi pracovali. Budú vás evidovať vo svojich databázach. Nezabudnite ani na svojich príbuzných a známych. Povedzte im, že hľadáte prácu a v akej oblasti. Poproste ich o pomoc.

Na aké pracovné ponuky reagovať?

Na perspektívne ponuky odpovedá množstvo záujemcov. Keď budete spĺňať menej než 80 %  požiadaviek, nemáte takmer žiadnu šancu uspieť. Uprednostňujte dobrých zamestnávateľov (ústretovosť, rôzne benefity,..) a vyhnite sa tým zlým (problematické vyplácanie mzdy,...).

Ako napísať životopis a sprievodný list?

Veľa uchádzačov si pripraví životopis, v ktorom uvedú svoje vzdelanie, zručnosti a prax. Ten potom rozposielajú s odpoveďou na všetky vybrané pracovné inzeráty.

Pravdepodobnosť, že budete vybraná na pohovor sa dá výrazne zvýšiť. Životopis si vždy prispôsobte podľa požiadaviek konkrétnej pracovnej ponuky.

Konkurencia o elitné miesta je značná. Často prichádzajú až stovky odpovedí. V takýchto prípadoch je vyradenie ponuky nezriedka zapríčinené nejakou malichernosťou.

Trochu pokrčený papier či zopár preklepov a ste zamietnutá kvôli neporiadnosti. Buďte teda veľmi dôsledná. Pri odpovedi postupujte presne podľa inštrukcii.

Životopis by mal byť stručný a najmä prehľadný. Vynechajte nepodstatné fakty. Zdôraznite svoj prínos pre budúceho zamestnávateľa a uveďte dôvody, prečo sa na tú pozíciu veľmi hodíte.

Využite pritom popis náplne práce. Demonštrujte svoje zručnosti na základe výsledkov z minulosti, budú tak vierohodnejšie.

Hierarchizujte životopis od kľúčových informácii po tie menej významné. Ak ste absolvovali nejaké kurzy z vlastnej iniciatívy, zdôraznite to. Samostatnosť a vnútorná motivácia sa vysoko cení.

Dajte si pozor aj na záľuby, ktoré uvediete. Prezrádzajú o vás viac, než si myslíte, napr. šport (aktivita, tímová spolupráca), umenie (kreativita), archeológia a čítanie (zvedavosť), ručné práce (praktickosť), angažovanie v charitatívnych organizáciách (sociálne cítenie), práca s mládežou a vedenie dobrovoľníckych skupín (riadiace a organizačné schopnosti).

Ak ide o vaše prvé zamestnanie, zamerajte sa na svoje vzdelanie a študijné úspechy. Uveďte aj mimoškolské aktivity a zručnosti.

Dojčenie a zamestnanie – ako ich zosúladiť?

Ako sa pripraviť na pracovný pohovor?

Prvý dojem je rozhodujúci. Tak ho nepokazte! Na pohovor príďte v dostatočnom časovom predstihu a vhodne oblečená a upravená.

Vystupujte sebavedome, no v žiadnom prípade nie arogantne. Deň pred pohovorom si podrobne preštudujte životopis, ktorý ste im poslali.

Mali by ste bez zaváhania reagovať na všetky otázky týkajúce sa faktov uvedených v ňom. Ak máte počas detských chorôb zabezpečenú opateru (ochotná babička, platená opatrovateľka,..), nezabudnite sa o tom zmieniť.

Supermanažérka po materskej


Zdroj. Simon Howard: Profesionálny životopis, Slovart, 2001.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: