SATUREJKA: Pikantná bylinka nielen do kuchyne

Marika Koscelníková | 5. apríl 2018
SATUREJKA: Pikantná bylinka nielen do kuchyne

Naše babičky ju pestovali v záhradke a využívali v kuchyni. Nielen na liečivé odvary, a jedlo, ale aj láska je vďaka saturejke o čosi chutnejšia a pikantnejšia. Saturejka vám zavonia nielen v črepníku a v kuchyni.

Saturejka lieči žalúdok i nervy

Oddávna je saturejka využívaná v ľudovom liečiteľstve. Ak dávate bylinkám šancu, táto je mimoriadne silná a účinná. Uľaví pri žalúdočných problémoch, pomáha pri trávení, znižuje krvný tlak. Má upokojujúci vplyv na nervovú sústavu( lieči melanchóliu a utišuje hystériu) a pôsobí močopudne.

Saturejkou proti parazitom

Saturejka je známa bylina, ktorá pomáha ničiť  črevné parazity. Pôsobí ako anthelmintikum (proti črevným parazitom) a spazmolyticky (uvoľňuje kŕče). Čaj zo saturejky si uvarte aj v prípade, že vám mešká menštruácia. 

TIP pre gazdinky:

Saturejka výrazne povzbudzuje chuť do jedla. Pridávame ju až na konci varenia, najvhodnejšie sú celé lístky, nedrobené, inak saturejka môže chutiť  horko.
saturejka

Saturejka namiesto čierneho korenia

Saturejka má pikantnú chuť, ktorá však nedráždi žalúdok. Preto je skvelou náhradou čierneho korenia, ktoré je pre mnohých žlčnikárov ťažké a dráždivé.

Typickú chuť saturejky nájdete v balkánskej, francúzskej a talianskej kuchyni.

Saturejka je prvá dáma v nápoji lásky

Saturejka pôsobí ako afrodiziakum. Podobných byliniek je málo, preto sa saturejka stala základnou zložkou tzv. nápoja lásky, používaného v starých dobách.

Príprava čaju zo Saturejky:


2 lyžičky zmesi (vňať Saturejky) zalejeme 250ml vriacej vody a necháme 10 minút lúhovať. Potom čaj scedíme a podávame 2-3xdenne.
 
Kvitnúcu vňať saturejky môžeme použiť na výrobu voňavých vrecúšok, ktoré umiestňujeme do skríň na odpudenie hmyzu (napr. blchy), hlavne molí.

Saturejku si vypestujeme v záhrade aj na balkóne

Saturejka záhradná je jednoročná bylina, ktorá je súčasťou bylinkovej záhrady alebo ju jednoducho pestujeme v kuchyni na parapete. Má rada teplo a slnko.

Saturejka záhradná
je klasický druh, ktorý sa dá vypestovať aj zo semien. Je však citlivá na mráz, preto sa v našich podmienkach odporúča ako náhrada jej príbuzná Saturejka horská, ktorá je ešte aromatickejšia.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: