Rok s deťmi: Pomôžme planéte

Redakcia | 18. november 2022
Pomôžme planéte

Zem plače. Plače zmenou klimatických podmienok, úbytkom zdrojov, vyčerpali sme ju. Nie sú za tým len veľké korporácie a neetické rozhodnutia vo vzťahu k prírodným zdrojom v globálnom merítku. Nikto nás nenaučil, ako sa správať eticky a ekologicky v malých krokoch, v komunite, na školách a v neposlednom rade aj v rodine.

Že vás sa to netýka? Poobzerajte sa po svojej domácnosti, koľko neekologických obalov doma máte, koľko kozmetických prípravkov, ktoré nie sú eko friendly, pozrite sa na skrine plné fast oblečenia – oblečenia, ktoré je síce cenovo najdostupnejšie, ale ak by ste vedeli, koľko škodlivých látok obsahuje a za akých podmienok vzniká, nikdy by ste si ho zrejme nekúpili.

Eko výchova sa začína doma

Nie sú to len koše na separovaný odpad, ktorými doma môžete prispieť k zlepšeniu svojho prostredia. Znížme svoju spotrebu, skúsme sa zamyslieť, či naozaj potrebujeme toľko oblečenia, keď ho nedokážeme vynosiť, či deti nutne potrebujú mať izbu preplnenú hračkami, či neplytváme jedlom, ktoré neskôr vyhadzujeme. Sú to maličkosti, ktoré nezmenia svet? Omyl. Zmenia správanie minimálne ďalšej generácie. Ak vaše dieťa bude vidieť, ako to robíte vy, bude sa správať rovnako. 

Lebo toto nie je udržateľný život.

Ja som príroda

Nemôžeme oddeliť globálne problémy od seba, lebo sa nás týkajú a žijeme nimi. Naučte deti, že sú súčasťou systému, že sú jeho dôležitým článkom. Rozprávajte sa s nimi o tom, prečo sa naše babky tešili zo snehu každú zimu a my ho máme len chvíľu, alebo aj vôbec nie, prečo boli tropické letné horúčavy v našom pásme len občasným prekvapením, nie bežnou realitou. Trávte veľa času v prírode, zbierajte pekné listy, učte sa o rastlinkách a počúvajte vtáčikov. Je to najlacnejšia a najúčinnejšia terapia a trávenie voľného času. Zoberte si so sebou aj vrece na odpadky a vyzbierajte, čo do lesa nepatrí. Takto im ani nenapadne, aby v budúcnosti zahodili papierik či použitú vreckovku na zem pri prechádzke. Na náučných chodníkoch sú často umiestnené aj info tabule o recyklácii – ako dlho trvá rozloženie konkrétnemu materiálu – od cigaretových ohorkov až po jednorazové plienky. Zastavte sa pri nich a diskutujte, pýtajte sa a odpovedajte na otázky, ktoré vám položia deti.  

Rok s deťmi: Hráme sa vonku
Prečítajte si tiež:

Rok s deťmi: Hráme sa vonku

Naozaj to potrebuješ?   

Učte deti striedmosti. Nie preto, že si nemôžete dovoliť piatu Barbie, alebo lego. Striedmosť nie je otázka peňazí, ale rozhodnutia správať sa zodpovedne k tomu čo mám, čo chcem a čo naozaj potrebujem. Idete v tomto smere deťom príkladom? 

Všímajte si štítky výrobkov, ktoré kupujete  a čapujte

Etikety na výrobkoch vám dajú informáciu o tom, čo daný výrobok obsahuje. Všímajte si označenia a štítky, ktoré upozorňujú na ekologický produkt, bio výrobok, podiel prírodných zložiek. Jednou z možností, ako ušetriť prírodu je aj čapovaná drogéria ale i potraviny. Často máme doma toľko odpadu v podobe obalov, za ktorý si ešte aj priplatíme úplne zbytočne. Od semienok a múky až po šampón či prací prostriedok. Načapujte si, čo potrebujete a nemrhajte peniazmi za zbytočné a často nerecyklovateľné obaly.  

Toto sa vám z dm drogerie markt môže zísť 

dm drogerie markt

  • Profissimo kompostovateľné vrecká, 8 ks
    Vrecká na bioodpad sú nepriepustné vďaka biologicky odbúrateľnej vrstve ecoSkin, ktorá sa nachádza na vnútornej strane vrecka. Vrecká sú určené pre zvyšky ovocia a zeleniny (vrátane citrusov), čajové lístky a kávové usadeniny, škrupiny vajec, malé kosti, zvyšky chleba a pečiva, mäso, ryby, klobásky a zvyšky potravín (surové alebo varené).
  • babylove nature ekologické plienky, 34 ks
    Plienky sú vyrobené z obnoviteľných surovín, bez obsahu chlóru, parfumov a latexu. Vďaka dvojitému saciemu jadru sa kvapaliny rýchlo absorbujú a udržia vo vnútri až 12 hodín pre spoľahlivú ochranu vo dne aj v noci. Okrem mäkkého priedušného materiálu, ktorý je šetrný k jemnej detskej pokožke, majú plienky aj elastické postranné strečové pásiky, ktoré zaručujú príjemné pohodlie pri nosení. Inovatívna ochrana chrbta proti pretečeniu a flexibilné pásiky zaisťujú ešte väčšiu bezpečnosť. 
  • Profissimo nature vrecia na odpad 60 l, 20 ks
    Vrecia na odpad s praktickou šnúrkou sú vyrobené z minimálne 80 % recyklovateľných materiálov. Vrecia sú odolné voči roztrhaniu a neprepúšťajú vodu.
  • Balea dezinfekčný gél na ruky, 300 ml
    Efektívne a spoľahlivo odstraňuje 99 % baktérií, vaše ruky tak budú hygienicky čisté. él sa môže používať bez vody a mydla. V praktickom dávkovači je jemný dezinfekčný prostriedok ideálny do domácnosti.
  • Balea detské tekuté mydlo, 300 ml
    Detské tekuté mydlo na ruky Swimming Buddies s hydratačným ošetrujúcim lipidom na rastlinnej báze jemne a šetrne čistí pokožku. Obsahuje jemný ošetrujúci komplex s hydratačnými zložkami, ktorý chráni prirodzený ochranný film pokožky. Vegan, 93 % použitých zložiek vrátane vody je prírodného pôvodu. Tekuté mydlo na ruky s vôňou podmorskej mágie je určené špeciálne pre deti.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: