Výber autosedačky – dôležitejší, ako sa zdá!

Maroš Palesch | 29. november 2017
Výber autosedačky – dôležitejší, ako sa zdá!

Vybrať autosedačku pre vaše dieťa je náročné na čas a dôslednosť, no bezpečnosť tých najzraniteľnejších je prvoradá. Ako si správne vybrať a na čo nezabudnúť nám priblíži dopravný konzultant.

Autosedačku vyberajte podľa auta

Teda pri aute, pri vozidle. Musíme zistiť, či je vybavené systémom ISOFIX alebo nie. Pýtate sa, čo to je? Je to systém upínania autosedačky, ktorý je pevne spojený s karosériou vozidla. Systém, ktorý značne zvyšuje bezpečnosť dieťaťa prevážaného v autosedačke, ktorá je tým pádom pevne spojená s vozidlom, nielen bezpečnostným pásom.

Väčšina áut, vyrobených v posledných rokoch, je už týmto systémom vybavená v sériovej výbave. Preto už pri kúpe auta zvažujeme aj to, či v ňom budeme voziť deti alebo nie.

V prípade rodinného auta je veľký predpoklad, že áno, takže i pri kúpe jazdeného sa snažíme zohnať auto vybavené týmto systémom. Vďaka nemu je montáž sedačky podstatne jednoduchšia, ako keď sa musíte pasovať s bezpečnostným pásom.

Ak vozidlo nemáme vybavené ISOFIX-om, musíme počítať s tým, že sedačku budeme upevňovať len bezpečnostným pásom, takže aj tomu prispôsobujeme náš výber.

Jednotlivé tipy autosedačiek

Poďme k výberu samotnej sedačky, podľa smerníc Európskej Únie /ECE/ sú autosedačky rozdelené do piatich kategórií:

  • Kategória 0   - hmotnosť 0 až 10 kg, od narodenia do 9. mesiaca
  • Kategória 0+ - hmotnosť 0 až 13 kg, od narodenia do 15. mesiaca
  • Kategória I    - hmotnosť 9 až 18 kg, od 9. mesiaca do 4. roku
  • Kategória II   - hmotnosť 15 až 25 kg, od 4. roku do 7. roku
  • Kategória III  - hmotnosť 22 až 36 kg, od 6. roku do 14. roku

   
Sedačky kategórií 0 a 0+ sú tzv. vajíčka alebo škrupinky, ktoré sa obvykle upínajú k sedadlu tak, že dieťa je v nich v polosede, respektíve takmer ležmo proti smeru jazdy.

Sedačky kategórií I., II. a III. sú klasické autosedačky, ktoré osádzame v smere jazdy a dieťa v nich už sedí v normálnom posede. Všetky sedačky sú vybavené viacbodovými bezpečnostnými pásmi, ktorými do nich deti fixujeme.

V kategórii I. sú zaradené aj autosedačky so záchytnými telesami, ktoré slúžia aj ako priestor na hranie pred dieťaťom.

Do kategórií II. a III. radíme aj autosedačky bez vlastných bezpečnostných pásov a podsedáky. Tieto dva druhy fixujeme súčasne s dieťaťom bezpečnostným pásom vozidla.

Čo si všímať pri výbere autosedačky?

V dnešnej dobe ponúkajú predajcovia široký výber aj v tomto segmente. Treba si skontrolovať, či má autosedačka skúšobný certifikát a je schválená na európsky trh. Renomovaní výrobcovia podrobujú svoje výrobky dôkladným testom, no v predaji sú aj neznačkové druhy.

Európske autokluby, ako napríklad nemecký ADAC, podrobujú testom autosedačky nezávisle od výrobcov a ich výsledky zverejňujú, takže i týmto spôsobom máte možnosť porovnať kvalitu jednotlivých autosedačiek ponúkaných na trhu. Treba si však uvedomiť, či ušetrených pár desiatok eur stojí za ohrozenie života vašich potomkov!

Asi je tých atribútov na zváženie viac než dosť, no podstatné je to, aby bolo dieťa transportované čo najbezpečnejšie. Dôležitými hodnotami pri výbere vhodnej autosedačky sú vek a hmotnosť dieťaťa. Ďalším faktorom je, samozrejme, aj cena.

Prehľad cien si dokážete nájsť na internete, no osobne zastávam názor, že tento výrobok si treba ohmatať a hlavne vyskúšať.

Cestovanie s deťmi v zápche
Prečítajte si tiež:

Cestovanie s deťmi v zápche

Montáž autosedačky v aute

V prípade tých najmenších je to jasné, vajíčko alebo škrupinka, no pozor pri montáži. Ak ho chcete osadiť na predné sedadlo vedľa vodiča, je to možné len v prípade, že vozidlo je vybavené vypínateľným airbagom spolujazdca.

Ak táto možnosť nie je, tak to zbytočne neriskujte, ani tým, že spolujazdcovo sedadlo posuniete maximálne dozadu. Radšej autosedačku namontujte na zadné pravé sedadlo, tak, aby ste sa mohli k dieťatku otočiť, samozrejme, nie počas jazdy.

Mimochodom, v prípade transportu detí v aute je dobré mať aj druhé spätné zrkadlo, ktoré si nastavíte tak, aby ste na svoje ratolesti videli bez otáčania sa dozadu.

Autosedačku najskôr vyskúšajte   

V prípade, že už riešite kúpu autosedačky pre niekoľkoročné dieťa, treba sa obrniť trpezlivosťou a vyraziť do predajne, kde si danú autosedačku vyskúšate.

Dieťa by v nej malo sedieť pohodlne, nemalo by z nej vytŕčať. Najmä hlavu by malo mať chránenú vysokým a širokým operadlom, ktoré chráni nielen zozadu, ale aj z bokov v prípade bočného nárazu do vozidla.

Vôbec sa nestresujte, ak tých autosedačiek vyskúša váš drobec niekoľko, veď ide o jeho bezpečnosť a komfort!

Dôležitou súčasťou sú aj bezpečnostné pásy, aj tie musia sadnúť dieťaťu na telo, tak, aby neťahali ani zospodu, ani zvrchu. Mali by mať aj patričnú rezervnú dĺžku, pretože so sedačkou drobec rastie a nekupujete ju na mesiac, dva, ale na viac rokov.

Ďalej sa treba sústrediť na kvalitu spracovania látkových častí sedačky, a to v tom, že vyberiete vzdušnú a na dotyk príjemnú látku, na ktorej sa dieťa nebude potiť a nebude v nej trpieť, ale bude sa v nej dobre cítiť.

Aj farebnosť hrá svoju úlohu. Sedačku neladíme podľa farby auta alebo interiéru. Nezabúdajte, že keď kúpite tmavú, tá sa v lete prehreje a dieťa v nej bude nervózne a nepokojné.

Pre staršie dieťa podsedák

Ak už máme dieťa v „staršom“ veku a v štandardnej autosedačke sedieť nechce alebo sa už do nej nezmestí, treba použiť aspoň podsedák.

Ten je však z titulu bezpečnosti najmenej spoľahlivý, a v prípade bočného nárazu nechráni vôbec, no rieši aspoň to, že dieťaťu sediacemu na sedadle neprechádza bezpečnostný pás cez hrdlo, ale tým, že sedí vyššie, mu prechádza cez hrudník, tak,  ako dospelému človeku.

V prípade nárazu ho teda neuškrtí pri zaseknutí, ale fixuje ho na hrudníku. Pozor, sedenie na ňom treba kontrolovať aj v priebehu jazdy, lebo dieťa sa môže na podsedáku podšmyknúť popod bezpečnostné pásy!

Je to najlacnejší, no najnebezpečnejší variant
prepravy detí do výšky 150 centimetrov. Pokiaľ sa dá, treba dieťa prevážať v bezpečnej autosedačke, tak, aby bolo chránené aj pri bočnom náraze, a to bočnými opierkami hlavy, ktoré sú súčasťou autosedačiek.

Dokedy musí byť dieťa v autosedačke?    

U nás platia tri podmienky, dokedy musíme deti transportovať v autosedačkách. Do 12 rokov života, do 36 kilogramov hmotnosti dieťaťa a do výšky 150 centimetrov.

Ak sa však chystáte do zahraničia, naštudujte si, čo je zákonne platné v tranzitných a v cieľovej krajine. Pretože napríklad v Rakúsku musí sedieť dieťa v autosedačke až do 14 rokov. A čo sa týka podsedákov, rakúski policajti ich vôbec neakceptujú, hlavne tie bez operadiel chrbtovej a hlavovej časti.

Rady na záver k výberu autosedačky

Podľa odborníkov zaoberajúcich sa bezpečnosťou prepravy osôb je najbezpečnejším miestom na inštaláciu autosedačky stredné sedadlo v zadnej časti, no len ak je vybavené trojbodovým pásom. Pri bežných vozidlách je to tzv. „riaditeľské miesto“, teda pravé zadné sedadlo za spolujazdcom.

Ak ste už autosedačku kúpili, v obývačke ste ju nastavili na veľkosť vášho drobca, teda najmä bezpečnostné pásy, a chystáte sa ju namontovať do vozidla, pozorne si prečítajte návod a postupujte podľa pokynov výrobcu. Každý krok radšej kontrolujte, či ste to spravili správne. Ak máte systém ISOFIX, pridajte k tomu aj manuál od výrobcu vozidla.

Ak ste sa dopracovali až sem a autosedačku máte osadenú v aute, tak do nej môžete pokojne posadiť svoju ratolesť a vyraziť na cesty. A po pár minútach čakať tú obľúbenú otázku: „A kedy tam už budeme?“

Záverom len toľko, že na bezpečnosti sa šetriť neoplatí a vaše dieťa vám to vráti spokojnosťou v sedačke, ktorá porastie s ním.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: