5 tipov ako zvládnuť odchod do školy v pohode

Martina Pašková | 11. september 2017
5 tipov ako zvládnuť odchod do školy v pohode

Prvý týždeň školskej dochádzky je za nami. Režim sa oproti prázdninovému „lážo-plážo“ výrazne zmenil. Ak vám stále robí problém zosúladiť ráno všetky deti a všetky povinnosti, máme pre vás niekoľko tipov, vďaka ktorým prežijete odchod do škôlky, školy a práce s úsmevom na tvári.

Ako zvládnuť ráno v pohode?

Raňajší odchod z domu bude jednoduchší, ak sa budete pridržiavať nasledujúcich rád a odporúčaní.

Pripravte si oblečenie na ráno už v predvečer

Pozrite si večer predpoveď počasia a každému dieťaťu nachystajte na kôpku oblečenie na ráno. Pri tých väčší odporúčame vzájomnú konzultáciu. Oblečenie si môžete pripraviť vopred aj vy. Ušetríte určite niekoľko ranných minút strávených pred otvorenou skriňou.

Prečítajte si: 7 tipov pre dobré ráno

Vstaňte ráno o niečo skôr

Zvyčajne mama je ten človek, ktorý ráno chystá raňajky, desiate a všetkých zobúdza. Tiež trávi najdlhší čas v kúpeľni. Vstaňte preto o niečo skôr. Budete mať kúpeľňu iba pre seba, pokojne sa môžete namaľovať, upraviť, nikto vás nebude pri tom rušiť.

Počas rannej hygieny sa môže variť voda na čaj i prekvapkávať káva. Keď bude desiata zabalená a raňajky na stole, môžete začať prebúdzať deti.

Rozdeľte si raňajšie povinnosti s partnerom

Toto je ideálny model. Ak je aj partner doma, máte si s kým povinnosti rozdeliť. Veľmi to šetrí čas. Manžel môže chystať občerstvenie, vy zatiaľ pomáhate menším deťom s obliekaním, dočisťujete zúbky a zapletáte vrkoče.

Ak vám o čas dovolí, zasadnite spoločne k raňajkám.  Potom už len každému strčíte desiatu do tašky a hor sa v ústrety novým povinnostiam.

Zdravá desiata: RECEPTY

Robte veci spoločne s deťmi

Nie všetky deti idú z postele rovno do kúpeľne. Naozaj kopec času stratíte tým, že budete zadávať iba príkazy, ktoré sa aj tak strácajú niekde v priestore.

Oveľa lepšie urobíte, ak budete jednotlivé činnosti vykonávať spolu s deťmi. Spoločné obliekanie, umývanie zubov aj raňajky.

Čistenie zubov môže byť zábava

Tip MAMA a ja

Súťaž v obliekaní je na ráno ako stvorená. Kto bude najrýchlejší, dostane malú sladkosť pribalenú k desiatej.

Nechajte si časovú rezervu

Skomplikovať raňajší odchod z domu vedia neočakávané udalosti. Napríklad návšteva toalety, keď už sú všetci v chodbičke pripravení na odchod.

Alebo neočakávaný telefonát. Počítajte s takýmito „akciami“ a nechajte si každé ráno pár minút rezervu. Budete všetci oveľa pokojnejší.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: