Jedlo a vitamíny na ceste k dieťaťu: 10 pravidiel, ako schudnúť

Redakcia | 24. október 2016
Jedlo a vitamíny na ceste k dieťaťu: 10 pravidiel, ako schudnúť

Nejedna žena túžiaca po dieťati s tým má problém. Vyššia hmotnosť môže (i keď nemusí) brániť tomu, aby sa stala matkou. Fakty sú však neúprosné.

Ak máte nadváhu, vaša šanca otehotnieť je iba 60 %, ak ste obézna, nádej sa zmenší ešte o polovicu.

Dnes zistíme, aká hmotnosť je „ideálna“ na počatie a ako by mal vyzerať vzorový stravovací režim párov, ktoré chcú otehotnieť.

Náš druhý pohľad zameriame na to, ktoré vitamíny a minerály sú vhodné pre zdravý životný štýl, obzvlášť pre nastávajúce tehuľky.

Nadváha či obezita?  

Verejnosť je problematikou chudnutia zahlcovaná z rôznych strán. Napriek tomu si mnohí ešte stále pletú pojmy, často sa sami upokojujúc, že ich sa to netýka. Opak však zväčša býva pravdou. Ako sa dá efektívne, no pritom zdravo schudnúť?

Kde je hranica medzi nadváhou a obezitou? 

Nadváha sa v súčasnej dobe stáva celosvetovým problémom. Stále viac ľudí, ako aj malých detí a adolescentov, váži viac, ako je na ich vek vhodné.

Pre určenie stupňa nadváhy a obezity sa používajú rôzne hľadiská. Veľmi rozšírený je index telesnej hmotnosti (BMI), ktorý sa vypočítava podľa vzorca BMI = hmotnosť v kg/výškou v m2. 

Určujúce hodnoty, platné pre mužov i ženy, sú:
  • normálna hmotnosť: BMI od 18,5 – 24,9
  • nadváha: BMI v rozmedzí 25 – 29,9
  • obezita: BMI je 30 a viac
  • extrémna  obezita: BMI nad 40 
Nadváha je definovaná ako nadmerné namnoženie tukového tkaniva. O vysokom zdravotnom riziku sa hovorí najmä v súvislosti s obezitou a extrémnou obezitou. 

 

Ďalším kritériom pre zistenie stupňa nadváhy je zmeranie obvodu pásu. Na to postačí bežný krajčírsky meter. Pretože práve tuk uložený v oblasti brucha je zo zdravotného hľadiska najviac škodlivý. U žien hovoríme o nadváhe pri obvode pásu nad 80 cm a o obezite nad 88 cm. U mužov o nadváhe pri obvode pásu nad 94 a o obezite nad 102 cm

Môže nadváha, resp. obezita ovplyvniť reprodukčné zdravie mužov a žien?

S nadváhou či obezitou sa spája množstvo zdravotných ťažkostí. Medzi najčastejšie patria ochorenia srdca a ciev, vysoký krvný tlak, cievne mozgové príhody, zvýšené riziko vzniku cukrovky, problémy s kĺbmi, chrbticou.

Ženy okrem toho trpia aj gynekologickými problémami, ako je napr. inkontinencia (zvýšením BMI o 5 jednotiek sa zvyšuje riziko inkontinencie o 60 až 100 %), častými poruchami menštruačného cyklu a s tým spojené problémy s otehotnením.

Prečítajte si: Vplyv životosprávy na plodnosť

Podľa štúdií majú ženy s nadváhou iba 60-percentnú šancu na prirodzené otehotnenie a ženy s obezitou (BMI nad 35) iba 30-percentnú šancu v porovnaní so ženami s normálnou hmotnosťou. 

Nadváha a tehotenstvo

Ďalšie komplikácie môžu nasledovať i v priebehu tehotenstva a pri pôrode, kedy ženy s nadváhou trpia dvakrát častejšie:

Majú 2 až 3-krát vyššie riziko pôrodu cisárskym rezom, 2 až 4-krát vyššie riziko perinatálneho úmrtia plodu, horšie hojenie rany atď. Z predchádzajúcich faktorov jednoznačne vyplýva, že obezita významne ovplyvňuje schopnosť ženy otehotnieť a následne aj donosiť plod. Avšak redukcia hmotnosti o 5 až 10 percent so sebou prináša výrazné zníženie týchto rizík.

Aké zásady v stravovaní sa odporúčajú párom, ktoré sa snažia otehotnieť?

Základom zdravého stravovania je pestré a chutné stravovanie, ktoré zahŕňa všetky základné živiny: bielkoviny, sacharidy a tuky, dostatok vitamínov, minerálov, vlákniny a zodpovedá zásadám zdravej výživy.

Rozhodne neodporúčame žiadne hladovky a drastické diéty. Je však nutné strážiť si celkový denný energetický príjem, ktorý by mal byť cca 5 000 – 7 000 kJ. Bez lekárskeho dohľadu by nemal klesnúť pod 5 000 kJ! 

Je dôležité chudnúť krok za krokom. Aké pravidlá platia?

Ak chcete naozaj schudnúť, je dobré sa riadiť niekoľkými všeobecnými zásadami. Môžeme hovoriť o akomsi „desatore“:
  • Jedzte pravidelne a jedlo si rozložte do 5 malých porcií počas dňa.
  • Nevynechávajte raňajky.
  • Strážte si denný príjem okolo 5 000 kJ.
  • Jedálny lístok by mal byť pestrý.
  • Obmedzte cukry a tuky.
  • Jedzte veľa nízkotučných mliečnych výrobkov, zeleniny a ovocia.
  • Úplne vylúčte údeniny a tučné mäso.
  • Dodržujte pitný režim.
  • Pozor na potraviny, ktoré obsahujú tzv. prázdne jouly (údeniny, tučné mäso, sladkosti, krémové a šľahačkové torty, tučné syry, fast foody, čipsy, ale i biele pečivo).
  • Začnite sa viac hýbať.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: