5 MÝTOV O OTCOVSTVE: Každý muž má vlastnú cestu, ako byť dobrým otcom

Redakcia | 17. január 2024
5 MÝTOV O OTCOVSTVE: Každý muž má vlastnú cestu, ako byť dobrým otcom

Snáď najväčší mýtus zo všetkých hovorí o tom, že existuje len jedna definícia „dobrého otca“. Ale otcovstvo nie je nikde stanovené a presne definované. Záleží na otcoch, aby si vytvorili vlastnú verziu, ktorá splní ich požiadavky a požiadavky ich rodiny, a môžu si ísť svojou vlastnou cestou.

Od tehotenstva až po prvý rok po narodení dieťaťa menia a rozvíjajú muži svoju jedinečnú identitu otca.

MÝTUS 1:  Iba pocity nastávajúcej matky sú dôležité

Pozoruhodné zmeny na tele vašej partnerky a príprava na pôrod by mohli človeka nechať na pochybách, že pocity ženy sú tým jediným, čo zasahuje celú rodinu. Starostlivosť o telesné a duševné zdravie vašej priateľky alebo manželky je, samozrejme, pred i po pôrode veľmi dôležitá – ale rovnako tak je to i s vašimi vlastnými pocitmi.

Pre nastávajúceho otca je jednoduché rozprávať vzrušujúco o pozitívnych stránkach otcovstva. Oveľa ťažšie – ale rovnako tak dôležité – je vyjadriť sa i o svojom strachu a obavách: Neomdliem pri pôrode? Môžu nastať zdravotné komplikácie? Ako sa zmení po pôrode náš vzťah (s manželkou)? Ako zosúladím otcovstvo a kariéru? Vaša partnerka by mala vedieť o vašich pocitoch. Mnohí muži taja svoje obavy týkajúce sa tehotenstva a otcovstva, lebo tým nechcú zaťažovať partnerku. Nelámte si však nad tým hlavu. Väčšina žien túži po takých rozhovoroch a vie, že aj vás ako otcov sa dotýkajú mnohé zmeny, ktoré tehotenstvo so sebou prináša.

Ak sa muži podelia o svoj strach s partnerkou, môže ich to navzájom ešte viac zblížiť. Môžete si vymieňať skúsenosti s inými nastávajúcimi otcami alebo si prečítať dobrú knihu o otcovstve. Umožnite sami sebe pripustiť si pocity zraniteľnosti alebo obáv. Ak sa označujete vždy len za silného muža, stratíte kontakt k sebe samému. Ak sa o svojich starostiach týkajúcich sa tehotenstva i prvých mesiacov po ňom porozprávate, vyvrátite mýtus, že muži ženu týmto procesom iba sprevádzajú.

MÝTUS 2: Novorodenci nepotrebujú otcov

Silné puto medzi vašou partnerkou a novorodencom – vytvorené najmä pri dojčení – vás môže zviesť k otázke, či vás vaše bábätko vôbec potrebuje. Buďte si istí, že potrebuje. Ste dôležitou osobou v jeho živote a vo vašej blízkosti sa cíti dobre a spokojne.

Aby ste si aj vy vytvorili takéto puto k svojmu bábätku, noste, kolíšte ho a hovorte naň. Ale počkajte s tým až po skončení jedenia, až potom môžete získať jeho úplnú pozornosť. Ak vezmete dieťa po nakŕmení, doprajete zároveň vašej partnerke čas na oddych. Mamičke môžete pomôcť aj s kŕmením, ak si odstriekava mlieko alebo bábätko pije mlieko umelé. O svoje dieťa sa môžete postarať aj nepriamo, tým, že sa chopíte domácich prác. Ak nemusí žena toľko variť, prať a upratovať, môže stráviť viac času so svojím bábätkom. Myslite na to, že to všetkým v rodine niečo prinesie.

5 MÝTOV O OTCOVSTVE: Každý muž má vlastnú cestu, ako byť dobrým otcom

MÝTUS 3: Otcovia nevedia zaobchádzať s malými deťmi

Toto je veľké klamstvo, ktoré mužov odrádza od toho, aby si vytvorili krásny vzťah k svojmu bábätku. Okrem toho vzbudzuje neoprávnený strach u matiek, že muži nie sú schopní postarať sa a ochraňovať svoje malé dieťa.

V súčasnosti už vieme, že otcovia sa môžu stať dôležitou osobou pre svoje dieťa. Rodičovstvo je práca, ktorú sa môže naučiť každý, rovnako otcovia ako matky. Ak trávia otcovia čas so svojím bábätkom, rýchlo vycítia jeho potreby.

MÝTUS 4: Muži, ktorí sa koncentrujú na svoje deti, zlyhávajú v práci

Mužom sa v minulosti často vštepovalo, že ich hodnota a sebaúcta vyplývajú z ich práce. Toto posolstvo spoločnosti znie, že muži, ktorí svoju rodinu kladú nad svoju kariéru, sú v práci neúspešní. Ale v súčasnosti zažívame prevratné zmeny v kultúrnej norme. Väčšina mužov pokladá za dôležité mať deti a to vyzdvihuje status otcov.

Niektorí muži obetujú postupy v kariére času strávenému s rodinou, lebo tu vidia svoje naplnenie – a nie preto, lebo sa nevedia presadiť na pracovnom trhu. Stále viac mužov si myslí, že byť dobrým otcom významne obohacuje ich vlastný život.

MÝTUS 5: Muži chcú byť automaticky takými ako ich vlastný otec

Váš otec nadobudne nový význam, keď sa vy sám stanete otcom. Je celkom prirodzené premýšľať v tejto fáze o vlastnej minulosti a o tom, či chcete kráčať v stopách svojho otca. Ale váš otec nemusí byť jediným vzorom. Myslite na všetkých, ktorí sa počas života o vás starali, vrátane učiteľov, kolegov, priateľov, strýkov, brata a pod. Vytvorte si zo všetkých týchto svoju vlastnú identitu otca.

Americký autor Dr. Bruce Linton nenašiel počas svojho bádania po svete žiaden dôkaz o zhodujúcom sa modeli roly otca. V rôznych kultúrach s nimi zaobchádzajú rôzne. 

V niektorých afrických kultúrach znamená „otec“ napríklad celú skupinu mužov, žiadneho konkrétneho. Otcovstvo je spoločenský produkt, ktorý sa prispôsobuje potrebám tej-ktorej spoločnosti. Presne tak to robili i naši otcovia. Pre nich znamenalo „byť dobrým otcom“ mať rodinu pod strechou, poskytnúť jej jedlo a výchovu. Naši otcovia netrávili pravdepodobne s nami toľko času, ako by sme chceli tráviť my s našimi deťmi. Ale robili to, čo považovali za najlepšie, aby uspokojili nároky rodiny.

Teraz sa musíte rozhodnúť, čo je najlepšie pre vašu rodinu. Pozerajte sa na otcovstvo ako na úlohu, do ktorej postupne preniknete a ktorej možnosti preskúmate. Na tejto novej ceste môžete využiť a zapracovať pozitívne veci z vašej minulosti.

AKO SA DÁ BOJOVAŤ PROTI TÝMTO PIATIM MÝTOM O OTCOVSTVE?

  • Nájdite si čas popremýšľať o tom, do akej miery sa vás „stať sa otcom a byť otcom“ dotýka. Podeľte sa so svojimi pocitmi s vašou partnerkou a inými otcami.
  • Noste, kolíšte a rozprávajte sa s novorodencom už od narodenia.
  • Naučte sa prebaľovať, kúpať, kŕmiť. Buďte súčasťou všedného dňa vášho bábätka.
  • Premyslite si, na aké kompromisy v kariére ste pripravený, aby ste mohli tráviť čas so svojím dieťaťom.
  • Pozorujte, čo sa vám najviac páči na vašom vlastnom otcovi, učiteľoch, kolegoch, priateľoch a príbuzných, aby ste si vytvorili vlastnú identitu otca. Dobrým príkladom môže byť každý, kto sa o vás staral.

Zdroj: Kniha Od narodenia po 1. rok

Nielen o dobrých otcoch, ale o všetkom, čo potrebuje dieťatko do 1. roka sa dozviete v knihe, ktorá bude vašim sprievodcom od narodenia dieťatka. Užitočné a praktické informácie a inšpirácie. Kúpite si ju TU. 
                                  Kniha Od narodenia po 1. rok

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: