Vitamín D alebo slnečný vitamín: prečo je dôležitý?
Za normálnych okolností sa vitamín D vytvorí v koži pôsobením slnečného žiarenia z provitamínu D.
Prirodzené zdroje vitamínu D
Najväčším prirodzeným zdrojom je rybacia pečeň a ryby, sleď, losos i sardinky. O niečo menej sa nachádza v mäse, vaječnom žĺtku i mliečnych výrobkoch. V rastlinnej potrave je najviac zastúpený v kvasniciach, kakau, kokose či datliach, prípadne v potravinách fortifikovaných D-vitamínom, napr. niektorých cereáliách.
Prečítajte si: Jedlo a vitamíny na ceste k dieťaťu: 10 pravidiel, ako schudnúť
Klasické účinky vitamínu D
- Udržuje normálnu koncentráciu minerálov – vápnika a fosforu v krvi;
- zvyšuje vstrebávanie vápnika v čreve;
- znižuje syntézu parathormónu v prištítnych telieskach;
- podieľa sa na regulácii kostného systému;
- zvyšuje syntézu bielkovín kostnej hmoty;
- zabezpečuje dostatok vápnika pre kosti.
Prečítajte si aj: Má moje bábätko dostatok D-vitamínu?
Účinky vitamínu D
Už menej sa o ňom vie, že tento vitamín, rozpustný v tuku, má aj tzv. neklasické účinky na: hematopoetické tkanivo – zlepšuje anémiu; srdcový sval – zlepšuje jeho funkciu; imunitný systém – zlepšuje funkciu bielych krviniek; reprodukčný systém – zlepšuje fertilitu i spermatogenézu; mozog a CNS – zlepšuje regeneráciu neuronálneho tkaniva, pečeň – urýchľuje jej regeneráciu; pankreas – zvyšuje syntézu a uvoľňuje inzulín; kostrový sval – upravuje svalovú slabosť a atrofiu svalu.
Prečítajte si: Vitamíny – áno i nie