6 krokov, ako sa vyhnúť jarnej únave

Redakcia | 12. marec 2017
6 krokov, ako sa vyhnúť jarnej únave

S odchádzajúcou zimou a prichádzajúcou jarou sa mnohí z nás snažia bojovať s jarnou únavou. Ako na ňu?

Vyhnite sa jarnej únave

Jedzte zdravo

Imunita alebo schopnosť organizmu sa chrániť je na jednej strane dedičnou záležitosťou, no na druhej je v našich silách napomáhať jej správnemu fungovaniu. Naše návyky pri stravovaní určujú, či ju podporujeme, alebo naopak, staviame jej prekážky.

V jarnom období preto dbajte na dostatočný prísun ovocia a zeleniny, najmä takej, ktorá obsahuje selén, zinok, vitamín C, či magnézium. Ak pociťujete viac ako inokedy väčšiu záťaž, siahnite po vhodných výživových doplnkoch.

Pohyb a relax udržujte v zdravej harmónii

Pohyb – aktivita, ktorá je pre človeka úplne prirodzená. Ale nestačí len vyšťaviť telo športom. Hoci šport pomáha odbúrať vplyv stresových faktorov a vytvára tzv. hormóny šťastia, po cvičení telo vnímame ľahšie, slobodnejšie, jednoducho šťastnejšie, dôležitým prvkom je „naordinovať“ si športové aktivity v kombinácii s relaxom.
Prečítajte si: Nezabúdajme na relaxáciu

V jarnom období skúste vychádzky do prírody, plávanie či návštevu posilňovne. Zdravý pohyb i relax vyžadujú pravidelnosť, naplánujte si športové aktivity aspoň 2-3x do týždňa a nezabudnite to prepojiť s príjemným relaxom – napríklad si doprajte masáž, ktorá celé telo uvoľní.

Nezabúdajte ani na fakt, že organizmus v tomto období potrebuje oddychovať – vyhraďte si kvalitný a primerane dlhý čas na spánok. Neskutočne regeneruje. 

Otužujte sa

Odolnosť organizmu možno zvýšiť otužovaním. Vaše telo tak hravejšie zvládne prechody z vykúrených miestností do chladného počasia a naopak. Ideálne je raz do týždňa absolvovať návštevu sauny. Ak vám sauna nevyhovuje, alebo nevychádza čas, skúste sa pri každom sprchovaní striedavo opláchnuť horúcou a studenou sprchou.
Prečítajte si: Saunovanie s deťmi: Ako na to?

Nastavte tvár slnku

Dopad slnečných lúčov má neuveriteľný vplyv na psychiku človeka. Nastavte tvár jarnému slnku a precíťte prílev energie. So životodarnou slnečnou energiou vyprovokujete tvorbu vitamínu D, ktorý sa rovnako podieľa na imunitných procesoch organizmu. Pre nízku slnečnú aktivitu počas zimy bol prijímaný takmer výlučne z potravy.
Prečítajte si: Vitamín D alebo slnečný vitamín: prečo je dôležitý?

Nezabudnite na jarnú očistnú kúru

V súlade s prírodou je jar vhodným obdobím na absolvovanie jarnej očistnej kúry. Pre zdravie urobíte veľa, ak pomôžete telu zbaviť sa po zime toxínov. Vôbec nie je potrebné začínať drastické hladovky, zaraďte do jedálnička žihľavu, ktorá má vynikajúce očistné účinky.

Drvená alebo naporciovaná v čajových vrecúškach pomôže telo zbaviť toxínov rovnako. Ak chcete organizmu pomôcť, stravu obohaťte o céčko, zinok, selén, echinaceu, beta glukán, či hlivu ustricovú.     

Čo pomáha pri jarnej únave?

C vitamín – zlepšuje obranyschopnosť i celkovú kondíciu organizmu, chráni pred účinkami voľných radikálov, pomáha pri nádche a prechladnutí.
Beta glukán – prírodný prípravok, nielenže posilňuje celkovú obranyschopnosť organizmu, ale pomáha zachovať aj optimálnu hladinu krvných tukov a cholesterolu.
Hliva ustricová – výťažky z nej pomáhajú posilňovať organizmus, navyše majú silné antioxidačné pôsobenie a udržujú správnu hladinu cholesterolu v krvi.
Selén, zinok a vitamíny A, E – okrem podpory imunitného systému chránia bunky proti voľným radikálom, spomaľujú proces starnutia buniek, pomáhajú predchádzať civilizačným ochoreniam a u mužov priaznivo ovplyvňujú plodnosť.  
Vitamín B12 – pomáha zabezpečovať pravidelnú tvorbu červených krviniek v kostnej dreni, je nevyhnutný pri obnove buniek sliznice tráviaceho traktu, pozitívne ovplyvňuje koncentráciu a pamäť.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: