5 mýtov o komároch

Michaela Klamová | 22. júl 2023
Mýty o komároch

Teplé počasie prináša veľa radosti, no aj starostí. Hmyz, ktorý nás počas zimy neotravoval, zrazu útočí v plnej sile.

Najagresívnejšie bývajú komáre, ktoré dokážu pekne znepríjemniť a niekedy dokonca až znemožniť pokojný spánok či prechádzku v prírode. 

Každý z nás pozná rôzne „overené“ domáce tipy, ako si ich udržať od tela, no nie všetky sú skutočne účinné. Skôr ako začnete vo veľkom nakupovať cesnak či sviečky z citronely, venujte pozornosť týmto mýtom.

Bodnutie hmyzom: Prvá pomoc
Prečítajte si tiež:

Bodnutie hmyzom: Prvá pomoc

5 mýtov o komároch

1. Ochrana jedlom

Vraví sa, že konzumácia cesnaku alebo vysokých dávok vitamínu B komáre odpudzuje. Doterajšie skúmania však tieto teórie nijako nepotvrdzujú. Faktory, ktoré vás pre komára robia atraktívnejším, sú napríklad množstvo oxidu uhličitého, ktoré vylúčite, či rýchlosť vášho metabolizmu.

2. Sviečky

Vôňa citronelových sviečok taktiež nebola ako odpudzovač komárov vedecky potvrdená. Komáre skôr odplaší dym, no stačí trocha vetra a je po ochrannom účinku.

3. Rastliny

Vysadenie rastlín poskytne komárom chládok a úkryt pre večerným útokom. Niektoré z nich obsahujú esenciálne oleje, ktoré ich odpudzujú, no na to, aby fungovali, musíte rastlinu napríklad podrviť či nechať horieť.

Alergia na bodnutie hmyzom
Prečítajte si tiež:

Alergia na bodnutie hmyzom

4. Elektrické lapače

Praktické a na prvý pohľad ekologické, no pri bližšom skúmaní sa zistilo, že percento zabitých komárov je veľmi nízke. Svetlo priťahuje všetok hmyz a tak sa jeho obeťou stáva aj veľká časť užitočného hmyzu.

5. Chrániť sa stačí iba v noci

Je pravda, že komáre sú najaktívnejšie v noci, no niektoré druhy, ako napríklad ázijský tigrí komár, ktorý sa vyskytuje už aj v Európe, útočí aj cez deň.

Zdroj: www.sciencealert.com

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: